Коледното дръвче след празника: Какво да го правим?

Вместо отпадък вижте за какво може да послужи
13 яну 2019 13:25, Петя Славова
13

Коледа отмина и е време да помислим какво да правим с празничните дръвчета. Всяка година след Коледа хиляди празнични дръвчета се изхвърлят в кофите за отпадъци. Вместо да украсяват боклука те могат да донесат радост на животните в зоопарка.

Такава е и практиката в зоологическа градина в Москва, предаде Bulgaria ON AIR. А гурме изненада е истинска наслада за животните. През зимата трудно се намират храни, богати на витамини и аминокиселини. Поради добрите метеорологични условия дръвчетата запазиха хранителните си качества.

Освен, че разнообразят менюто на животните, елхичките имат и друго приложение. Те служат и за разнообразяване на средата, в която живеят.

В България също има подобна традиция. Тази година във варненския зоопарк местни жители дариха повече от 100 елхички за животните. Това обаче не са единствените възможности.

Учените дават няколко съвета какво да правим с непотребната вече елха. В Германия например дръвчетата се предават в електроцентрали, работещи с биомаса, и така се превръщат в ток и топлинна енергия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
Безполезна статия, не разбрах освен в Москва, какво прави София за изхвърлените дръвчета и защо например в столичния зоопарк не се събират дръвчетата, като във Варна.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От цял живот си рециклират в "Чудо"-то
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От догодина в Москва ще почнат да ги дават на хората. И те имат нужда да се хранят с нещо.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отживелица е да се купуват отрязани елхи. От повече от 20 години в дома ни не влиза такова мъртво дърво.Ако искаш елха ,купи я с корен и после я посади.
7
1
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Някой ще обяни ли на хората кога елхата стана "коледно дръвче"?
6
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
пред блока вече засадиха 4 елхи с корен а 2 елхи са до бокл кофа
5
0
 
3
 
! Отговори
Германия преди 5 години
Тук минават обработват на място и след това по градинки или друго предназначение. Никъде не стърчат дръвчета от биоконтейнерите има си дата определена така и не загрозяват пейзажа .
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, вече нищо не расте без яко пръскане, изкуствени торове, добавки, надбавки, хормони и тестостерони. Я вижте деца на по 10 години, които често хапват "пилешко", увесили едни ци-квадрат като къpмaчки.
3
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
и още нещо,което някои ще нарочат за "извън темата",но то е точно по темата.А тя е:-"Как убиваме природата"..Та:-От 2-3 дни "тече" яко пръскане над западна Тракия..Просто брутално!
2
2
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
преди 5-6 години посадих елха в двора си..От тогава нея украсяваме по Кледа..Като мине празника ,сваляме украсата...Дървото си остава живо и здраво и краси домът ни.А преди това използвахме пластмасова "елхичка".НЕ СЪМ ОТСЕКЪЛ НИТО ЕДНО ДРЪВЧЕ заради ЕДНА СЕДМИЦА ЕУФОРИЯ!!!!!!!
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и в печката.