Грипът идва: Ще бъде ли обявена епидемия?

Това ще стане ясно в края на следващата седмица
13 яну 2019 08:34, Петя Славова
40
Грипът идва: Ще бъде ли обявена епидемия?
Снимка: архив, Reuters

Болниците в областите са изправени пред грипна епидемия и вече са препълнени с пациенти. Медиците се борят с пневмонии и с усложнения, довели до сериозни заболявания на нервната система, предаде bTV.  До края на следващата седмица ще стане ясно дали ще бъде обявена грипна епидемия и къде.

Атакува щам, много близък до така наречения свински грип, известен още като "Калифорния". Пет области в страната са пред грипна епидемия.

"Вероятно той ще повтори някои от характеристиките на "Калифорния". Ще засегне хората в активна възраст - 30-40-50 години, хора в много добро общо състояние го карат доста тежко", коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

Най-висока е смъртността от грип при хората пад 65 г., като достига до 90% от смъртните случаи, предимно при тези с придружаващи заболявания.

По данни на здравното министерство по време на всяка епидемия поне 250-300 хиляди души се разболяват. Едва 2% от населението на България обаче си поставя противогрипна ваксина, въпреки оценката на експерти, че тя би предотвратила поне 2/3 от случаите на грип.

Усложненията след грип вече препълниха болниците в Бургас. Най-засегнати са възрастните и малките деца.

"В момента от последните две седмици рязко се повиши заболеваемостта и при 25 налични легла в отделението в момента имаме 30-35 деца. Изписваме и приемаме непрекъснато и всички са с усложнения на някакви остри респираторни заболявания като пневмонии, ларингити, ангини, поддържат високи температури дълго време", посочва д-р Хрипсиме Каспарян от УМБАЛ-Бургас.

Експертите подчертават, че случаите на заболяване и усложнения може да намалеят драстично, при поставяне на ваксина. Те са по желание и все още не са безплатни. От следващия сезон ще осигуряват безплатни ваксини на възрастните над 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работя в болница ..... грипът ВЕЧЕ Е ДОШЪЛ !
10
1
 
18
 
! Отговори
пази боже преди 5 години
Колко глупави хора има аз никога не се ваксинирам и не боледувам от грип!!!!Пия аналгин -хинин и всичко минава още първия ден .Няма щам който да не е размазан от хинина затова го забраниха аз си го набавям...В българия се продава бутафория на аналгин хинин ...А вие ходете се ваксинирайте и разболявайте още повече.
9
5
 
9
 
! Отговори
Изкарах го до 5 преди 5 години
Човек, ако имаш повече от 48 часа мъчителна, суха кашлица и температура над 38.5 , моментално отивай при личния и от там на снимка и пулполог. Преди малко споделих, че този грип за 24 часа ми направи скоротечна пневмония. Още 24 часа и щях да пиша, ама от едно друго място. От което няма връщане. Меда и джинджифила са полезни неща, но пневмониите и острите бронхити се лекуват ЕДИНСТВЕНО с антибиотик!
8
15
 
3
 
! Отговори
Изкарах го преди 5 години
Повярвайте, такъв кошмар не съм имал в живота си. 4 дена в инфекциозно отделение, вливки през 8 часа някакви супер силни антибиотици. В 9:00 бях добре, в 10:00 вече бях проснат като жартиер, и 24 часа по късно на снимката излезе една красива двустранна пневмония. Ама ми е обеца на ухото! Вече няма да има година без да пропусна ваксина! Просто няма друго спасение.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Бога, братя, не се ваксинирайте!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Диабетик съм и не понасям джинджифил. Дай нещо друго!
5
1
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
До Анонименсутрин на гладно 1-2 суп. лъжици мед ,разбъркан с джинджифил и сок от лимон.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента го карам въпросния грип.По-принцип съм доста здрав и неболедуващ човек.Вече трети ден не мога да стана от леглото.Толкова зле не помня да съм бил.
3
6
 
10
 
! Отговори
CHEMTRAILS преди 5 години
БРЯХ БРЯХ ЖУРНАГЛИСТИТЕ ВЗЕХА ДА ПОЗНАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ БАБА ВАНГА БЕ!КОЙ ВИ ПУСКА ДЕРЕКТИВАТА ДА ПИШЕТЕ БЕ?НАЛИ ВАШИТЕ ПАРТНЬОРИ АМЕРИКАНЦИТЕ РАЗСПРЪСКВАТ МРАСОТИЯТА ЧРЕЗ ХИМТРЕЕЛС....И ВИЕ ПАПАГАЛЧЕТАТА ЗАПОЧВАТЕ ДА ПАПАГАЛСТВАТЕ СЛЕД СПУСНАТА ДЕРЕКТИВА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО БИЛИ ТЕ ГОРКИЧКИТЕ СВОБОДНИ НО С НАЧАЛНИЦИ ИНАЧЕ МНОГО СВОБОДНИ КОМЕДИЙНО ШОУ!!!!НАРОДА Е СВОБОДАТА НА СЛОВОТО А ВИЕ ГО ЦЕНЗУРИРАТЕ ПОДКРЕПЯТЕ РЕЖИМЪТ!!!
2
1
 
14
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Грипът идва, Грипен не.
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Противогрипните ваксини с един жесток и убийствен бизнес. Придобих автоимунно заболяване след поставена ваксина