Рибново на протест! 5 дни без вода – водопроводът в лед

ВиК и Общината си прехвърлят отговорност за проблема
8 яну 2019 11:15, Павел Гълъбов
15
Рибново на протест! 5 дни без вода – водопроводът в лед
Снимка: архив "Булфото"

Жителите на село Рибново в област Благоевград излизат на протест заради остър недостиг на питейна вода.

От четири дни едно от основните водохващания и част от водопровода са замръзнали, а опитите проблемът да бъде решен засега са неуспешни, съобщава БНР.

Още по темата

Над 250 домакинства в най-голямото село на община Гърмен са без вода пети ден, а останалите жители са на режим. В момента дебитът е едва 3 литра в секунда при необходими поне 11.

Според кмета на община Гърмен Минка Капитанова причината за замръзването на водохващането и тръбите е субективна: "Това е отговорност на ВиК – те поддържат и експлоатират водопровода. Според мен явно есента не са отишли да си почистят хубаво листата".

Управителят на държавното ВиК дружество в Благоевград Росица Димитрова категорично отхвърли обвиненията: "Колегите си изпълняват задълженията. Това са отговорни хора".

Другият проблем е, че изграждането на новия довеждащ водопровод е изпълнено некачествено, признават от ВиК. Освен него като втори етап в проекта на община Гърмен е заложено и още едно водохващане с трикилометрово трасе, което обаче отлежава шеста година: "Писали сме няколко пъти писма и сме се обръщали към община Гърмен да положат максимални усилия да бъде изграден и реализиран и вторият етап, но към момента това нещо все още не се случва".

Жителите на Рибново се събират на протест днес.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Ми като някой е откраднал парите да се хващат и да копаят и да си поправят водопровода. Да копаят поне могат ли? Мързели всичко на готово искат, това да не ти е баничка чупиш и ядеш. А по селата уж били работливи. Вижте се колко сте корави.
7
1
 
0
 
! Отговори
Менто преди 1 година
Глупаво стадо,кой крадна парата, да плачат на хидроинжинеря си.!. Овци !!!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Хубав работа преди 1 година
Хе-хе-хе! Убав работа, ама ДъПаСе! Ай сиктир! Ако търбите беа на 80 или 100см дълбоко, нямаше да замръзне в тях водата. Ама за да се изпълни по норматив, трябва да имаш нещо в главата. А не само да мислиш как да откраднеш!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага да питам, защо проекта се бави 6 години?
не знам в колко други страни го има това, за даден проект да отнема десетилетие?
Ако искам да си дигна къща в друга страна ще ми отнеме месец за всички документи, в България отива понякога с години.
4
0
 
0
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
у нас нещата се случват едва когато народа се вдигне
непукизмът на институции и управляващи е повече от шокиращо арогантно поведение
нищо в тази държава не мърда напред до като няма тълпи по улиците
жалко че имаме огромното предимство да бъдем страна от ЕС а не можем да се възползваме да си подредим къщичката по образец,предимство за което много други държави могат само да мечтаят и биха се справили далеч по добре с толкова милиони влизащи от запада,жалко за прекрасната ни страна но прост народ
3
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Пред кого протестират?Вече ни писна,протести за щяло и нещяло,аман !!! Това че 45 години нямаше нито един протест събуди апетита на хората в тая слободия да протестират за всичко.И да ИСКАТ всичко от държавата.Търсете конкретния виновник бе селяни ,изкарайте го на показ и му търсете сметка.
2
0
 
6
 
! Отговори
Владимир Зидаров преди 1 година
Я Сокола не беше ли хидроинженер?
Да оправи проблема.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се оплачат на "великия" си хдроинжинер