Добрата новина: Виена склони за трансплантациите

Още през 2017 г. е трябвало да се продължи договора, но...
10 яну 2019 14:00, Петя Славова
4
Добрата новина: Виена склони за трансплантациите
Снимка: ВМА

Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани от тази година, обеща председателят на "Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация" Стефан Тамбуев.

По думите му, до седмици би трябвало да се възстанови договора с АКХ-Виена чрез Министерството на здравеопазването. Според него това е най-изгодното решение и като цена, и като разстояние.

Още по темата

Тамбуев коментира и случая на Краси, който не дочака белодробна трансплантация и загуби битката за живота си месец преди 18-ия си рожден ден.

"С Краси се занимаваше лично Наталия Маева от ръководството на "Националната пациентска организация", тя е зам-председател и при нас. Натали използва връзките, които имаше и осигури важна медицинска екипировка. Тя имаше нагласата да говори директно за Краси с проф. Валтер Клепетко, но той тогава обяви, че от тази година възстановяват белодробните трансплантации за български граждани във Виена", коментира още той пред bTV.

Според него е трябвало още през 2017 г. да се продължи договора с Виена, но заради тежка бюрокрация това не се е случило.

Краси страдаше от рядко генетично заболяване. Последните месеци от живота си момчето беше свързано с кислороден апарат. От миналия май бе в листата на чакащите, но попадна в задънена улица - в България не се правят белодробни трансплантации, а държавата не изпраща български пациенти в чужбина повече от година.

Почерненото семейство заяви че иска справедливи наказания за отговорните. Майката на Краси отбеляза, че детето е имало само една мечта - да оздравее.

Родителите ще предоставят парите от даритеската сметка за болни деца, както и дренажната жилетка, която са получили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз също не вярвам на обещания. Докато договорът не се поднови черно на бяло, това са само думи. А хората се влошават и си отиват.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в краварника днеска нямаше 80 изпозастреляни деца в някое евроатлантическо училище от някой демократ, ето ви още една добра новина.
2
1
 
13
 
! Отговори
Момо преди 5 години
На обещания не се радвам, радвам се на факти.
1
0
 
19
 
! Отговори
c4n0puS преди 5 години
БЮРОКРЦИЯТА УБИВА ДЕЦА!!! ТОВА Е ИСТИНАТА!