Загиналият под Ботев – опитен планинар, не послушал хижаря

Тялото на Делчо Делчев е локализирано и днес ще бъде извадено
Обновена: 7 яну 2019 15:03 | 7 яну 2019 15:00,
23
Загиналият под Ботев – опитен планинар, не послушал хижаря
Снимка: pixabay

Мъжът, който вчера загина в Централен Балкан, между хижа "Рай" и връх Ботев, е опитен планинар.

Загиналият е 54-годишният Делчо Делчев от Карлово, вероятно е паднал в пропаст при изкачване на върха. Тялото му е локализирано и ще бъде извадено днес.

Още по темата

Трупът ще бъде транспортиран до Калофер. Още снощи спасителите стигнаха до хижата под върха, където са пренощували, а днес ще поемат към мястото на инцидента.

Според тях този маршрут е изключително опасен през зимата и препоръчват лятната пътека да не се използва в този сезон.

Предполага се, че на т.нар. Тарзанова пътека Делчев се е подхлъзнал и е паднал в пропастта.

Пред Нова тв кметът на Калофер Румен Стоянов каза, че за съжаление в последните години често стават подобни инциденти с фатален край.

Той посъветва туристите да не поемат рискове в желанието си да изкачват върхове и да не подценяват планината.

"Хижарят ги е предупредил да не тръгват, но не са го послушали. Трябва да има разсъдък и да се слушат опитните планинари. Пътеката е сложна лятото и трудна за преход, а какво остава за зимата. Преди 1-2 години човек бе тръгнал с колело по пътеката и бе замръзнал на пътя. Неразумно е да се ходи там сега. За минути може да се сменят няколко сезона", каза Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките спасители трябва да рискуват живота си за да връщат труповете на безмозъчните индивиди. Би било по логично да изчакат лятото да му приберат останкиъте, ако остане нещо...
18
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Тоя с колелото към връх Ботев явно е намерил последователи.
17
1
 
1
 
! Отговори
Ненчо преди 5 години
Не е важно, кой, къде и как е тръгнал. Важното е да си е преценил силите и възможностите, да успее да се върне жив и здрав, без да се налага да ползва чужда помощ, особено в случаи, като въпросния атлет на Черни връх, от Новогодишната нощ. Инцидентите стават от самонадеяност и лоша подготовка. Всеки по-сериозен планинар знае, че Тарзановата пътека не е нещо особено и в зимно време (зима, като сезон и като време имат голяма разлика), въпроса е как си екипиран и какви са ти физическите възможности
16
1
 
7
 
! Отговори
Ненормален преди 5 години
До ти си идиотЗаслона на Черни връх си е отворен 24/7 и никой не му е отказан подслон. Чайната е достъпна по нормално време и е отделен обект за който се плаща наем. Бил съм стотици пъти и никога не са ме връщали, но в нормално време.
15
0
 
7
 
! Отговори
niki преди 5 години
Тарзановата пътека през лятото е страшна, представям си зимата да тръгнеш по нея?!?!
14
7
 
2
 
! Отговори
ти си идиот преди 5 години
До НормаленПред ника си сложи едно не, за да е по-точен!Не, не си изобщо нормален. оня Киро как е тръгнал е едно, а това, че не са го пуснали е съвсем друго. Всеки се облича както си иска на собствена отговорност. Не може обаче да заключват хижата при условие, че по закон 24 часа в денонощието и 365 дни в годината, чайната ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТВОРЕНА!!!Сега схвана ли защо не си нормален?!И още нещо, значи според теб ще оставиш бедстваш човек да умре, като куче навън на студа,защото ти е кеф?
13
3
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Тъй става, когато Делчо се мисли за Тарзан...
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много и е тестостерона *** бъгарите,все с рогата напред пък стане каквото стане те не са виновни.
11
1
 
9
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Мдам... българите правила и закони не спазват. Така де объркахме свободата със свободия и си мислим, че всяко правило или закон не важат за нас, защото ни нарушават "свободата". Има безброй примери... Имаме някакакъв комплекс, ако някой ни направи забележка или ни даде съвет или недай си боже ни каже НЕ може... така де... ние все пак сме най-можещата, знаещата нация била на цели 3 морета цееееели 50на години, с хилядолетна история от която половината сме били под робство... велика нация сме си..
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги е имало екстремисти и ще има, какво да се прави. Никой не може да ги разбере.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали затова се казва летна пътека,защото се ходи по нея само през лятото??А за тоя с колелото,замръзналия,за такива си има определение,но ще ме цензурират.Свързано е с напълно липсващата мисловна част в междуушното пространство
8
23
 
8
 
! Отговори
Калоян преди 5 години
Стига лаехте, човека е опитен планинар и е бил наясно. Просто когато минаваш сложни терени има винаги опастност от тези неща. Хижарите повечето са като този кмет, виждали са планина само от прозореца на стаята си.
7
4
 
20
 
! Отговори
Че Гевара преди 5 години
Такъв си е *** ,реши ли нещо и Край ! Това жп прелези,пътища ,планини ,морета всичко може да преброди и преплува както си е решил ,напук на хорските съвети .Какво да го правиш ,особености на етноса така ще си върви докато е жив .
6
6
 
30
 
! Отговори
Нормален преди 5 години
Сега няма ли да уволнят и този хижар,че го е пуснал.Разберете колкото повече медиите защитават неразумните и авантюристите ,толкова повече такива случаи ще има.Всички скочиха да защитават оня Киро с голите кълки,е какняма да има последователи.И после НЯКОЙ им е виновен и ДЪРЖАВАТА ???? БИЛА СКАПАНА.
5
4
 
36
 
! Отговори
олд куркузъбел преди 5 години
то оня ден имаше един, дето по кюлоти тропал по вратите на хижите по витоша...
4
5
 
31
 
! Отговори
Кирчо Шортите преди 5 години
Аз щях да го прибягам разстоянието до хижата за нула време! При това с къси панталонки и маратонки!
3
2
 
42
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Планината и морето обичат умните ,а не неразумните !!
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е характерна черта на българина! Хора, много по-опитни и вещи в дадено нещо му дават съвет какво и как да прави/не прави, но нашенецът си знае: Тоя ли ще ми каже, аз това когато съм го правил... и резултатът понякога е като този в случая. Лека му пръст!
1
2
 
36
 
! Отговори
Меснер преди 5 години
Едни пият, други тръгват по "лятната пътека" през зимата ..... Всеки с номера си!