Майсторлък, късмет, постоянство... и 138 кила сом в мрежите

Екземплярът попаднал в мрежата в последния ден на 2018-а
8 яну 2019 10:45, Петя Славова
27

3715 гледания   |  Още видео

Димитър е запален рибар от 40 години. Редовно е край реката, защото живее близо до Дунав.

В последния ден на миналата година заедно с приятеля си Стефан Тодорв излизат с лодка да се позабавляват. Именно двамата се оказват рибарите, уловили гигантския сом, за който ви разказахме, тежащ 138 кг.

Още по темата

"Поставих 130 м. мрежа и с пускането на първите минути още чух шум. Обърнах се и видях водовъртеж. Разбрахме, че е риба", спомня си Димитър.

Сомът се оказва истински гигант, едва успяват да го изкарат на брега.

"Толкова големи сомове не бяхме хващали", обяснява рибарят пред Bulgaria ON AIR.

Според него за подобен улов трябва не само майсторство, но и късмет.

Сомът на Димитър и Стефан е признат за рекордьор, тъй като тежи с 16 кг повече от предишния първенец, уловен преди около година в Дунав.

Двамата късметлии се надяват така да им върви и през цялата 2019 г.


 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До ХХХ

Мисля че за р. Дунав се изисква билет за любителски риболов, като който иска да упражнява промишлен трябва да си извади друг вид лиценз и мрежите трябва да са маркирани. Друг е въпроса тези герои имат ли такъв и кой ще яде тази риба? Зная, че добрия за консумация сом е 3- 8 кг.
15
3
 
13
 
! Отговори
кж преди 1 месец
Най-големи щети по рибната популация в големите язовири нанасят не бракониерите, а НЕК. На пролет рибата хвърля хайвера си в притчините. От НЕК решават, че им трябва енергия от ВЕЦовете. Пускат турбините, нивото спада и хайвера е на сухо...А, т.н. "зелени" и дума не обелват по тази тема. За тях е важно да прецакат българския зимен туризъм.
14
3
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Рекорд разбирам с въдица . Не съм на ясно с правилата на Дунав нали да не да има някакви разрешителни там за мрежи както в морето ама ако няма такива не знам въобще защо ги давате по телевизиите за да ги хвалите ами не бъдат арестувани ?
13
2
 
14
 
! Отговори
кж преди 1 месец
До Сократис
Всъщност европейския сом достига три пъти по-големи размери. Въпросния, е така да се каже пубертет. Но иначе си прав. Това е трофеен екземпляр, заради алчни рибари, които не допускат рибата да добие максимални размери.. Хващаш, няколко снимки и пускаш. И ако не за друго, от личен опит знам, че сом над 15-20 кг. не е вкусен. Още повече от р.Дунав, нацвъкана с мизерийте на половин Европа.
12
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Анонимен-11,Напълно си прав с коментара колега,това са си типични бракониери,заслужават,на топло да влезнат,с мрежи къде се лови,освен в България.
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези двамате вместо да ги хвалите, трябва да отнесат солидни глоби и пердах за забавлението си. Това не са рибари, а бракониери. Заради такива нагли безмозъчни твари по реките и езерата не остана риба. Всичко е оплетено с мрежи и уловената риба не се пуска, а с нея се хранят животни или просто се изхвърля. Жалко за сомчето.
10
2
 
34
 
! Отговори
Сократис преди 1 месец
Дали си ловец или рибар, трябва да уважаваш живота, достойнството и старостта на животните! Този сом е на преклонна възраст, оцелял е през десетилетията и е непочтенно да завърши живота си в чиниите по ресторантите...Всеки уважаващ себе си риболовец, при хващането на подобен екземпляр, трябва да си направи снимка с него, да му се порадва, да го целуне по челото и го пусне обратно във водата.Това го изисква етиката и е доказателство, че Човека е по-силния и разумния.В този случай съвсем не е така
9
3
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
"Голяма работа" сте,ей!Що не го борите сома с голи ръце,как правят по Дисквърито,а?То с мрежа и бабката ще хване,бре серсеми!Това животно сигурно е било хващано и пускано за удоволстове дузини пъти ,ама нашите да го утрепат са нямали търпение и после в кръчмата да се хвалят до живот!Като ония с оптиките от 200 м. и бой по елените и вълците!За да си човек се иска нещо,дето тия няма да го разберат докато са живи!ЕДЕОТИ!
8
1
 
22
 
! Отговори
Михаил преди 1 месец
Е да го беше Пуснал... всеки уважааваш себе си рибар ще пусне такава голяма риба! ЗА КАКВО ТИ! Да не говорим,че лови с мрежа и е направо за затвора...
7
1
 
10
 
! Отговори
кж преди 1 месец
Лятото, уикенд на брега на яз."Студен кладенец". Малка, но стабилна група приятели. През ноща метнахме по 1 - 2 дънни, хапнахме, пийнахме и задрямахме по палатките. По едно време идват от ИАРА на проверка. Викат, хубаво имате билети, но през ноща риболова е забранен. Пък ние им казваме умеете ли да плувате нощем...Поспорихме кратко. Излезнаха свестни. Важното е да не пускате мрежи казаха. А закона и те се съгласиха, че е безумен.
6
2
 
27
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 1 месец
Е то хубаво, ама то, с мрежа и баба знае бе... Хвърлиш я и каквото влезе вътре-твое си е... Хайде излъжи го, хвани го с въдицата, прибори се с него и тогаз са хвали! То по Дунава си е позволено да си ловиш с каквото си искаш, ама такъв улов не е толкоз за хвалене...
5
2
 
25
 
! Отговори
Елемаг преди 1 месец
Вие добре ли сте?Разкарайте го тоя мрежар бракониер бре?От цялото поречие на Дунав,само ние сме останали голтаците с мрежите!!!Дори да сднете на брега,даже румънец няма да видите на въдица,камо ли на мрежа!!!До кога ще има лодки и ще вадят промишлени количества,тия бракониери?7 мрежи,само 3 пломбирани 4 незаконни.Само ние шмулим,като ненормалници тука!!!
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина изключително нездрава реклама на едно законово недомислие, въведено преди няколко години, с което на практика се легализира бракониерството по река Дунав. Имаш право с такава малка лодка да влезеш и да шариш с мрежи. Вместо да се дава преимущество на спортния риболов с въдица/главен източник на заплати в ИАРА/, такива закончета и подзакончета са гласувани. Само да упомена, че от 2009-а година пък забраниха нацяло яз."Камчия", всеки ще се сети защо.
3
2
 
5
 
! Отговори
бай Х преди 1 месец
разрешен ли е промишленият риболов по дунав
2
3
 
16
 
! Отговори
балък преди 1 месец
Еиий, най-накрая някой да си признае, че е хванал голям сом "на волейбол", а не като другите "майстори" след няколкочасова борба с въдица и корда 040...
1
11
 
34
 
! Отговори
Гашо преди 1 месец
Големите герои, хванали дом с мрежа и са го утрепали и продали. Това животно за да стигне тия кила е живяло поне 50 г. и накрая двама смотаняка го убиват. Не ми ги хвалете тия, да им изгори лодката и мрежата дано