Пионката, която почерни семейство: Спешният център в Ботунец – морга!?

Близките смятат, че случаят ще бъде покрит от властите
10 яну 2019 10:30,
109

Близки на починалото дете в Ботунец поискаха Спешният център да бъде закрит. Десетки граждани се събраха на протест пред 16-то ДКЦ.

11-годишното момче почина, след като се задави с пионка от "Не се сърди човече". Майката е извикала линейка, но минути след това семейството е преценило да докара детето само до Спешния център в Ботунец.

На място обаче не е имало лекар, а само медицинска сестра. Здравното министерство започва спешна проверка по случая.

Още по темата

"По най-бързия начин дойдохме в Спешна помощ. Посрещна ни медицинска сестра, която не беше обучена. Каза ни, че ѝ е първи работен ден и не знае какво да направи. Сложи му кислородна маска, след десетина минути кислородът беше свършил. Детето започна да посинява, медицинската сестра се обади 5 пъти на Спешната помощ, като им каза, че губим детето, но така и не дойде доктор", разказа майката на починалото дете пред Bulgaria ON AIR.

След това близките се обаждат в полицията. Твърдят, че са чакали линейка в продължение на 45 минути. Майката на починалото дете категорично отрече семейството да е връщало повиканите линейки. По думите ѝ те не са били оборудвани.

"Виновен доктор няма, всеки път покриват случая. Искаме справедливост! Искаме да закрият Спешния център. Това не е Спешен център, това е морга. Това е трети случай на починало дете в този Спешен център. Живи си докарваме децата, искаме помощ, но си ги взимаме мъртви. За какво си плащаме? Да си изпращаме децата", настоя опечалената майка.

Според лелята на детето медицинската сестра е казала, че я е гнус да го пипа. По думите ѝ жената не е била обучена и адекватна. Преди инцидента детето е било в пълно здраве, твърди лелята.

Говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска коментира фаталния инцидент в "България сутрин" и опроверга твърденията на протестиращите.

"Разбираемо е емоционалното състояние на близките, но е изключително невярно и нелепо, че сестрата не е искала да пипа детето. Сестрата е направила единствените стъпки, за да спаси това дете. Подаден е кислород на детето. Детето е дошло в много лошо състояние при нас. Лекарите се движат в линейките, това е медицина на колела. Нямаме апаратура, нямаме лаборатория. Ние не лекуваме - Спешна помощ транспортира по най-бързия начин. Не знам защо са влезли в нашия филиал. В съседната врата е поликлиниката", обясни Сунгарска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1416 БОЛНИЦИ ЗАКРИ И ТАЗИ В ДЕВИН СЪЩО!!!!СЕГА Е НА РЕД И ПЕРНИШКАТА БОЛНИЦА КЪДЕТО ШЕФА И ТРЯБВАШЕ ДА СЪДИ ДЪРЖАВАТА ДА МУ ВЪЗСТАНОВЯТ ПАРИТЕ КАКТО ГИ ОСЪДИ ТОКУДА НО НЕ ГО ПРАВИ ЩОТО ЩЕ МУ ИЗСТИНЕ МЕСТЕНЦЕТО!!!НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ БОРИСОВ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ДОГОВОРА С ЧУЖБИНА РАЗТУРИ ОТ КОЕТО УМРЯХА ДЕЦАТА ЧАКАЩИ БЯЛ ДРОБ И ТОВА Е ОТНОВО ЗА ДА СИ СПЕСТИ ПАРИ!КАКТО УМОРИ РАКОВО БОЛНИТЕ 2010-ТА КАТО ИМ СМЕНИ ЛЕКАРСТВАТА С ЕВТИНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ ЗА ДА СПЕСТИ ПАРИ ОТНОВО!
15
4
 
51
 
! Отговори
Основното преди 5 години
1. Екзотичните лъжат - отказали са линейката и разговорът е записан. За злепоставяне на институция чрез клевета се полага санкция. Прокуратурата самосезира ли се?2. В други сайтове прочетохме, че линейката е тръгнала със 140 км в час. Значи този етнос е невротизирал медиците ни така, че те вършат нарушения, само за да им угодят (и за да не ядат бой, но накрая пак ги изкарват виновни). Ами ако бяха прегазили някого?3. Имат претенции. Но древното правило е: За да получиш, първо трябва да дадеш!
14
4
 
34
 
! Отговори
аз преди 5 години
"Майката на починалото дете категорично отрече семейството да е връщало повиканите линейки. По думите ѝ те не са били оборудвани."как знае, че не са били оборудвани, ако не ги е видяла? и какъв е този 11 годишен да глътне пионка?
13
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като не плащата данъци и здравни осигуровки така ще е. Както казват американците "you get what you paid for".
12
5
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
залагам , че ще има уволнени лекари
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази майка до ЕДИНАДЕСЕТАТА година на детето си не му ли е обеснила кое се слага в устата и кое НЕ. Не е бебе все пак. То вярно и да казваш , като няма капацитет.....Лошото бързо идва. Язък за детето.
10
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои болници е закрил, бе?
9
8
 
28
 
! Отговори
Така ще е преди 5 години
Ще продължи да няма лекари в БГ, това са 6 години къртовски труд и учене на десетки хиляди стр. материал, после за 750 лв. заплата. Няма апаратура като хората, кадрите не достигат. Хората ги плюят и мразят. Всеки с малко акъл ще бяха в чужбина.
8
5
 
21
 
! Отговори
Странно преди 5 години
Е, защо тия лекари, на които е звъняла неопитната мед. сестра не са й казали да занесат детето в съседния вход, където ИМА лекари?
7
12
 
36
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОЙ ЗАКРИ БОЛНИЦИТЕ ОЩЕ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ!!!КОЙ НАМАЛИ БРОЯ НА ЛИНЕЙКИТЕ И СПЕШНАТА ПОМОЩ!КОЙ ОРЯЗА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ И ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ!!!И НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ БЕШЕ ПРЕИЗБРАН ЗА ТРЕТИ ПЪТ!! АМИ ЗНАЧИ НА НАРОДА МУ ХАРЕСВА ДА МРЕ ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!
6
12
 
29
 
! Отговори
Mnogo losho преди 5 години
"Медицинската сестра не е знаела какво да прави..." Така ще е от тук нататък. Влизат с измислени оценки от матурите след преписване, щракат с пръсти по дискотеките, плащат си изпитите или преписват. И като дойде някой болен, не знаят какво да правят. Интересно ми е такива индивиди как живеят. В медицинските дисципклини трябва да затегнат сериозно нещата...Колко жалко за погубеният детски живот. Но виж за политиците се грижат доказани хора във медицината...
5
5
 
13
 
! Отговори
х преди 5 години
Когато дъщеря ми на 2 години глътна 50стотинкова монета, после яде картофено пюре и след 2-3 дена излезе.Тука пионката вероятно е влязла в кривото гърло.
4
3
 
14
 
! Отговори
Жо преди 5 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е линейките на Бълза помощ да тръгват от различни точки на Столична община към подадените адреси. Да разположат линейките до Пожарните служби, по райони. От Сточна гара не е възможно да се обслужват трите града- Банкя, Бухово и Нови Искър, както и селата и кварталите, отдалечени на повече от 20 км.- Ботунец, Балша, Мърчаево, Пасарел и др. Те са част от Столична община.
3
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И колко *** трябва да си, че на 11 години да глътнеш пионка от несесърди човече?
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тия как взимат книжки за шофеори като не знаят елементарна първа помощ. Не спешното всички болници да се "закрият" за тях!
1
14
 
65
 
! Отговори
Край преди 5 години
Не ме интересува какво казват тези хора. Вярвам на докторите и сестрата. Като не искат спешния център - да не ходят в него. От кога неуки хора с крясъци и ръкомахане управляват държавата.