Скотски условия: Дъщеря държи майка си под ключ, храна – веднъж!

85-годишната жена от село Росно е изведена премръзнала, в болница е
12 яну 2019 09:45,
122
Скотски условия: Дъщеря държи майка си под ключ, храна – веднъж!
Снимка: pixabay

Възрастна жена от село Росно, община Златарица, е била принудена от близките си да живее в скотски условия. Стояла е под ключ, хранена е един път на ден само с вода и хляб, докато близките ѝ са се разпореждали с нейната пенсия. С намесата на полицията жената беше изведена от дома си. С измръзвания на пръстите на двата крака пострадалата беше настанена за лечение в Хирургичното отделение на Великотърновската болница.

85-годишната Марийка Станчева е един от многото случаи на възрастни хора, подложени на тормоз от децата си. За случая властите в Общинския център в Златарица и в село Росно научават в края на годината, когато дъщерята насилник починала и трябвало да бъде издаден смъртният акт. Тогава кметът на Златарица Пенчо Чанев разпоредил на кметския наместник в Росно Пенка Конакчиева да отиде до къщата:

"Аз трябва да отида да видя в какво състояние е бабата. Но понеже в тяхната къща не се влиза свободно, бабата под ключ – и помолих за съдействие. Изпрати ми полицаите, отидохме заедно. Потресена съм от гледката, която видях – бабата права до масата, яде филия хляб и пие вода от кофичка от мляко. Измръзнала, студено, печка незапалена. 11 часа тя не беше още закусвала. Самата тя ми казва, че ѝ дават храна един път на ден, а бабата започна да ми се моли да я вземем и да ѝ намерим дом. Не иска да стои повече там. Голям тормоз е имала. Дъщеря ѝ я била".

В случая над възрастната жена е издевателствала дъщеря ѝ. Принудила я да продаде всичките си имоти – жилище в Пловдив и земеделските земи, прибрала я в къщата в златаршкото село Росно, заключила я, взела ѝ личната карта и дебитната, по която е превеждана пенсията. Марийка Станчева била принудена да живее в нечовешки условия с дъщеря си и внука.

Марийка Станчева била изведена с полиция от дома на роднините си и настанена в Старческия дом в Златарица. През деня се нахранила, а през цялата нощ плакала.

Никой в село Росно не подал сигнал какво се случва зад стените на къщата, защото никой не бил допускан от стопанката на дома да влиза, казва кметският наместник.

Внукът, 34-годишният Иван Атанасов, е единственият роднина на тормозената жена, предава БНР. Той е неспособен да се грижи за нея, коментира кметицата Пенка Конакчиева:

"Криминално проявен. Не може да полага грижи. Той е безработен. Никога не се е задържал на едно и също място на работа и преценихме, че той не може повече да се грижи, защото тя не заслужава такова отношение. В никакъв случай тя не може да остане там".

Вчера по обед през Спешна помощ Марийка Станчева беше приета за лечение във Втора хирургия в Областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Със сигурност жената е била боса в студа няколко дни, коментира лекуващият лекар д-р Иван Толеков:

"Измръзване първа, втора степен. Няма да се наложи ампутация на пръсти. Продължително лечение в хирургия, докато се стабилизира състоянието ѝ".

За случая на тормозената възрастна жена бяха сигнализирани социалните служби, които започнаха проверки. Експресно беше издадена нова лична карта на жената. Мечтата на Марийка Станчева за старчески дом е трудно осъществима, защото места няма. Старческият дом в Златарица е пълен.

След намесата на кмета Пенчо Чанев и разпореждане от Агенцията за социално подпомагане в София веднага беше издадена заповед за приоритетно настаняване на възрастната жена след приключване на болничното ѝ лечение.

Марийка Станчева се явява обаче надлимитна, което означава, че държавата няма да даде пари на Старческия дом в Златарица за нейната издръжка. Самият дом се нуждае от ремонти и подкрепа и търси дарители.

85-годишната Марийка Станчева намери спасение, но тя е една от малкото щастливки и една от многото възрастни хора, подложени на тормоз от близките си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
40
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че не се знае какво е ставало. Може да е така, както казва тази жена на 85 години, а може и да е точно обратното. Лично съм виждал как стари хора се оплакват, че не ги хранят, че не знам какво си, а всъщност децата им полагаха огромни грижи за тях. По правило хората вярват на думите на оплакващия се, а не на човека, който го гледа. Премръзнала била жената след като дъщеря й починала и нямало кой да я гледа. Преди това няма такова нещо. Това не ви ли накара да се замислите?
24
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали за всичко обвинявайте и се подигравахте на турците и ромите,кво стана сега българи заключили майка си,като куче
23
4
 
25
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Както се грижите за родителите си, така децата ви ще се грижат за вас! Не напразно на времето я учехме оная приказка за копанката. За да живееш достойно на старини, трябва да живееш така и на младини. Живейте си живота на 35 но помнете, спомените не топлят! Свещен дълг на всеки Човек е да се грижи за родителите си!
22
9
 
14
 
! Отговори
много ясно преди 5 години
Внукът, 34-годишният Иван Атанасов, е единственият роднина на тормозената жена, предава БНР. Той е неспособен да се грижи за нея, коментира кметицата Пенка Конакчиева:"Криминално проявен. Не може да полага грижи.И внукът, една стока като майката.
21
12
 
3
 
! Отговори
Ceci_ преди 5 години
Ех ако бяха приели истамбулската конвенция...
20
12
 
10
 
! Отговори
много гадно преди 5 години
В случая над възрастната жена е издевателствала дъщеря ѝ. Принудила я да продаде всичките си имоти жилище в Пловдив и земеделските земи, прибрала я в къщата в златаршкото село Росно, заключила я, взела ѝ личната карта и дебитната, по която е превеждана пенсията.От ясно, по ясно !
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си начин, законно, дъщерята да беше накарана да гледа бабата - осигуряване на храна, отопление, лекарства.Това е било по соца, а знам, че идва още от царско време.Бабката, като е сгрешила, сама си е виновна.
18
2
 
28
 
! Отговори
До burzum преди 5 години
Хем си прав,хем не си,и аз гледам дядо си в момента ама като се замисля всеки ден за него е дар от Бога и може и столетник да стане,пък аз че съм на 35г и моето време лети никой не ме пита...та така...опит...
17
15
 
16
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Ами сега де, не са роми, и турци не са...сигурно са соpocoиди!А преди 20, 30, 40...години никак не беше срамно да си пратиш родителите в старчески дом и хората масово го правеха без капка свян. Имаше и такива яслени групи дето си оставяш детето в понеделник и го взимаш в събота. Не можеше да се доредиш да си запишеш детето там. Най-добре отношенията между хората по онова време е описал Радой Ралин с "Човек за човека е брат, разбра ли бе гад!"
16
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мое купим Грипени и Ф-16 за да идем да освободим Крим, ама кой ще освободи българите по селата от скотския живот май няма са краварите и евроатлантиците.
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е нужно да си прочел дори половин ,, Винету " , за да знаеш : Милиардите / богатството / на българите по конституция се прахосва от Бойко Методиев Борисов и компания ,, Олигарсите " !
14
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди има няма 20-30 години да пратиш родител в старчески дом беше срамно. А сега е желано и от гледаните и от гледащите... Нямаме време и сили за най-близките си, а за какво тогава живеем - ядене, пиене, секс и интернет - това са целите в живота на повечето хора в днешно време. Да отгледаш дете - много стрес и грижи. Да изпратиш достойно родител - голям проблем. И всеки вика няма пари,а, имаме пари за айфони и коли, но за важните неща няма... Ценности.
13
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumАбсолютно вярно! Това че дъщерята очевидно е била психически съсипана, и в следствие на това е починала, се споменава едва - едва в едно изречение, което е най-вероятно да го пропуснеш... Доказателство за манипулативната сила на медиите!Много е натоварващо човек да гледа болните си близки, и не защото е жесток, а защото му е много тежко да ги гледа как страдат! За това в Гърция си наемат чужди бавачки да гледат техните възрастни, ама в Бантустана доходите не позволяват...
12
1
 
37
 
! Отговори
Вътко преди 5 години
Едностранчива статия, реално нищо не се разбра. Замисляли ли сте се, че жертвите в тези случаи имат голяма вина, защото те са възпитали децата и внуците си. Например моята майка или аз, защо не тормозим баба и дядо. Защото ги обичаме, защото те са възпитали децата си и съответно по този начин и внуците си. Всички знаем, че може да разчитаме на тях и когато дойде време ние да помагаме, с ходене по лекари, осигуряване на лекарства и тн. ние сме там и действаме без да се замисляме.
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тикво бойчО , откажи се от една бомба закачена на F-16 , за помощ на такива хора !
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте се колко пари струва те!
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроатлантически избиратели продали са каквото имат и са обърнали парите в капитали, но не е потръгнало и са фалирали със такива в САЩ е пълно ровят в кофите и се топлят прави до един варел запален със тор вътре, ако има въобще има варел наоколо под моста.
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички говорят за промяна. Промяна няма да има никога по нашите земи. Това си е манталитет, народопсихология.
7
23
 
19
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
От всичкото това нещо разбрах ,че жертвата е уморила мъчителката си.... хахахаха...идея си нямате колко гледачи умират преди тия болни стогодишни ком.пири... аз съм гледал дядо си на такава възраст ...пожелавам на всички сладки фейсбуци дето ще кажат горката жена да им се наложи да пропилеят няколко години от живота си по тоя начин...но едва ли ще стане тъй като обикновено на такива състрадателни душици им изниква неотложна заетост когато се наложи ...та така...от личен опит...
6
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато Румен Радев под крилото на *** техноимпекса от БСП се занимава да прикрива баща си, газещ инвалиди с мощния си Мерцедес като кучета, потулва случая с любовницата си деса от странджанската аграрно - дивашка прерия, а синковецът бие свои връстници в столична дискотека както каубой бие степно прерийно куче, старците биват измъчвани от своите наследници, студ, глад, криза, мизерия! Оставка на ***!