Държавна психиатрия – забравени от близки и от институции!

Хората, имащи нужда от подкрепа са самотни, оставени на студено
13 яну 2019 12:00, Петя Славова
72
Държавна психиатрия – забравени от близки и от институции!
Снимка: visualhunt.com

Какво се случва с хората, постъпили в Държавна психиатрична болница? Тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа и разбиране! В "Св. Иван Рилски" температурите са ниски, тъй като прозорците там не се затварят. Но освен, че е студено, настанените в болничното заведение са и самотни. Страдат не само защото носят бремето на заболяванията си, но и защото никой не ги иска.

Още по темата

Повече от 30 години тази безнадежна атмосфера вижда д-р Цветеслава Гълъбова. За нея този път е бил детска мечта, но в момента именно тя вижда, че професията е застрашена от изчезване.

"Тази болница като местоположение не е където трябва. За нас най-близката многопрофилна болница е Пета градска, което е на около 20-ина километра. Ако дойде "Бърза помощ" до 1 час, се радваме. Екип на "Бърза помощ", на който ние плащаме по 1 лев на час", каза директорът на държавната психиатрична болница пред bTV.

Между най-близката спирка на градския транспорт и входа на психиатричната клиника "Св. Иван Рилски" хората, които отиват на посещение, трябва да изминат близо километър по път, изпълнен с дупки. Друг проблем е големият брой настанени болни хора със сериозни социални затруднения.

"Нито общността ги иска, нито социалните заведения имат достатъчно места. Не се разкриват защитени жилища, не се разкриват дневни центрове, изобщо не се работи по този въпрос", подчерта д-р Гълъбова.

По думите ѝ работещите в лечебното заведение понякога рискуват живота и здравето си. Това е една от причините персоналът в болницата да има 5 незапълнени работни места.  Освен риска, на който са подложени, за младите специалисти психиатричната болница не е обект внимание за реализация поради ниските заплати.

"Най-често дежурният персонал на 30 пациенти е една сестра и двама санитари – това е в най-добрия случай", подчерта директорът на болницата.

Въпреки че през 2017г. е направен основен ремонт на всички помещения, все още има стаи, които са със стара дограма, която е на повече от 30 години. В стаите при нормални 20 градуса температурата в момента е 16.

"Вече ще станат две години, от както изпратихме в Министерството на здравеопазването апликационна форма за подобряване на енергийната ефективност на сградите, но отговорът е "Не", отбеляза д-р Гълъбова.

"Това, което липсва, е лекуването в общността.  Ние тук каквото можем правим, но това не свършва само с епизода на боледуване, това трябва да продължи и навън", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
3
 
! Отговори
Йордан преди 3 години
Продължение - и пак го му намазваха горната част на пижамата с оцет. Старшата санитарка завърза така мен за легло веднъж. Силната миризма на оцет концентрираше върху нея настанените пациенти и те ставаха по-трезви. А оцета е сравнително евтин и това излиза изгодно и ефективно за персонала. Само дето непрестанната вуня на оцет е неприятна, но се свиква.
62
1
 
3
 
! Отговори
Йордан преди 3 години
В психиатриите в България освен че няма лекари психиатри, няма и лекарства. За държане на пациентите в кондиция понякога се използва оцет - пациента се намазва с оцет и с часове го диша, като тази силна миризма го държи в кондиция. В мъжкото отделение, в което се лекувах аз правеха така - санитарките намазваха горната част на пижамите ни с оцет и тази силна миризма ни държеше в кондиция - концентрираше вниманието ни значително. И имаше ефект. Който се дърпаше, санитарките го завързваха за легло
61
4
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 59 Психоболен.Ако искаш да не те разкрият нощем като ползваш интернет,напиши"всички русофили са там и са особено активни по интернет форумите"-така като напишеш ИСТИНАТА никой няма да знае,че психично болен ползва интернет.Като пишеш 'русифоби'нормалните хора знаят,че имаш ГОЛЯМ ПТУТКИНСКИ ПРОБЛЕМ В ГЛАВАРАНе ми благодари а бегай да легаш.
60
5
 
3
 
! Отговори
Ravno pole преди 5 години
Shope, ti ot koi sort si, ve....ot buinite ili ot krotkite?! ....
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позитивното, ако може да се нарече така, е че тези хора си живеят в свой свят. Иначе всеки заслужава достойна грижа, при всяка диагноза и във всяка болница. Но и това не се получава, нали?
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те,лудите си ходят сред нас съвсем спокойно,няма кой да ги хоспитализира и да се погрижи за лечението им.
57
1
 
31
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Много тъжно, много бедно, много безпереспективно. И това е болест, както всички други, но медиите често подчертават най-черната и рядко срещана черта от подвид на диагноза. Никой не знае, дали и той няма да попадне там. Много от болните не са унаследили заболяването, много от тях за доста умни хора, много от тях са наши съседи или близки и никой не заслужава да бъде болен и лекуван в мизерни условия. Никой. Всички болници и отделения за ремонтирани, без псих. Има скрита политика против тези болн
56
1
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Па они целата държава си е една психиатрия...
55
3
 
8
 
! Отговори
Шеф на БФС преди 5 години
В България, алколици няма.Има хора на които им става лошо.
54
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как ще е забравена бе ? Всички русофоби са там и са особено активни по интернет-форумите !
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че тя , цялата ни държава е една психиатрия.
52
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
лудостта е наследствено заболяване!
51
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата не се грижи нито за нормалните хора нито за ненормалните.Всеки знае, че психично болните ги прибират само ако буйстват и са агресивни за обществото.След като минат 2 месеца ги пускат пак навън.Да отбележа, че вътре ги тъпчат с медикаменти за да са уж нормални още 2 месеца и после пак наново.Държавата не я интересува това колко са психично болните и дали има места по психиатриите Пълен абсурд!!!
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ Тръмп затвори правителството а лудите ги пускат на свобода за да икономиса пари за ограда с Мексико.
49
10
 
3
 
! Отговори
Komandos преди 5 години
Koi za kvot e uchil....
48
7
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Тъкмо щях да пиша за дрогата, че ви уврежда мозъците и кацна статията за алкохола и алкохолиците , които били 200 000 у нас!!!Да не се окаже ,ч е мислим по един и същи начин с хората, които управляват сайта и нареждат новините!!!Агент Джъстис Райли!ЦРУ!!!
47
2
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Те и командоса го пребиха защо ни занимават две седмици с него! Мен не само,че ме врътнаха ромейте, но и полицията, прокуратурата и медиите като не направиха нищо за да ги хванат. Нали живеем в свободна страна защо да не пиша да предпазя хората.
46
3
 
25
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Знаете ли, че всичкият електромагнитен дъжд който се изсипва всеки ден върху вашите мозъци от най-различни електронни устройства е в състояние да отключи психично заболяване и увреждане на мозъците ви ???Агент Елън Роузес!ЦРУ!!!
45
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ТАЗИ БОЛНИЦА ДА БЪДАТ ЗАТВОРЕНИ БОРИСОВ,ЦВЕТАНОВ,ЦАЦАТА И ПЕЕВСКИ.
44
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие знаете ли какво е параноидна шизофрения и биполярно разстройство на личността?А да си мажат фекалиите по стените и вратите и да търсят ножове и вилици за да ви наранят?ами дръжте си ги близо до вас и си общувайте!