Напрежението във Войводиново – бомба със закъснител

Експерт: Ценно време и ресурси се губят за истинска интеграция
11 яну 2019 13:30, Нели Христова
80

6244 гледания   |  Още видео

Във Войводиново вече трети ден продължава акцията по събарянето на  незаконните къщи. Съвсем наскоро там, на площ от един декар и 600 квадратни метра живееха близо 300 души. Днес обаче е пусто.

8 от немасивните постройки са сравнени със земята. Две седмици ще отнеме събарянето на къщите, построени с тухли.

Още по темата

Според социалния антрополог Харалан Александров бутането на ромската махала във Войводиново е напълно излишно, само защото някакви хлапаци са се нахвърлили и са пребили военнослужещ.

"Очевидно в момента се прави кризисна интервенция от страна на правителството и Каракачанов. Военният министър е притиснат от своя електорат. Каракачанов се превърна във вожда на едно от племената, които водят битка. Не бива обаче да се превърнем в държава, решаваща проблемите си по закона на племената", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Според него, заради случилото се, дистанцията между българи и роми все повече се увеличава, а ценно време и ресурси се губят за истинска интеграция.

Политологът Петър Чолаков също е на мнение, че непоносимостта между българския и ромския етнос се е увеличила, а това крие множество опасности и е истинска бомба със закъснител.

"Казусът е сложен - реално къщите са построени незаконно, но се сещаме да ги бутаме при избори или при инцидент, за да се натрупа някакъв политически актив. Просто ромите са изгодни за всички политически партии - ценен ресурс са", сигурен е политологът.

Чолаков допълни, че в подобни ситуации само и единствено съдът трябва да се произнася кой е виновен и кой невинен, а присъдата да е индивидуална, а не за цялата общност.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 16

Защото не си с правилния цвят на кожата.
19
0
 
21
 
! Отговори
До 17 Ясно и просто преди 4 месеца
Това същото го казвам още от преди над 28 години, но няма да стане. Проблемът с тези изглежда решим - законите да се прилагат с цялата им строгост, но тогава трябва да прилагаме законите и към цялата пасмина от политици и мутри, т.е. и към мафията, която управлява в България, а това не виждам как ще стане.
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който строй незаконно постройката му ще бъде бутната и глобен,който не си плаща сметките ще бъде спрян и глобен,който бие и убива ще лежи в затвора,който не плаща данъци не трябва да получава помощи, който няма завършено средно образование не трябва да може да гласува и т.н.
17
0
 
27
 
! Отговори
Излагат се преди 4 месеца
Какви учени-обществоведи са това, бе?
Непоносимостта между българите и ЕДНА ЧАСТ от ромите отдавна вече е факт и няма как да стане по-голяма.
Мерките, предприети във Войводиново, не нагнетяват напрежението, а напротив - те са като клапа, която освобождава поне част от това напрежение. Хората си казват "Най-после се прави нещо." Нали слушам какво се коментира около мен.
16
1
 
25
 
! Отговори
Ясно и просто преди 4 месеца
Няма смисъл да се правят специални програми за интегриране и да се пилеят средства за това.
Нужно е да се направи само едно - добри закони и тяхното безкомпромисно прилагане спрямо всички. Така онзи, който иска да живее според законите и да е почтен гражданин, няма да има друг избор, освен да се интегрира сам. Другите, които не желаят да спазват законите, по своя воля ще напуснат страната ни, защото - ако законът е добър и адекватен - тук лошо ще им се пише.
15
1
 
21
 
! Отговори
Време и ресурси преди 4 месеца
ще отделяме занапред за градивните, тоест за ценните граждани.
Няма смисъл да продължим да облагодетелстваме онези, които сами правят себе си непълноценни поради мързел и поради привързаността им към техните вредни традиции. това е равностойно на наливане на вода в каца без дъно - файда няма, има само разходи.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой му е жал да си вземе вкъщи. И до една година ще е на улицата, а ромите с нов имот.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Джурналята са изпаднали в истерия покрай Войводиново. В несвяст бълват статията подир статия и допълнително нагнетяват напрежение сред хората.
А сега заличете поста ми!
12
0
 
26
 
! Отговори
До Харалан преди 4 месеца
и до Петър

Колко ти платиха, поп Кръстьо,
колко ти платиха да ни предадеш?
11
2
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 4 месеца
съдът трябвало да се произнесе :-)
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Saborete im i kmetstvoto.....tam sa nai teroristite na bg narod....
9
1
 
17
 
! Отговори
някой преди 4 месеца
Много неща се изговориха, но никой не обръща внимание на Мешарето с чиито закони единствено се съобразяват! Тях Държавата и държавността не ги интересуват!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой губи време демокрация е, запретваш си ръкавите и отиваш и почваш да интегрираш не да плямпаш от някаква телевизия и да сочиш виновните с пръстите на краката си.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама тоя Сердановата ли подпетва?!!! Браоууу, не е лош...
6
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя Харалан да отива в гетата и да почва да ги интегрира и да си вземе няколко роми от Войводино в къщи да има къде да презимуват.
5
3
 
26
 
! Отговори
Гoшу преди 4 месеца
Та лесно му е на тоя шeбек да говори за роми и да дава от тази си позиция мнения
4
1
 
28
 
! Отговори
Гoшу преди 4 месеца
"Ослепителната манекенка Даниела Серданова, бивша половинка на футболната легенда Любо Пенев и на бизнесмена Георги Чопев, изглежда, мотивира и не дотам заможните мъже в живота си да ѝ осигуряват петзвезден комфорт, издава Уикенд.
Настоящият интимен другар на Даниела – социалният антрополог Харалан Александров, съвсем наскоро дари изгората си с апартамент в идеалния център на София, чиято цена според брокери надхвърля 1 милион лева."
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Просто разни смешници си играят на държава.
2
1
 
26
 
! Отговори
Гoшу преди 4 месеца
"Според социалния антрополог Харалан Александров бутането на ромската махала във Войводиново е напълно излишно, само защото някакви хлапаци са се нахвърлили и са пребили военнослужещ."
---
Ей тоя, същия г*з Харлан източи над 10 милиона евро от Фондовете по някаква измислена програма, купи огромен апартамент зад опашката на коня в центъра за младата си и красива любовница Даниела Серданова (между другото изключително красива жена, да и се чуди човек как се хвана с тоя тoлуп)
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А някой някога да е чул или видял нещо добро (или поне нормално) свързано с така наречените "роми"

За един приятел питам????