Път към чашката: Алкохолиците у нас – над 200 хиляди!

Българските домакинства харчат средно 1,7% от доходите си за алкохол
13 яну 2019 14:15, Петя Славова
219
Път към чашката: Алкохолиците у нас – над 200 хиляди!
Снимка: pexels.com

СЗО определя като злоупотреба всяко количество алкохол над една малка ракия, една чаша вино или една малка бира на денонощие. Колко от нас надвишават това количество?

Алкохолизмът у нас се лекува в психиатрииите. То е хронично, рецидивиращо, прогресивно и потенциално смъртоносно заболяване. Световната здравна организация (СЗО) го определя за по-тежко от шизофренията. Според неофициални данни у нас живеят над 200 хил. алкохолици,  а българските домакинства харчат средно 1,7% от доходите си за алкохол.

Още по темата

У нас  има групи за взаимопомощ "Анонимни алкохолици". В тях членуват хора на различна възраст, с различен социален статус и образование.  Всички те са обединени от обща цел - да останат трезви и да помогнат на други да победят алкохола.

"Анонимни алкохолици" не е религиозна структура, но се уповава на вярата. Началото поставят борсов посредник и хирург през 1935 г. в САЩ – тогава безнадеждни алкохолици. Сега мрежата съществува в 150 държави и се посещава от над 2 млн. души, предаде bTV.

Но не всеки, който пие, става алкохолик. Алкохолиците са генетично предразположени. Това е болест на мозъка, която засяга психичното и телесното състояние, социалното функциониране и ценностната система.

"Това, което отключва целия този механизъм, е употребата на алкохола с биологичното предразположение. Тогава вече алкохолът се включва в самия обмен на клетката и когато вие спрете алкохола, клетката започва да страда", коментира д-р Владимир Николов, директор на Държавна психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и зависимости.

Настъпилите биологични промени на клетъчно ниво карат човек да продължава да пие. Когато човек системно губи представа за количеството изпит алкохол и губи контрол над ситуацията, е време да потърси помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори другарят Ленин го е казал: Парите които не оставиш в кръчмата ще ги оставиш в аптеката.
172
9
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
До АНТИЕ как да няма култура на пиене бе?Салата, мезе, както си му е реда.----------------------------------------------------Женатата му носи и салата и мезе, ама *** се напива и я бие често.
171
28
 
26
 
! Отговори
Анти-алкохолик преди 5 години
Алкохолиците в БГ са много повече от 200 хил., поне десет пъти повече, към 2 млн. В моето семейство, Слава Богу, не се пие и нямаме алкохолици. Дядо ми даже е бил председател на дружеството на трезвениците в неговото село. За нас алкохолиците са ***, които пропиляват живота си и карат близките им да страдат. Алкохолът е болест, лекувайте се о време. Иначе, светът няма нужда от вас.
170
19
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Надявам се правите разграничение между пияниците и алкохолиците?!?Пияниците пием защото ни е кеф, а алкохолиците, защото са зависими!!!Пияниците мразим алкохолиците!!!
169
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИЕ как да няма култура на пиене бе?Салата, мезе, както си му е реда.
168
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алкохолиците да си направят партия.Ще спечелят изборите и ще управляват България.
167
9
 
5
 
! Отговори
А А преди 5 години
Изядох три бонбона с ликьор - за лек сън.
166
4
 
10
 
! Отговори
Мъро костотрошача!!! преди 5 години
Но и пак но-наздраве готиния дето е на втора бутилка!Аз съм най-малкия от тримата братоци-алкохолици и костотрошачи на *** и ватенки,бре!Къро и Църо вече са на черешата,а аз като най-млад продължавам да пиша!На 65 години съм и съм изпил повече от батето Славков,*** дано!А братоците ми са изпили шест пъти повече от мен,щото са по дърти,бре!Да живее алкохола-двигател на прогреса!!!
165
11
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Българина няма култура на пиене.Поне да се пиеше, качествен алкохол.
164
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали сме 200 хиляди или поне 2 милиона все едно. Вече на втората съм бутилка арее наздраве всички!!!
163
16
 
7
 
! Отговори
666 преди 5 години
"Алкохолът в малки дози е полезен във всевъзможни количества" древна сибирска поговорка
162
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човешката популация е в излишък. Наркоманията и алкохолизмът са едни от най-хуманните начини да се елиминират някакъв брой излишни екземпляри.
161
11
 
9
 
! Отговори
На коя планета съм преди 5 години
То цяла България са пияници. Чалгата и купоните , цигарите и сексът е причината. Това са готените хора които се смятат за готини в обществото които не са обхвърлени като мен. Аз съм социален аутсайдер. Не купонясвам. Нямам гадже. Не съм правил секс. Девствен съм. Нямам фейсбук. Не общувам с никой само с близките си. Търся си работа. Никой работодател не ме ще. Всички ми се смеят. Не пуша , пия. Искам да променя обществото за да мога да се интегрирам такъв какъвто съм. И да си намеря гадже , рабо
160
28
 
26
 
! Отговори
Ъдвайзър33 ! преди 5 години
Няма честен човек,който да не е алкохолик!Да си пияч е удоволствие и невероятно приключение!Алкохолът е дал на Света велики произведения на изкуството,литературата,науката и политиката!!!
159
10
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Алкохолизма започва като болест на мозъка,следват болести на тялото,бързо-бързо накрая - дървен костюм.
158
6
 
19
 
! Отговори
ГРУ преди 5 години
Пеньо Пенев е велик български поет!В Димитровград има музей,паметник и порк посветени на него!!!Той е автор на великата порнопоема за Кънчо,бре!Няма и няма как да има велик гений,който да не е бил алкохолик!Чувал ли си за Хемингуей,за Ван Гог,за Достоевски,за Христо Ботйов,бре???пп-Мога да напиша още около шестотин имена на велики гении-алкохолици!!!
157
12
 
4
 
! Отговори
Църо костотрошача! преди 5 години
До некакъв дето ми дава безплатни съвети,бре!Скивай ся консилиере!Да,аз и моите двама братоци сме хронични алкохолици-факт медицински!За нас да си алкохолик и то хроничен е ПРИЗВАНИЕ и ПРИЗНАНИЕ-повод за неистова гордост!На по 65,67 и69 години сме!Финансово сме осигурени до живот или смърт!За нас е вид олимпийски спорт да се надпиваме с ***/ватенки,бре!Тея родени нещастници се напиват от 50-100 грама чист антифриз!Иначе за туристическите дестинации си прав!Аз само съм бил три пъти в Рио!!!
156
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какво продават по магазините, но 350гр. водка не ми влияят. Същото количество от татювата ракия си е вече осезаемо.
155
8
 
4
 
! Отговори
Църо преди 5 години
Нищо лично, но предполагах, че средата ти е такава, строителна, лекувай се, повишавай квалификацията, знанията, виж свят и богати хора.Останал си в XX , няма лошо, ама смени средата, и отиди на лекар, твоето си е хроничен алкохолизъм!Пътувай до Малдивите, Акапулко и ела да видиш руснак какво пие и с какво го пие.Испания е близо.
154
14
 
30
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Познавам няколко човека, които вечер НЕ пият алкохол, но за сметка на това пият хапчета за да могат да се отпуснат и да спят. Предпочитам 100 мл. ракийка и чашка - две винце пред химията. Явно това е целта на СЗО - да пиеме хапчета!