От скъпи към по-скъпи: Цените на жилищата скачат до 3%

Ръстът обаче остава по-нисък спрямо предходните години
11 яну 2019 15:15, Екип на Bloomberg
49
От скъпи към по-скъпи: Цените на жилищата скачат до 3%
Снимка: Pixabay

Очаква се ръст от 2-3% на годишна база на цените на жилищни имоти у нас, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Данните на НСИ отчетоха съвсем слаб спад на ръста на цените на пазара на имоти у нас. Подобни са очакванията и за следващата година. Предвижда се ръстът да бъде 2-3% на годишна база за цените на жилищните имоти. Прогнозите и макропараметрите за тази година са свързани и с покачването на лихвите по кредитите. Темпът на инфлацията може да подпомогне интереса на дребните инвеститори към покупката на имоти, за да запазят стойността на спестяванията си".

Разрешенията за строеж са важен фактор, уточни Добромир Ганев. "Вече има достатъчно предлагане и затова виждаме забавяне на ръста. Това е нормално поведение на инвеститорите и играчите на пазара. Първото деветмесечие регистрира 140% ръст на разрешенията в София. Или около милион и 100 квадратни метра РЗП. Това е добре за купувачите, защото изборът се увеличава, но от друга страна - банки, купувачи и инвеститори трябва да бъдат внимателни", посочи той.

"Деветмесечието на 2018 г. показа ръст на обема на сделките в България с 1%, в София – с 2%, по-нисък спрямо предходни години. Във Варна например ръстът за деветмесечието е в размер на 12%. В Пловдив - в рамките на 5%. Има платежоспособно търсене и има логика в него, доходите са добри. Много българи виждат смисъл и в покупката на ваканционни имоти на морето. Цените са вълнуващи и затова e тази активност. Те закупуват имоти и с инвестиционна цел".

Приоритетите на Национално сдружение „Недвижими имоти“ са свързани с убеждаване на всички страни, институции, организации в създаване на регистър и либерална демокрация, спомена Добромир Ганев. "Подписахме две важни споразумения. Подписахме MLS. Второто споразумение е с Националната асоциация на реалторите в САЩ", разкри още той. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВЛЕЗЕМ ЛИ В ЕВРОЗОНАТА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ НАШИТЕ БАНКИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯТ С РЕДИЦА ЕВРОДЕРЕКТИВИ И ЛИХВИТЕ ЩЕ ПАДНАТ КАТО У ГЕРМАНИЯ-2.32%,ИСПАНИЯ-2.27%,ФРАНЦИЯ-2,21%,ХОЛАНДИЯ 2.76%-БЪЛГАРИЯ-4.8%, ЗА БОГА БРАТЯ НЕ СИ ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ, ПАЗАРЪТ Е ЗАЛЯТ С БАРУТНИЦИ В САМОРАЗПАДАЩИ СЕ ПАНЕЛНИ ГЕТА БЕЗ ИНФРАСТРУКТУРА И НОВИ ИМОТИ С КВАДРАТУРА НЯКЪДЕ В ОБЩИТЕ ЧАСТИ, А ПОСРЕДНИЦИТЕ СА С ТОЛКОВА НОМЕРА, ЧЕ ТИ ИДВА ДА ЗАРЕЖЕШ ВСИЧКО.
23
3
 
23
 
! Отговори
Смешник преди 4 месеца
Ам със скъпи жилища ще изгоните още повече хора ще се замислят хората дали да дадът 100к€ в бг или в чужбина направо ще си вземат нещо
22
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
дръж я,измисленото евро е на път да се сгромоляса...
21
3
 
40
 
! Отговори
AA преди 4 месеца
Следя от 1 година имотите .Едни и същи апартаменти висят на пазара доста време поради високи цени .Дори забелязах,че започват да смъкват цените им. Направете си извод сами.
20
4
 
35
 
! Отговори
Продавач преди 4 месеца
Имам панелка (90 година) от 46 квадрата в люлин, продавам я от половин година за 80к и досега никой не се е навил. Така че по полека с изцепките как пазара върви нагоре
19
4
 
27
 
! Отговори
Марин преди 4 месеца
Искам да видя как ще растат като вдигнат лихвите.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В АВСТРИЯ НЯМА МИН ЗАПЛ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО- НО ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МИН ПОЧАСОВА СТАВКА-8.90 ЕВ, ИМА И 13 ЗАПЛ С ЛЯТНАТА ОТПУСКА И 14 ЗА КОЛЕДА- ТОВА КОЕТО ТОКУ ЩО ГЛЕДАХ Е АПАРТАМЕНТ 105 КВ 423000ЛЕВА- ПО ОКОЛО 4000ЛВ НА КВАДРАТ, ТУК МИН ЗАПЛАТА 286 ЕВРО, АКО ТЕГЛИШ ЗАЕМ СЛЕД КАТО ИЗПЛАТИШ ИПОТЕКАТА ЦЕНАТА ИДВА КАТО В АВСТРИЯ ТА ДАЖЕ И ПО СКЪПО. НА БАНЕВИ КЪЩАТА ИЗЛЕЗЕ ПО 800 ЕВРО НА КВАДРАТ- КАКТО СЕ ПАЗАРИШ И АКО НАМЕРИШ НЯКОЙ ДА ИЗЛЪЖИШ, ПРЕДИ ДА КУПИТЕ РАЗГЛЕДАЙ И ВИЖ- ТУК ИЗТЪРБУШЕНИ С ЕВРОЦЕНИ
17
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ръстът засяга София, Пловдив и Варна, там населението се увеличава !
16
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Купувайте балъци, купувайте, че не останаха.
15
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами тези които имат повече от 2 гънки в мозъчната си кора ще се сетят кои през 90-те години ви казваха че жилищата ще станат скъпи и когато ги продадете ще станете милионери. Помните ли или сте като мамуните по 2 минути само помните. Та същите тези които ви успиваха сега са милиардери в евро. Гледат ви как се гърчите в мизерия и си казват. Ех такъв народ да искахме нямяше да намериме. Да такъв народ няма никъде по земята, няма и да има. УМНО племе се оказахте като на деда ми цървулите.
14
2
 
30
 
! Отговори
Уууу! преди 4 месеца
Ама то не се строи за българи вече.Кой има такива доходи да изплаща толкова високи цени?Явно се чака вълна от емигранти,въпроса е какви ще бъдат и от коя държава.Така както бай Тръмпо уж изтегля войската от Сирия,може да я насочи към Иран и тогава няма да стигнат построените жилища в БГ.
13
29
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 4 месеца
Виена Австрия 2016 г заплата средно 1000 евро . Цена гарсониера 500 000 евро във 9 бицирк.
А сега кажете вие в София евтино или е скъпо ли .
12
1
 
25
 
! Отговори
Карл Бойков Марксов преди 4 месеца
До Анонимен 1

С една дума - Бойкономикс.
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хора които да купуват няма, но цените скачат! Искате да кажете, че мутро-олигарсите са изкупили държавата си я продават? Тока стана ли 15 цента за краен потребител, защото какъв е смисъла от Белене ако няма кой на кого да препродава скъпо? Държавата няма интерес, защото няма как да се краде.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
""Данните на НСИ отчетоха съвсем слаб спад на ръста на цените на пазара на имоти у нас. Подобни са очакванията и за следващата година. Предвижда се ръстът да бъде 2-3% на годишна база за цените на жилищните имоти."

Уот-дъ-фак??? Уж тази и следващата година щели да поевтиняват леко, но да има 2-3% ръст? Кажете моля, кой ви е дилъра? Искам и аз да пуша от същото!
9
5
 
39
 
! Отговори
георги преди 4 месеца
и с 20-30 % да се дигнат все тая , балъците свършиха и никой вече не купува!
Като паднат с едно 15-20 % може и да тръгне наново търговията
8
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Работя в международна компания, в която заплатите са доста сериозни. Всички колеги накупиха като невидели имоти на завишени цени... Хвърлят по 2-3000лв. ипотеки месечно. Тук-таме се намира някой имот на сносна цена, честно казано. Самият аз съм родом от София и имах сума наследствени жилища и направих няколко сделки последните 10 години. Тогава също цените бяха раздути, но продадох доста лесно даден имот, за да си купя друг. Пазар има. 90% са добре платени млади специалисти.
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Подранили сте много! Първи април е още далеч!
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На обяви са такива. Реалните сделки са си на по-ниски цени.
5
2
 
34
 
! Отговори
Qwerty преди 4 месеца
Щом този предрича 2-3% значи положението е много зле. Май ще излезе минус 7-8%