Луканки от диво прасе разболяха десетки от трихинелоза

Регистрирани са 2 "взрива" със заболели в Кърджали и Бургас
11 яну 2019 12:07,
21
Луканки от диво прасе разболяха десетки от трихинелоза
Снимка: pixabay

В Министерство на здравеопазването е постъпила информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза.

Единият е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.

В РЗИ-Кърджали пък е постъпила информация от общопрактикуващ лекар (ОПЛ) от Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация да се извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо. Междувременно в УМБАЛ "Св. Георги", гр. Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирали от месото.

Вчера е постъпила информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен.

Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

Министерството на здравеопазването обръща внимание: Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

През 2018 г. са регистрирани 44 заболели от трихинелоза след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Простотията е тежко умствено заболяване! Изследването на месото за трихинелоза е задължително и безплатно. Освен това доброто изваряване убива червейчетата. Обаче нищо от тези лесни неща не е спазено! Как да коментирам такава простотия!!!
14
3
 
1
 
! Отговори
Нерез преди 5 години
Анонимко номер 12, е вкусно е как да не е вкусно, нали сме канибали и докато те направихме със *** свинята, те захранвахме с опечения ти на чеверме зурлев братовчед
13
1
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Пубер, имам чувството че в *** ти има само мюсюлмани, ходжи,попове....Може да не ядеш свинско и да си християнин ( в библията също е забранено,ама къде ти да четеш ти библията), атеист, космоноват, а сигурно и дори мюсюлманин или евреин-непрактикуващи...
12
1
 
6
 
! Отговори
Марин преди 5 години
За да спестят няколко лева за изследвания сега цял живот мъки.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** *** Мюмюне, свинското месо е най вкусно и лесно за усвояване от човека. И е много по хубаво от месата които вие мюсулманите ядете.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така става с непроверено месо от бракониерски лов.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕлемаГ в моя роден град не взимат проби от дивеча,затова и не го ям ...само за спорта
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджук
7
1
 
22
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Ловът на диви прасета се извършва групово на хайка.След отсрелване и транжиране част от месото се праща на ветеринар.Нищо не е спазено.Има шефове на дружинки.Хайде сега и глоба и всичко!!!
6
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ОТСТРЕЛЯЛИ ЧУМАВОТО ПРАСЕ!НЕ Е ПО РАЗЛИЧНО ОТ ГЪБАРИТЕ ОТИШЛИ ДА СИ НАБЕРАТ ПЕЧУРКИ А СЕ ВЪРНАЛИ С БЕЛИ МУХОМОРКИ!
5
16
 
3
 
! Отговори
Ганя лапа преди 5 години
свинско,което е най-мръсното животно и вредно месо, и затова ще хваща болести. Докато днешените рускоамерикански ***, които населяват родината, не са си показвали чурките извън катуня или панелката, ще си вярват, че от витоша по високо нема,и че прасето има някво качество като месо хахахха
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яжте сръндаци.
3
1
 
15
 
! Отговори
гледал съм.. преди 5 години
Режеш едно тъничко парченце месо слагаш го на микроскопа увеличаваш го клетките се разпознават и се виждат прекрасно...и в тях нещо ,ако мърда като червейче-- месото е негодно--неможе да си авджия и да нямаш едно микроскопче...бая по евтино е от модерните ви лъскави пушкала и др такъми.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с лаком *** и простотия така става
1
2
 
27
 
! Отговори
х преди 5 години
големи мъже, ловци, яката работа, мачовци с пушки....ама накрая натръшкани от един червей