Здравната ни превенция – слаба. Нужно е сериозно подобряване

Експерт обясни, че липсват основни стъпки в тази насока
11 яну 2019 22:21, Петя Славова
3
Здравната ни превенция – слаба. Нужно е сериозно подобряване
Снимка: архив, Reuters

Системата за превенция на здравето на работещите у нас има нужда от сериозно подобряване. За това говорят повишаването на общата заболеваемост, увеличението на дела на работещите с трайно намалена работоспособност и по-честите отсъствия от работа заради заболявания.

Това е заявил изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Добрин Иванов на семинар на тема "Европейски модел на превенция на здравето на работещите", съобщиха от Асоциацията.

Според него политиката за превенция трябва да започва още с проектирането на работните места, избора на оборудване, методите и организацията на трудовия процес. По думите му сериозно внимание трябва да се обърне на идентифицирането на източниците и оценка на въздействието на вредни за здравето и безопасността фактори от работната среда.

Системният здравен мониторинг и профилактиката са другите два основополагащи фактора за изграждане на качествена и ефективна система за превенция на здравето на работещите.

В момента в България превенцията на здравето при работа се базира на остарял подход и методи, това е било сред причините АИКБ да подкрепи създаването на Център за превенция на здравето, е заявил още Добрин Иванов.

Центърът за превенция на здравето е създаден в средата на 2017 г. по модел на германските и австрийските центрове, с подкрепата на АИКБ и Асоциацията по трудова медицина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравна превенция??? Докато в България продължава вноса и производството на "германски храни за Източна Европа", не можем и да мечтаем за здравна превенция.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
каква превеция ? "профилатични " прегледи, означаващи мерене на кръвно и кръвна картина в момент, в който ти няма нищо ?