До 18 май работим за държавата! Бюджетът търси от нас 44 млрд. лева

Данъчната тежест се увеличава и т.нар. Ден на данъчна свобода се измества
7 яну 2019 07:00,
51
До 18 май работим за държавата! Бюджетът търси от нас 44 млрд. лева
Снимка: Институтът за пазарна икономика

Денят на данъчна свобода в България ще настъпи на 18 май, съобщава Институтът за пазарна икономика (ИПИ).
Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано.

През 2019 г. в държавния бюджет е планирано да постъпят рекордните 43.9 млрд. лв. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са ни необходими 138 дни, за да попълним хазната. През 2018 г. бяха необходими 134 дни.

Живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за малко над 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2.7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 9 май за държавата, а в дните до 18 май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци.

Освен изчислените 138 дни следва да се отчетат и планираните 2 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 600 млн. лв. по консолидираната фискална програма. Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото събира като приходи.

През последните три години обаче (2016-2018 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. През 2018 г., ако се повтори този сценарий, може и да няма дни за отработване.

Най-много дни през 2019 г. ще бъдат отделени, за да се попълнят приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни близо 17 дни. За осигуровките ще е нужен малко над месец – 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 7 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва все по-късно през годината. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства. Преразпределението през приходната част на бюджета се планира да достигне 37.7%, което е най-високата стойност за последните 10 години.

Пример за покачването на данъците са осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, за които отделяме все повече през последните години – през 2017 и 2018 г. имаше покачване на вноската за пенсия с по 1% на година, а през 2019 г. беше покачен максималният осигурител праг. За съжаление през последните 10 години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г., нямаме примери за намаление на данъчната тежест у нас.

Сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Гербаджия преди 5 години
Я си помисли пак!!!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работим до 18 ти за тиквата след това за обкръжението му
43
0
 
2
 
! Отговори
До ПрограмистЪт от42 преди 5 години
Програмирането е тежка работа и бързо се амортизират човек, затова трябва да се стремя за повече доходи докато съм програмист.това има подобен смисъл но не загатва че не си екипен играч.Добре е да си подбираш изразите , колкото и маловажно да ти се струва в момента.Същото се отнася и за КОДА които пишеш. Добрия код повече пари.
42
0
 
2
 
! Отговори
HELL преди 5 години
*** СТРАХОТНО, СТРАХОТНО!Какво заглавие и какво описание. Вие сте на ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР. Опа не демоНкрация "Вие сте на ВСЕКИ ТЪПОМЕТЪР".Каква комунистическа статия
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрограмистЪтВнимавай с тази информация пред колегите си , има голяма вероятност да те определят немотивиран за екипна работа.Не си рискувай доходите си преди да си постигнал целта.
40
1
 
1
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Отдавна обмислям легални начини за плащане на по-малко данъци.Не ,че изкарвам малко пари ,но предпочитам да задържа повече за себе си.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия където работят на ден на час и на квадратен метър не плащат данъци а си прибират парите и го набутват на герб а това са много народ така,че герб не може да краде народа толкова колкото им се иска
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсете си работа къдто не се плащат данъци а си се разбирате с тоя който плаща и ви дава парите само на вас и го набутайте на герб
37
8
 
2
 
! Отговори
Ax преди 5 години
Като гледам в коментарите 90% не плащат данъци, но изискват нещо от държавата. Като не допринасяш с нищо и не очаквай нищо. Държавата трябва да евтаназира подобни пиявици като вас.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема не е колко време работим за държавата , а за колко пари работим.Това е съществената част от уравнението..
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До noFreemanКазваш че никога не си купувал цигари ,алкохол, гориво за колата и храна в България.Е малко трудно разбираме как го правиш.Така че светни ни в далаверата.
34
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Бачкайте до май за мафията и се замислете дали не трябва да се ИЗНЕСЕТЕ от тази държава за да поработите и за ваше благо?!!
33
0
 
9
 
! Отговори
гавра преди 5 години
Ние всички даваме на ЕС всяка година 2 милиарда вноска,а ЕС ни връща 2,7милиарда помощи за хората и фирмите на ББ!)))
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не БЮДЖЕТЪТ а СУДЖУКА търси от нас 44милиарда лева.Но ще има да почака.
31
1
 
7
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
хахаха никога не съм работил за държавата, с изключение на ток и данък къща... скоро и за тока ще ме хванат - остава едната къща 100 лева на година - това давам на държава, която не ни счита за хора...
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казано иначе - 40% данъци... мухахахаха. Ниска вика, са данъците в българистана...
29
0
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Пожелавам на Влади Горанов,на...тихо зад оградата на ЕСТЕ,където си живее на...воля да сътвори до есента двойно по...голям бюджетен излишък.За да може Бочко Банкянски на есен щедро да...раздава;еее не на мен,на...неговите хорица.Апропо,по Коледа бях на гости на сина в комплекс Изток и обиколих два-три пъти за...разходка Есте извън оградата,ами хубавото си е...хубаво.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С БСП всичко ще е по-добре!Нали?
27
0
 
9
 
! Отговори
Митко - любопитко преди 5 години
До 18 май КОЯ година , че не ми стана ясно ?!
26
0
 
20
 
! Отговори
Работим за преди 5 години
до 18 май за държаватадо 18 август за сметките /ток , вода парно ...до 18 декември за шефа до 30 декември за рушветите и 31 декември /остава за нас ... ама то е почивен ден