Пионката, която почерни семейство: Спешният център в Ботунец – морга!?

Близките смятат, че случаят ще бъде покрит от властите
10 яну 2019 10:30,
109

Близки на починалото дете в Ботунец поискаха Спешният център да бъде закрит. Десетки граждани се събраха на протест пред 16-то ДКЦ.

11-годишното момче почина, след като се задави с пионка от "Не се сърди човече". Майката е извикала линейка, но минути след това семейството е преценило да докара детето само до Спешния център в Ботунец.

На място обаче не е имало лекар, а само медицинска сестра. Здравното министерство започва спешна проверка по случая.

Още по темата

"По най-бързия начин дойдохме в Спешна помощ. Посрещна ни медицинска сестра, която не беше обучена. Каза ни, че ѝ е първи работен ден и не знае какво да направи. Сложи му кислородна маска, след десетина минути кислородът беше свършил. Детето започна да посинява, медицинската сестра се обади 5 пъти на Спешната помощ, като им каза, че губим детето, но така и не дойде доктор", разказа майката на починалото дете пред Bulgaria ON AIR.

След това близките се обаждат в полицията. Твърдят, че са чакали линейка в продължение на 45 минути. Майката на починалото дете категорично отрече семейството да е връщало повиканите линейки. По думите ѝ те не са били оборудвани.

"Виновен доктор няма, всеки път покриват случая. Искаме справедливост! Искаме да закрият Спешния център. Това не е Спешен център, това е морга. Това е трети случай на починало дете в този Спешен център. Живи си докарваме децата, искаме помощ, но си ги взимаме мъртви. За какво си плащаме? Да си изпращаме децата", настоя опечалената майка.

Според лелята на детето медицинската сестра е казала, че я е гнус да го пипа. По думите ѝ жената не е била обучена и адекватна. Преди инцидента детето е било в пълно здраве, твърди лелята.

Говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска коментира фаталния инцидент в "България сутрин" и опроверга твърденията на протестиращите.

"Разбираемо е емоционалното състояние на близките, но е изключително невярно и нелепо, че сестрата не е искала да пипа детето. Сестрата е направила единствените стъпки, за да спаси това дете. Подаден е кислород на детето. Детето е дошло в много лошо състояние при нас. Лекарите се движат в линейките, това е медицина на колела. Нямаме апаратура, нямаме лаборатория. Ние не лекуваме - Спешна помощ транспортира по най-бързия начин. Не знам защо са влезли в нашия филиал. В съседната врата е поликлиниката", обясни Сунгарска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А няма ли да има обучение на хората по радио о тв какво е инфаркт, инсулт, как да се притисне правилно задавил се човек, че да го изплюе, че няма време да се чака линейка, как се помага на човек с гърч и че НЕ му се вади езика... Преди даваха по канал 1 преведени такива инструкции от 911. Да вземат да ги пускат пак?
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този фириал на спишна помощ е ат скоро.До преди 10 години линейките тръгваха от СофияЗнае се какво става когато тълпа уплашени хора влезе в тясно помещениеДори дипломирана сестра няма да се справи в шумотевицата, която се създава
54
1
 
0
 
! Отговори
Менто преди 5 години
Сигурен съм че са играли шах, но са смърди на ракия! Е, на шах ли да миришат????????
53
1
 
6
 
! Отговори
Окото преди 5 години
Този спешен център няма лекари.От година понякога има но не всеки ден.В началото беше много.добре,но напоследък е разграден двор.Сунгарска да не плямпа глупости защото явно няма хал хабер понятие за Ботунец.В поликлиниката има 4 джипита и в 13.00hвече няма никой.В спешният център сестрата си гледа телевизия и отношението им към хората е отвратително.Единият доктор е алкохолик,другият не идва на работа......страшна картинка.Всички са за уволнение и начисто.Живея на 10 м.от 16 ДКЦ и знам.
52
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До Анонимен 62 Мама и тати искат да уча медицина, ама аз не искам.Кво да правя ?
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След десетки години негативно отношение към хората с тази професия сега виждаме какъв е резултата.Първо-няма линейка,второ няма лекар.И няма и да има.Спешен лекар се става след 22 години учене-12 за средно образование,6 медицина и 4 за специалност!Обаче уважение към хората с такава професия няма-заплата мизерна,условия лоши,отношение от страна на пациентите-ужасяващо.И така се стигна до тук .Никой не иска да учи медицина и нокой не иска да работи тази професия.
50
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А каква е тази без отговорна майка да позволи на детето си да глътне пионка ?
49
5
 
14
 
! Отговори
1312 преди 5 години
Що за *** трябва да е на 11 години да глътне пионка от детска настолна игра? Ама на 13 вече самите те стават "родители"..... само 2 години разлика! Не им вярвам.
48
4
 
12
 
! Отговори
хм... преди 5 години
те на 11 год раждат не се задяват от..парче салам... а тук пионкаима нещо не такашведите постоянно крякат и изказват абсурдни врсиикато не ни харесват нас , да си обучат лекар от техният етнос които не ги е гнусс техните си данъци ако щат да си направят златни болницинека са в пъти о хубави от нашите, ние няма да ходим тама знаят да бият доктори,полицаи и военни
47
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези като толкова разбират да се самолекуват и без това не са платили 1 стотинка данъци, ама са източили хиляди от системата.
46
2
 
18
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
С голи ръце не се спасява при такава ситуация, а в операционна и с медицински екип. И двайсе лекари да е имало - какво от туй, с пръсти в трахеята ли ще бъркат!?
45
1
 
22
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Нещастен случай по нашенски или по скоро по ромски. Прави са хората че искат обслужване. Но сами си казват защо не може да стане. Явно им е ясно че там няма никакво обслужване. Казват че е студено, че има само едно легло и един стол, че няма никакви лекарства, Валериан и т.н. И искат да бъдат обслужвани директно от София. И изобщо искат и искат. Ами хубаво да им затворят центъра и да видим как ще цъфнат тогава.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много заплетена тази история. То никой не е действал адекватно явно,нито родители, нито сестри, лекари и тем подобни. Жалко за детето.
43
2
 
19
 
! Отговори
До Гашо преди 5 години
Здравните осигуровки в България не са фамилни, а на принципа всеки за себе си. В случая няма значение дали майка му, баща му или леля му са осигурени. В Испания един от семейството ако е осигурен, всички имат право на безплатно здравно обслужване.
42
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дете на 11 години е осигурено от държавата. Сестрата е звъняла на лекари и всеки един от тях е бил длъжен да се отзове за първа помощ в случай като този задавяне с чуждо тяло.
41
12
 
26
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
А дали тази е внесла и една стотинка здравни осигуровки или какъвто и да е данък. Силно ме съмнява. Който не е плащал осигуровки няма право на претенции.
40
5
 
26
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
До ЦСМП: Не коментирайте случаите и не да вайте гласност на факти "от кухнята" докато не приключи разследването! Тълкуват се превратно.До медиите: Трябва ли всяка *** жалба от очевидно не ниско, а НЕобразовани хора, да излиза на първа страница и в централните новини? Вижте полицаите! Те инфо не дават. Мълчат и работят.
39
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не ми се връзва, дете на 11 години да се задави така фатално от дребничката пионка на "Не се сърди човече". На 11 години 6-ти клас ли е? Айде стига с тия номера! Мога да им съчувствам за загубата на детето, но те за кое страдат? За детето, или че от следващия месец ще взимат по-малко помощи?
38
11
 
13
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... преди 5 години
Бяха писали, че детето, освен че не дишало, повръщало и кръв. Някой може ли да обясни защо дете, което е вдишало пионка от "не се сърди човече", ще повръща кръв?
37
6
 
14
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... преди 5 години
Абе резултатите от аутопсията излязоха ли? Да не би да не е пионка от "не се сърди човече", а да е нещо друго?