Недостиг на 200 медици в Спешна помощ. Какво правим?

София се нуждае от 80 екипа, а засега работят едва 14
11 яну 2019 10:00, Павел Гълъбов
42
Недостиг на 200 медици в Спешна помощ. Какво правим?
Снимка: архив "Булфото"

Центровете за спешна медицинска помощ в страната работят с наполовина по-малко лекари от необходимото. Близо 200 са незаетите щатни бройки в тях, пише "Монитор".

Още по темата

За град, като столицата трябва да имаме 80 екипи, но сформираме между 12 и 14, каза говорителят на ЦСМП за София – град и област Катя Сунгарска. 108 са свободните места за лекари там, 7  за фелдшери, 11 за медицински сестри, 21 за шофьори.

В Кюстендил, който е район с много отдалечени и трудно достъпни селца с по няколко обитатели, Центърът за спешна медицинска помощ е обявил в бюрото по труда 14 свободни места за лекари. В него, заедно с медицинските сестри, фелдшерите и шофьорите, работят 211 човека, казаха от там. С увеличението от миналата година заплатите са относително добри - 1200 – 1340 лева, но заради напрегнатата работа и многото отговорности хората постъпват тук само в краен случай, коментираха от центъра.

В Търговище към момента има необходимост от петима лекари, съобщи директорът на ЦСМП в града д-р Янка Андреева. Общият брой на работещите медици и обслужващ персонал е 121 човека. Независимо, че заплатите се индексират и в последно време хората получават добри пари, няма много желаещи да работят при нас, тъй като графиците са натоварени, работата е отговорна, коментира още д-р Андреева.

32 са лекарите в центъра в Добрич, общо работещите там са 184 човека. Те обслужват и отговарят и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервен, Шабла и Генерал Тошево.

Свободните места за доктори са 10 , каза шефът на ЦСМП в Добрич д-р Огнян Господинов. По думите му натовареността на професията е причина за незаетите щатове.

Тази причина за дефицита сподели и д-р Мая Рашева, директор на ЦСМП във Варна. Там към момента също имат 10 незаети места. Миналата година по това време те са били 14.

След като индексираха заплатите и облекчиха процедурата за специализации на младите лекари се увеличиха и кандидатите за работа в центъра. Само през 2018-а назначихме 20 току що дипломирали се колеги от Медицинския университет във Варна. Проблемът е, че заради неблагоприятните условия на труд те се задържат средно по една година и напускат при първа възможност, разказа д-р Мая Рашева. Според нея текучеството е по-голям проблем, отколкото незаетите щатни бройки.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
ааа преди 3 месеца
Да се назначат *** заедно с каруците. По една сиренка, мигалка и да се оборудват подходящо. Така махлите са обезпечени адекватно....
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Питието с мазната опашка и фондацийка каза, че от маалите в България има вече 7000 студенти.Все някой учи медицина-ето ви бройките недостигащи за спешната помощ.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
------------
До Анонимен 3
-------------------------------------
Тогава линейката ще идва вдругиден.
35
0
 
2
 
! Отговори
АА преди 3 месеца
До Анонимен
Конкурентни на колегите им. Макар,че бих вкарал в това число и автотенекеджия и бояджията.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АА

Туй "конкурентни" заплаи кво значи?
Конкурентни на колегите им в Австрия, Германия, Дания, UK, Швеция, Исландия, Португалия, Испания ... ли?
Или конкурентни спрямо плочкаджията и автотенекеджията?
33
0
 
5
 
! Отговори
АА преди 3 месеца
Какво правим ли - даваме им конкурентни заплати, купуваме им необходими уреди и изискваме професионализъм. Ей това правим.
Ама иначе може да се дават 1х10^9 пари в друго звено....
32
0
 
8
 
! Отговори
Когато линейката преди 3 месеца
бърза, пресича на червено или кара в задръстването се предполага, че спасява човешки живот. Когато от НСО бързат, най вероятно бързат за някой банкет, Пеевски да вземе някоя обществена поръчка или президентшата да си купи по-готина рокля.
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво да правим ли?Да вкараме няколко крадливи лекари в затвора.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направете им заплатите поне колкото на фаянсаджия или автотенекеджия!
Ей това направете!
29
0
 
11
 
! Отговори
do 21 преди 3 месеца
Не си забелязвал как се движат линейките напоследък?
за НСО се грижат маса народ да минат бързо от някъде, за линейкат се грижат всички.
разликата е че го правят доброволно.

Виждал съм многократно на Г.М. Димитров как линейката цепи в насрещният булевард и всички и правят път и никой въпреки светофара не влезе в кръстовището.

В тунел съм виждал как катерят колите където могат за да мине линейката в средата.

за НСО това никой няма го направи защото там са пълни ***, возещи някой по ***.
28
0
 
5
 
! Отговори
каво чудо дойде. преди 3 месеца
Като не разбирате нищо от упрвление на държава --не се захващайте само защото сте нарциси и ви се иска да сте номер едно--махнете се сами защото затрихте държавата , НО всеки го знае самовлюбения никога няма да си признае грешките от сто извора вода ще ти докара и пак ще изкара бялото черно-- едните нарциси другите усвояват, каква чудесна комбинация...социализма беше калпав ,ама тези как изопачиха демокрацията да ти е кеф партизанин да станеш и марксис и интернационалист и шовинис.....
27
1
 
8
 
! Отговори
откъде идва парата.. преди 3 месеца
Имам добро логическо мислене ; откого идват парите за всичко бюджетно и общинско + пенсии социални сфери и так дале ---от работещите , да ама те намаляват постоянно заради огромна разлика в стандарта на вън и тука ,въпреки че го виждате това ,вие нищо не правите ,а вдигате всеки ден по нещо-- просто не спите за да мислите какво и колко още може да одерете,,като оправите живота на работниците тогава ще доидат парите за всичко бюджетно ---А не първо бюджетните ,а работниците да го ду--ат..
26
0
 
22
 
! Отговори
Васил Велев, АИКБ преди 3 месеца
пуууу, чудя им се на тия лекари...
защо се мръщят на 600лв заплата
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми правете квото щете.
24
2
 
13
 
! Отговори
то е ясно.. преди 3 месеца
Държим ги без пари и гледаме какво ще стане---затова когато в Бг се крадат милиарди и после се теглят 16 милиардалева за да се потулят кражбите не им се радвайте, после още минимум 4-илиарда за самолети ами за другото то няма да са само самолети... и кой трябва да ги плати откъде ще ги вземат --ами ще натоварят тези дето не са избягали ,че и те да избягат ---просто този който не бяга трябва да има гащи да плати сметката--доста неприятна история.
23
1
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
КОЙ СЪСИПА ДЪРЖАВАТА ФИНАНСОВО И Я РАЗОРИ ОЩЕ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ И СЪКРАТИ СПЕШНАТА ПОМОЩ!!

КАТО СЪСИПЕШ НЕЩО ПОСЛЕ ТРУДНО СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА!!!

ЕЛЕКТОРАТА НА ГЕРБ КОЙТО ГО ПРЕИЗБРА ЗА 3-ТИ ПЪТ Е ГЛАВНОТО ЗЛО В БЪЛГАРИЯ!
22
0
 
16
 
! Отговори
Перко Изперков преди 3 месеца
У мааалата има кадри!!
Млади,здрави готови да се гмурнат в трудовия пазар.
Все пак държавата инвестира купища пари за тяхното включване!
21
0
 
15
 
! Отговори
Спешната преди 3 месеца
помощ трябва да се приравни към военната и полицейската служба, като правомощия, привилегии и защита от закона. Закона за движение по пътищата също трябва да се промени в посока на защита на колите на Спешна помощ, защото за НСО може - за линейките не може. Младите доктори да придобиват специалност докато работят и няма нищо страшно от текучеството - това наистина е професия за млади и самоотвержени хора, които още не са се разочаровали от несправедливосттите на живота и имат вяра.
20
4
 
12
 
! Отговори
до 19 преди 3 месеца
Първо не е почти безплатно! Ако отрочето ти не е могло да влезе да следва медицина, просто го насочи към друго. Ако прилича на теб най-вероятно в животновъдството. Това второ. И трето, никой родител на завършващ МУ студент (както едно от децата ми) няма да го пусне като млад лекар да го пребиват в ромските махали. В момента в който завърши-вън от България! Специализация и работа в истинската Европа! Пък ако някога нещата се подобрят, е може и да се помисли за някакво връщане! Чао!
19
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами тези на които им давате почти безплатно медицинско образование, защо не ги задължите поне 2 години да работят в България, едната да е в бърза помощ.