До 18 май работим за държавата! Бюджетът търси от нас 44 млрд. лева

Данъчната тежест се увеличава и т.нар. Ден на данъчна свобода се измества
7 яну 2019 07:00,
51
До 18 май работим за държавата! Бюджетът търси от нас 44 млрд. лева
Снимка: Институтът за пазарна икономика

Денят на данъчна свобода в България ще настъпи на 18 май, съобщава Институтът за пазарна икономика (ИПИ).
Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано.

През 2019 г. в държавния бюджет е планирано да постъпят рекордните 43.9 млрд. лв. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са ни необходими 138 дни, за да попълним хазната. През 2018 г. бяха необходими 134 дни.

Живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за малко над 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2.7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 9 май за държавата, а в дните до 18 май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци.

Освен изчислените 138 дни следва да се отчетат и планираните 2 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 600 млн. лв. по консолидираната фискална програма. Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото събира като приходи.

През последните три години обаче (2016-2018 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. През 2018 г., ако се повтори този сценарий, може и да няма дни за отработване.

Най-много дни през 2019 г. ще бъдат отделени, за да се попълнят приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни близо 17 дни. За осигуровките ще е нужен малко над месец – 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 7 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва все по-късно през годината. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства. Преразпределението през приходната част на бюджета се планира да достигне 37.7%, което е най-високата стойност за последните 10 години.

Пример за покачването на данъците са осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, за които отделяме все повече през последните години – през 2017 и 2018 г. имаше покачване на вноската за пенсия с по 1% на година, а през 2019 г. беше покачен максималният осигурител праг. За съжаление през последните 10 години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г., нямаме примери за намаление на данъчната тежест у нас.

Сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При ГЕРБ е така. Скоро почти цялата година ще работим за мафията на ГЕРБ.
24
3
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Г-да електорални единици, идва времето, когато трябва да работите за Бойко 366 дни в годината, за да може Бойко да ви доведе, живи и здрави до "Обетованата земя" на Биби Натан-Яхве;)))
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И когато Боко ви каже "дадох" за еди какво си толкова милиона, да знаете че е дал от нашите пари, а не от неговитеЕ нали вие и стотинка, няма да дадете? Моето си е мое, ама чуждото е и мое
22
1
 
14
 
! Отговори
реалист преди 5 години
МОДЕРАТОРИ, ЗАЩО НЕ ТРИЕТЕ НЕЦЕНЗУРНИТЕ ДРАСКАНИЦИ, А ИСТИНАТА ЗА КРАДЛИВИТЕ ГЕРБЕРУГИ И МАФИЯТА, КОИТО СА ЗА СЪД, КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО И ЗАТВОР?
21
1
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Само да припомня,че кисна тука от създаването на сайта.И си спомням лично тука,че бяха писали преди 7-8 год. някъде,че работим за държавата до април.Сами си вадете изводите ,щом сега е до май.Чакам до декември ,да е за държавата.
20
3
 
11
 
! Отговори
Асанко от Факултета преди 5 години
Е па рабутете......
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не стачкувате до 18 май? А след това работете само за себе си и за европейските ви заплати.
18
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мрачна гербава реалност...
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЛЧНИ И НАГЛИ *** от парламента, всичките за гробищата никакъв разход за затвор.
16
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
търси ако намери , аз за държавата и една стотинка не давамБoклyк, държавата това да не филанкишията?Това съм аз, ти и всечки живеещи в България! УТPEПKA¡
15
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После да не се чудите откъде Боко раздава 28 млн. на Доган за ТЕЦ - Варна, и 42 млн. на Гергов за дупката във Варна, или пък милионите комисиони на Валери Симеонов за полусрутената ограда!И когато Боко ви каже "дадох" за еди какво си толкова милиона, да знаете че е дал от нашите пари, а не от неговите
14
2
 
29
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Абе направо да почнат да раздават купони - 15 хляба, кило сирене, 7 яйца и така...кви са тия заплати - да си ги държат видно че на българина пари не му трябват - той може и на налъми да кара
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
търси ако намери , аз за държавата и една стотинка не давам
12
2
 
17
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
Затова на българина му стига 560лв минимална заплата.
11
5
 
39
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Митът , че герберугите не повишават данъците рухва. Само да отбележа, че тук не са включени 10% увеличение на водата, 3% увеличение на газта, 70 % увеличение на ГО. Абе. общо взето работим да храним администрацията и мафията на суджуците.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6 АнонименЕйййй !? Големи професори има в българия а аз се чудя защо толкова е пропаднала !
9
2
 
24
 
! Отговори
Боко Т. преди 5 години
Как само до 18-ти май бе? Още днес ще наредя на Влади Горанов да смени датата , до 31-ви декември трябва да е! Ай останете си със здраве и отивайте да работите
8
1
 
25
 
! Отговори
от чужбина преди 5 години
До 7 КрадливиМинусите които ти маркират показват, че ба л ац и те са много в бг а докато има б ал а ци ще има тарикати милиардери политици
7
12
 
35
 
! Отговори
Оставка преди 5 години
Колкото повече пари внасяте при управлението на крадливата шайка ГЕРБ,Толкова повече крадливи герберски ръчички се протягат към парите ви!
6
30
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Местните данъкоплатци ще работим до 9 май за държавата, а в дните до 18 май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатциТова потвърждава, че сме една от "най - мързеливите" нации! Обикновено западняка достига данъчната си свобода в края на май и юни месец. Ама *** хитър - от труд се гърбавее не се хубавее! Да де ама Германия за това е много по- напред, защото немеца работи здраво и повече.