Недостиг на 200 медици в Спешна помощ. Какво правим?

София се нуждае от 80 екипа, а засега работят едва 14
11 яну 2019 10:00,
42
Недостиг на 200 медици в Спешна помощ. Какво правим?
Снимка: архив "Булфото"

Центровете за спешна медицинска помощ в страната работят с наполовина по-малко лекари от необходимото. Близо 200 са незаетите щатни бройки в тях, пише "Монитор".

Още по темата

За град, като столицата трябва да имаме 80 екипи, но сформираме между 12 и 14, каза говорителят на ЦСМП за София – град и област Катя Сунгарска. 108 са свободните места за лекари там, 7  за фелдшери, 11 за медицински сестри, 21 за шофьори.

В Кюстендил, който е район с много отдалечени и трудно достъпни селца с по няколко обитатели, Центърът за спешна медицинска помощ е обявил в бюрото по труда 14 свободни места за лекари. В него, заедно с медицинските сестри, фелдшерите и шофьорите, работят 211 човека, казаха от там. С увеличението от миналата година заплатите са относително добри - 1200 – 1340 лева, но заради напрегнатата работа и многото отговорности хората постъпват тук само в краен случай, коментираха от центъра.

В Търговище към момента има необходимост от петима лекари, съобщи директорът на ЦСМП в града д-р Янка Андреева. Общият брой на работещите медици и обслужващ персонал е 121 човека. Независимо, че заплатите се индексират и в последно време хората получават добри пари, няма много желаещи да работят при нас, тъй като графиците са натоварени, работата е отговорна, коментира още д-р Андреева.

32 са лекарите в центъра в Добрич, общо работещите там са 184 човека. Те обслужват и отговарят и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервен, Шабла и Генерал Тошево.

Свободните места за доктори са 10 , каза шефът на ЦСМП в Добрич д-р Огнян Господинов. По думите му натовареността на професията е причина за незаетите щатове.

Тази причина за дефицита сподели и д-р Мая Рашева, директор на ЦСМП във Варна. Там към момента също имат 10 незаети места. Миналата година по това време те са били 14.

След като индексираха заплатите и облекчиха процедурата за специализации на младите лекари се увеличиха и кандидатите за работа в центъра. Само през 2018-а назначихме 20 току що дипломирали се колеги от Медицинския университет във Варна. Проблемът е, че заради неблагоприятните условия на труд те се задържат средно по една година и напускат при първа възможност, разказа д-р Мая Рашева. Според нея текучеството е по-голям проблем, отколкото незаетите щатни бройки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нужна е основна реорганизация на Спешна помощ. Мястото на лекарите не е в линейките, те трябва да лекуват хората в болничните заведения. Трябва да се обучат парамедици които да извършват нужните действия за спешна помощ и транпортиране на тежките случаи.
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mии тъмнозеленките може би ще трябва да се научат да не викат линейка всеки път когато кихнат.
13
2
 
17
 
! Отговори
А3 преди 5 години
Какво правим много ясно - МРЕМ КАТО КУЧЕТА ФАААААКТ!
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 321И като е възрастен пациента ??? Точно той е работил, внасял години наред данъци, работил за тази система - да го оставим да умре, така ли ???
11
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямало желаещи да работят за без пари. Каква изненада...
10
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НаскоИ това им е много!!! Имах си работа с тези - държаха се с болната като с куче понеже е възрастна. Не ми говорете глупости, ясно. За тях пациента е парче месо - никакво уважение, никакво разбиране. Като не стават, ами... да станат сервитьори и да вземат повече, а не да мъчат и себе си и болните. Писна ми вече !!!!!!!!!!!!!!
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е ясно, че няма да могат да направят по 15 апартамента и по 50 милки, но поне да им дадат по-човешки заплати на докторите и фелшерите!
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как какво? Продължаваме напред....
7
4
 
23
 
! Отговори
321 преди 5 години
Ами хората по света са го решили проблема, като навсякъде спешна помощ се оказва от парамедици. Имат компетентност и знания да оказват първа помощ, но не са учили за лекари и не са лекари. Тук само се правят анализи на поредния трагичен случай и се разсъждава кой е по-виновен - гражданите, които лъжат, че възрастния болен е кърмаче, за да дойдат по-бързо медиците, или медиците, които не идват навреме....
6
4
 
18
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Лекари в линейките не трябва да има,там трябва да има фелдшери.Мястото на лекарите е в спешните отделения.Сбъркана система.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На света няма нормален човек, който да иде в тая дупка София да диша мръсен въздух и да работи като медик за какито и да било пари.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да назначат бе какъв е проблема ?
3
0
 
11
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
ами правете медици кат не сте разбрали една работа става со паре или дупе елементарно е
2
2
 
38
 
! Отговори
Наско преди 5 години
Какво е му до доброто на заплащането, това е подигравка , една сервитьорка изкарва поне толкова и то с огромната отговорност да не обърка салатите. Направете заплатите по 5к и ще има много желаещи, какво са 1300лв за млад човек на който му предстои да създава семейство ???
1
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам по профилите в ФБ всяко 2 3 момиче учи медицина. Чак не вярвам , какво виждам. Скоро ще прилива от хора там. Спокойно. Правете си проучвания преди да пишете.