Напрежението във Войводиново – бомба със закъснител

Експерт: Ценно време и ресурси се губят за истинска интеграция
11 яну 2019 13:30, Нели Христова
80

Във Войводиново вече трети ден продължава акцията по събарянето на  незаконните къщи. Съвсем наскоро там, на площ от един декар и 600 квадратни метра живееха близо 300 души. Днес обаче е пусто.

8 от немасивните постройки са сравнени със земята. Две седмици ще отнеме събарянето на къщите, построени с тухли.

Още по темата

Според социалния антрополог Харалан Александров бутането на ромската махала във Войводиново е напълно излишно, само защото някакви хлапаци са се нахвърлили и са пребили военнослужещ.

"Очевидно в момента се прави кризисна интервенция от страна на правителството и Каракачанов. Военният министър е притиснат от своя електорат. Каракачанов се превърна във вожда на едно от племената, които водят битка. Не бива обаче да се превърнем в държава, решаваща проблемите си по закона на племената", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Според него, заради случилото се, дистанцията между българи и роми все повече се увеличава, а ценно време и ресурси се губят за истинска интеграция.

Политологът Петър Чолаков също е на мнение, че непоносимостта между българския и ромския етнос се е увеличила, а това крие множество опасности и е истинска бомба със закъснител.

"Казусът е сложен - реално къщите са построени незаконно, но се сещаме да ги бутаме при избори или при инцидент, за да се натрупа някакъв политически актив. Просто ромите са изгодни за всички политически партии - ценен ресурс са", сигурен е политологът.

Чолаков допълни, че в подобни ситуации само и единствено съдът трябва да се произнася кой е виновен и кой невинен, а присъдата да е индивидуална, а не за цялата общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
"...Не бива обаче да се превърнем в държава, решаваща проблемите си по закона на племената..." - хей, журналистите, защо давате публичност на подобни ***, независимо дали се самопровъзгласяват за социални антрополози или нещо подобно??? Не виждате ли, че когато нещо започне да се прави според законите, веднага ви налазват и започват да бръщолевят глупости???
58
2
 
3
 
! Отговори
vvv преди 5 години
Neka da sabaryat nezakonnite kashti,no e nechoveshko sega,prez zimata.
57
1
 
5
 
! Отговори
ссс преди 5 години
Н-ти ден се тресе нета, а ГЕРБ се спотайва Що ли?
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са не ***,нито партиите,А НИЕ,ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ "БЪЛГАРСКИ НАРОД"(припозналите се като българи!От десетилетия ВСИЧКИ ПАРТИИ,които ние си "избираме" за управляващи,се гаврят с нас чрез ***,чрез една етническа партия,чрез многобройните "правозащитни организации",които ни натрапват една нещрекъсната вина,за какво ли не И НИЕ СЕ СВИВАМЕ И СВИВАМЕ,като препикани мушката!Кажете сега,кой в случая е виновен и не заслужава ли ТОЙ,НАРОДЪТ,една здрава тояга?
55
0
 
20
 
! Отговори
Стою преди 5 години
Господа анализатори от статията, малко ли издевателства изтърпя българина върху гърба си ? Ежеседмично *** нападат лекари, учители, убиват журналисти, старци биват грабени и изнасилвани.Наглостта им прехвърли предела и стигна до бруталното настървяване срещу командоса.По този повод ни дума , ни вопъл от партйните вождове - Бойко, Цветан, Корнелия.Къде сте? Нали всичко за народа правите ? Защо сте безмълвни ?Такива " ръководители" не са ни нужни.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми тогава даи да си правят каквото искат за да бъдат затоплени отношенията с братята хараланчо гледаи някъде да не те изнасилят братята че после друго ще бръщолевиш
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От нашата омраза политиците печелят милиарди. Разделяй и владей.
52
2
 
5
 
! Отговори
Ко? преди 5 години
"Ромите - ценен ресурс" ???
51
1
 
17
 
! Отговори
жозеф преди 5 години
Партиите,партиите те са виновни за издевателствата им. Големите партиинай-вече! Те са тези които ги ползват поизбори и им обещават какво ли не.Промяна на избирателния закон: човек без средно образование да няма правона глас. Същотото и със социалните помощи и многодетството.Руснаците изобщо не им издават паспорти и никаква грижа за тях.
50
0
 
19
 
! Отговори
някой преди 5 години
До ШибиРибиИ каква е причината да са озлобени? Мислиш ли, че някой българин ако си построи нещо незаконно на чужда земя няма да му го бутнат?
49
1
 
17
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До ШибиРибиНе е проблем дали ще са озлобени,щото те са си такива по принцип.Доброто отношение го тълкуват като слабост и страх.Важното е да бъдат здраво наплашени!Едно време не си позволяваха да излизат по тъмно и нямаше проблеми.
48
1
 
21
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Има съвсем законни начини да се реши проблема,но няма воля и интерес.Примерно-могат да бъдат спрени детските след второ дете за ВСИЧКИ български граждани,но това ще удари точно ТИЯ.Може да бъде въведено машинно гласуване с разбъркване на кандидатите/партиите-който не знае езика не може да гласува.Може да се премахнат помощите за самотни майки.Може още много работи....Ще е напълно законно,щом е за ВСИЧКИ!
47
11
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Прав е харалан, каква е тази държава дето не може да се справи със собствения си народ и проблеми. Нали като им бутнат къщите ще идат другаде озлобени няма просто да изчезнат
46
1
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Каракачанката е прав, НО защо той казва тези неща а не министъра на вътрешните работи????? Къде е младенчо що се е скрил в софето
45
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Кърджали ако влезете в някой блок и веднага разбирате на кой етаж живеят турци и българи, и на кой кафяви. Просто при турците и българите етажът е чист, а при *** е пълно пред вратите на апартаментите със всякакви отпадъци.
44
3
 
33
 
! Отговори
Факт преди 5 години
От всички етноси живеещи в БГ,тоя е единствения,който не се интегрира.Или по-точно-интегрира се,но само в частта за правата(даже в излишък),обаче в частта за задълженията-нъц.Що така бе,господа социолози?От 100 кладенеца вода да носите,пак няма кой да ви повярва!Щото тия по своя воля няма да влязат в пътя и ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВКАРАНИ в него!Ако трябва и насилствено.За да отучат канибалите да ядат човешко месо,доста от тях са увиснали на въжето!Тука е горе-долу същото.
43
2
 
20
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Този нарича Българите в Република България племе...........
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдът не работи. Няма смисъл от него. По повос последното изречение в статията. Съдът на тълпата работи
41
2
 
7
 
! Отговори
MEN преди 5 години
NA HARALAN DA MU KAZA,4E NE ZARADI DVETE,,HLAPETA,,-KAKTO TOI SE IZRAZJAVA,SABARJAT KASHTITE,A ZASHTOTO SA NEZAKONNI.SHTOM MOZEHA DA SABARJAT PO DRUGI GRADOVE NA BELITE,ZNA4I MOZE I NA MURGAVITE.
40
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако срещнеш политолог-гръмни го!От такива като него патим!