Държавна психиатрия – забравени от близки и от институции!

Хората, имащи нужда от подкрепа са самотни, оставени на студено
13 яну 2019 12:00, Петя Славова
72
Държавна психиатрия – забравени от близки и от институции!
Снимка: visualhunt.com

Какво се случва с хората, постъпили в Държавна психиатрична болница? Тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа и разбиране! В "Св. Иван Рилски" температурите са ниски, тъй като прозорците там не се затварят. Но освен, че е студено, настанените в болничното заведение са и самотни. Страдат не само защото носят бремето на заболяванията си, но и защото никой не ги иска.

Още по темата

Повече от 30 години тази безнадежна атмосфера вижда д-р Цветеслава Гълъбова. За нея този път е бил детска мечта, но в момента именно тя вижда, че професията е застрашена от изчезване.

"Тази болница като местоположение не е където трябва. За нас най-близката многопрофилна болница е Пета градска, което е на около 20-ина километра. Ако дойде "Бърза помощ" до 1 час, се радваме. Екип на "Бърза помощ", на който ние плащаме по 1 лев на час", каза директорът на държавната психиатрична болница пред bTV.

Между най-близката спирка на градския транспорт и входа на психиатричната клиника "Св. Иван Рилски" хората, които отиват на посещение, трябва да изминат близо километър по път, изпълнен с дупки. Друг проблем е големият брой настанени болни хора със сериозни социални затруднения.

"Нито общността ги иска, нито социалните заведения имат достатъчно места. Не се разкриват защитени жилища, не се разкриват дневни центрове, изобщо не се работи по този въпрос", подчерта д-р Гълъбова.

По думите ѝ работещите в лечебното заведение понякога рискуват живота и здравето си. Това е една от причините персоналът в болницата да има 5 незапълнени работни места.  Освен риска, на който са подложени, за младите специалисти психиатричната болница не е обект внимание за реализация поради ниските заплати.

"Най-често дежурният персонал на 30 пациенти е една сестра и двама санитари – това е в най-добрия случай", подчерта директорът на болницата.

Въпреки че през 2017г. е направен основен ремонт на всички помещения, все още има стаи, които са със стара дограма, която е на повече от 30 години. В стаите при нормални 20 градуса температурата в момента е 16.

"Вече ще станат две години, от както изпратихме в Министерството на здравеопазването апликационна форма за подобряване на енергийната ефективност на сградите, но отговорът е "Не", отбеляза д-р Гълъбова.

"Това, което липсва, е лекуването в общността.  Ние тук каквото можем правим, но това не свършва само с епизода на боледуване, това трябва да продължи и навън", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То си е начин на живот това в територият
22
2
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Полицията направи преписка до прокуратурата а Прокурора ми прати писмо с което ме уведомява, че няма престъпление те си искали аз съм давал. А Аз дадох защото ме заплашваха и лъгаха цял ден. Изплаших се
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда от лудници цялата държава е една лудница !
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То за нормалните никои не му пука търсят ги само за доене и стригане камо ли за ненормалните!
19
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук дори и да си плаща човек осигуровките не го лекуват. Първо, искат всевъзможни такси, второ, плащане изцяло на лечението и трето, платените осигуровки ги прибира държавата.На практика няма здравеопазване.....
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Което доказва колко мрсен и прокажен народ сме българите.Да напрви подобно нещо е способно само животно или друг българин.Срам ме е, че съм българин!!!
17
1
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Не може да се разбереш за ремонт за 360 лв. после да те изнудят да платиш 3800 лв.!Не може полицията и прокуратурата нищо да не направят за да спрат тази измама Не може медиите да си затварят очите и да не кажат, че я има тази схема с майсторитеНе може след като те изиграят по такъв долен начин и никои не го боли за тебе защото ти си си виновен, че още не си емигрирал от лудницата България.
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При цялата мизерия там, места няма.Трябват доста връзки да уредиш близък човек за психятрия, или да чакаш с години ред.
15
6
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Развита демокрация ,родата им ги зарязала ,държавата трябвало да се грижи за тях ,а те мият чинии в Англия и се прибират лятото за по две седмици с 30-годишно БМВ да парадират колко са успели ;) !!!
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1.Типичния българин , който разбира от всичко- медицина, футбол, политика, гипсова шпакловка...Психичните заболявания са неизлечими. Независимо дали си в САЩ, Германия, Русия, България или Свазиленд. В последните години има революция в лечението на много соматични заболявания- инфакрт, левкемии и тн, които до скоро бяха смъртна присъда сега се лекуват успешно. Психичните обаче са си както и преди 50 години. Най-голямото предизвикателство в медицината в бъдеще.
13
12
 
6
 
! Отговори
toni преди 5 години
А защо не казват какви заплати взимат и какви коледни са получили !!! Тези пари са могли да отидат за подобряване на условията ! Там си търсят една щателна проверка!
12
1
 
24
 
! Отговори
Лудия на макс преди 5 години
Не е луд които яде баницата а които му я дава - народна мъдростПолитици,прокурори,полицай всички са на хранилка и защитават ПРЕСТЪПНИЦИТЕ
11
1
 
28
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Не е верно, главния луд е на центъра на София, возят го в коли, постоянно шкембето му се тресе по всички телевизии, за да не го забравим.
10
5
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Аз как откачих в България !Дойдоха двама в гаража ми да ми правели покрива за 120 лв. и изолация отвътре за 240 лв.После идват още и ми викат да сме подпишели договор Аз им казвам защо сега а не в началото дебелия се възмути и ми скача на бой удря шамар на този с които се бяхме разбрали в началото и ме праща да преговарям с друг защото вече ми били направили половината и трябва да им дам колкото искат а другия ми вика дай 1500 лв. капаро! ОТКАЧИХ
9
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За НСО може милиони за да се возят в лъскави лимузини цветановци, метановци, догановци, а за болни хора пари няма, нека тънят в мизерия и нищета.... ама има Господ, който гледа!!!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То кой ли е вече в ред? Всички сте за болницата! Ще купуваме самолет!
7
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психичните заболявания не подлежат на лечение, те само се подтискат в по-голяма или по-малка степен. Нямам как да се излекува неправилнотото функциониране на мозъка. Човек си оставаивреден завинаги. А пък колко "нормални" изтрещели има сред нас, които са за лудница, просто не е истина. Обаче тените диагнози ги няма в учебниците...
6
1
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
грижим се за болните си колкото се грижим и за кучертата по улиците
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"а колко излекувани има от тая болница?"---Те са именно там защото никой друг не може да ги излекува. Та, по-кротко с претенциите. Там са доста безнадеждни случаи, но все пак трябва да се полагат грижи и за тях.
4
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос на приоритет и манталитет ! Колко милиарда прахоса държавата да хрантути братковци и батковци за лъскави всевъзможни глупости ? Примери: раболепното разточителство на Европесйкто председателство, Европейска столица на културата ? Какво и на кого доказахме и какво постигнахме с тях ? Прави впечатление, че къде къде по-богати държави минават много по евтино с тези мероприятия !