Новото менте – кашкавал от картофено нишесте!?

Истинският струва най-малко 13 лв. за килограм
Обновена: 11 яну 2019 07:27 | 11 яну 2019 07:24, Елка Василева
41
Новото менте – кашкавал от картофено нишесте!?
Снимка: архив, Reuters

Кашкавал, в който една част от млякото е заместено от картофено нишесте, е новото менте на пазара за млечни продукти, твърдят производители.

Според Асоциацията на млекопреработвателите в България използването на палмово масло, което да се смесва със сухо мляко при кашкавала, се измества от добавянето на нишесте. Така цената на продукта се сваляла значително, пише "24 часа".

За килограм истински кашкавал били необходими около 10 литра мляко. С производствените разходи и ДДС цената му ставала близо 13 лева.

В по-евтините продукти със сигурност има добавки за сметка на млякото, твърдят производителите. По този начин цената можело да бъде свалена поне с 4 лв., тъй като използваното мляко е наполовина по-малко.

Изследвания на асоциация “Активни потребители” също потвърждават предлагането на кашкавал от нишесте. Резултатите показали, че в магазините има продукти с по-високо от стандартното количество въглехидрати. Причина за това можело да е непълното зреене или добавяне на нишесте или друг полизахарид, който се използва като пълнеж и за задържане на повече вода.

Другият способ за производство на неистински кашкавал е от сухо мляко или суроватъчен белтък в комбинация с хидрогенирани растителни мазнини.

От 14 януари т.нар. имитиращи продукти, които не са произведени от мляко, трябва да се продават в магазините отделно и само пакетирани. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство. На етикета ще е описано с достатъчно четлив шрифт какво е съдържанието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: ментенишестекашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
фифи преди 5 години
Напротив! Защо трябва ментето да е непременно по-евтино от оригинала?? Могат да го пуснат и доста по-скъпо! За "разбирачи"! Слагат го в чужда опаковка на известна фирма, подходящо овкусено и оцветено. Например вода пълна със сгъстители, овкусители, пълнители и "подобрители". Пишат го "внос". Кой ще го познае какво е?!?
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Земеделското министерство да издаде наредба такива "хранителни" продукти да се продават в отделни магазини( не в редовните).Магазините да се казват "Менте храна"
27
1
 
2
 
! Отговори
doko преди 5 години
Според мен тези продукти трябва да се продават в отделни специализирани магазини с подходящо лого като-,,Сам дойдох"...,,Тука-така" и т.н.
26
1
 
8
 
! Отговори
Ами така е.. преди 5 години
Кво има за Неразбиране...!????Всички сте у Градо, всички искате да сте на чекмедже, да ви е леко и меко, ама.... За без пари..!!!! КАТО Нема крави---ше ручате подсладена и боядисана вода вместо мляко!! ДА ВИ Е СЛАДКО!
25
1
 
14
 
! Отговори
Поп Андрей преди 5 години
Само едно не разбирам. Защо трябва да се допускат ментета в търговската мрежа, а и въобще да се произвеждат. Би трябвало да е наказуемо от закона, както се наказват и тия, които правят "менте" фалшива валута. И едните и другите се облагодетелстват чрез измама.
24
2
 
4
 
! Отговори
Поп Андрей преди 5 години
До 16 ПародияКорупцията не е голяма, тя е ОГРОМНА.
23
1
 
8
 
! Отговори
Производител преди 5 години
До Анонимен 23Не ти вярваме, аз съм производител на кашкавал, и истинският не е истински. Вече няма истински кашкавал и сирене в търговската мрежа, само цената е различна. Истинско сирене и кашкавал можеш да намериш в някой частен стопанин на село, другото е мижи да те лажем.
22
1
 
5
 
! Отговори
ц преди 5 години
цялата държава е менте
21
2
 
1
 
! Отговори
ееее преди 5 години
Демокрацията
20
1
 
12
 
! Отговори
Потребител преди 5 години
За да е ясно всичко с преработката и пазара на млечни продукти и за да няма заблудени потребители,трябва да се случи следното:1. БАБХ да създаде специален регистър на млекопреработвателите, които влагат "друго" в млечните продукти освен мляко, вода, сол и закваски. Този регистър да се публикува и актуализира в Интернет платформите.2. Във всички търговски обекти (не само в големите вериги) продуктите, които освен мляко, вода, сол и закваски, съдържат и нещо друго да са на отделен рафт с надпис.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
даже истинският кашкавал почва от 25лв защото той се прави от 20 литра мляко.а още по истинският който се прави от 50 литра си е 100 кинта, казвам ви, вярвайте ми.
18
1
 
15
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
10 кила мляко за 1 кг кашкавал, имате много здраве от бай ви Киро! 5,5 кг е... То не, че ако е от мляко го правят както трябва, ръгат лимонтозу да се пресече и пресоват сварения бъркоч. щот маята е скъпа... и излиза "отлежал кашкавал"...
17
3
 
29
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
При социализма по стандарт кило кашкавал Витоша се правеше от 4.5 кг.краве мляко. Сега без стандарт го правят от 10кг. и пак е ментак.
16
2
 
24
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Трябва открито да се пише Фалшив продуктА не имитиращ!! 80 % не знаят смисъла на думата имитиращ,фалшив им е по ясно.!! То.апропо .. ние 10 год търпим имитираща власт, та за някакъв...кашкавал. се косим.
15
2
 
16
 
! Отговори
Негативи преди 5 години
Има ли нещо истинско и качествено във Бг ? Все гледат да минат по леко без много мисъл,да прекарат, да излъжат,работят некачествено ,а после защо никой не ни иска? Затова няма да има Бг !
14
2
 
16
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
Тук има страхотен кашкавал в Лидл....! В Нето се продава и турски такъв. В пъти по-добри от купуваните скъпи марки в Родината!
13
4
 
46
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Не ни информирайте че ни пробутват ментета. Това си го знаеме и без вас. А ако ви стиска ни информирайте кои са производителите на ментетата. Имена!
12
3
 
47
 
! Отговори
Пародия преди 5 години
Те повечето т. нар. кашкавали в БГ са меки Л...на с незнайно съдържание. Вече си купувам такива само от Сърбия и Турция. Нашто и за *** не става. Не знам що за корупция цари в агенцията по храните.
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кашкавал не съм ял от поне 20 години. Хем е скъп, хем не знаеш на какво менте ще попаднеш... в тая ситуация има 50/50 шанс да те oгъзят яко или просто да те oгъзят... не, мерси, не съм от ЛГБТ.
10
5
 
14
 
! Отговори
Kiro преди 5 години
Добре де, скъпо било и замествали.Ами държавата да смъкне тези 20% ДДС и ще поевтинее, не е трудно.