Път към чашката: Алкохолиците у нас – над 200 хиляди!

Българските домакинства харчат средно 1,7% от доходите си за алкохол
13 яну 2019 14:15, Петя Славова
219
Път към чашката: Алкохолиците у нас – над 200 хиляди!
Снимка: pexels.com

СЗО определя като злоупотреба всяко количество алкохол над една малка ракия, една чаша вино или една малка бира на денонощие. Колко от нас надвишават това количество?

Алкохолизмът у нас се лекува в психиатрииите. То е хронично, рецидивиращо, прогресивно и потенциално смъртоносно заболяване. Световната здравна организация (СЗО) го определя за по-тежко от шизофренията. Според неофициални данни у нас живеят над 200 хил. алкохолици,  а българските домакинства харчат средно 1,7% от доходите си за алкохол.

Още по темата

У нас  има групи за взаимопомощ "Анонимни алкохолици". В тях членуват хора на различна възраст, с различен социален статус и образование.  Всички те са обединени от обща цел - да останат трезви и да помогнат на други да победят алкохола.

"Анонимни алкохолици" не е религиозна структура, но се уповава на вярата. Началото поставят борсов посредник и хирург през 1935 г. в САЩ – тогава безнадеждни алкохолици. Сега мрежата съществува в 150 държави и се посещава от над 2 млн. души, предаде bTV.

Но не всеки, който пие, става алкохолик. Алкохолиците са генетично предразположени. Това е болест на мозъка, която засяга психичното и телесното състояние, социалното функциониране и ценностната система.

"Това, което отключва целия този механизъм, е употребата на алкохола с биологичното предразположение. Тогава вече алкохолът се включва в самия обмен на клетката и когато вие спрете алкохола, клетката започва да страда", коментира д-р Владимир Николов, директор на Държавна психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и зависимости.

Настъпилите биологични промени на клетъчно ниво карат човек да продължава да пие. Когато човек системно губи представа за количеството изпит алкохол и губи контрол над ситуацията, е време да потърси помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
7
 
17
 
! Отговори
Ай, Ай преди 5 години
Има разлика между алкохолик и пияч, има разлика между истинска жена и лека девойка, има разлика между Лекар и печалбар, има разлика между Моцарт и Салиери.Не раздавайте присъди, радвайте се на живота, ловете риба, плувайте, събирайте се с приятели - веселете се!Радвайте се на живота, и не бързайте да съдите.В спорта има и "биволск сърце", споко!Преди години снимахме клип в Ню Йорк, там има пиана на обществени мести, и един клошар ни "скри шапката", животът не е черно и бяло, има и сиво.
132
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе аз забелязвам, че като се напият, тогава хората отиват да таковат чужди булки. Имам един приятел, като пийне половинка, към 3 след полунощ почва да звъни на познати. И му се отваря парашута. Каква работа успява да свърши на 5 ракии не знам.
131
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката е много добра. По разни дискотеки, барове и т.н. да не коментираме. За селата там си го знаеме. Ами когато едно общество няма никакви цели пред себе си и само мрънка и недоволства от всичко, го удря на ядене, пиене и пушене - ден да мине, друг да дойде.
130
5
 
11
 
! Отговори
Che преди 5 години
C2H5OH Само това научих по Химия. И H2O, ама тя съдържа микроби.
129
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пийте ,лошо нема.После не се чудете защо децата ви не приличат на вас.Така е защото някой друг е оправил жената на пияницата.
128
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От пияния и лудият бяга.
127
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90 процента по селата са твърди алкохолици казвам ви го от дългогодишни лични наблюдения
126
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чавдар КолбатаПрав си, че алкохолът трябва да се разглежда като необходимост и лкарство за организма. Не съм съгласен, обаче, с дозировката 300 грама.Предписанието е САМО 150 грама. Три пъти дневно! :) (Rx: C2H5OH 150 Х 3 дн.)
125
5
 
7
 
! Отговори
г-н Алко Б. Холик преди 5 години
Наздраве!
124
4
 
20
 
! Отговори
Tronald Dump преди 5 години
глупости, не са алкохолици, а патриоти!България на три ракии. После изтрезняват и им минава патриотарството до следващата ракия
123
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ако са само 200 000 трябва да се радвате. Но уви много повече са. Най лошото е че повечето от алкохолиците немогат да си позволят истински алкохол поради далновидната политика на един сеяни от Банкя, който вдигна акциза за да си напълни празната кратуна и принуди хората да пият ментета забъркани в кофата. Познавам много такива които пият ментета за по 70 ст за 100 грама. Това е да мислиш за здравето на народа както се казва. Тези които могат да си позволят квалитетен алкохол са много малко.
122
5
 
4
 
! Отговори
Заварчик- Алкохолик преди 5 години
.........ааааа, ако не пиеш ще ме обидиш!Разбира ли ме някой?
121
3
 
22
 
! Отговори
:) преди 5 години
Народът си е казал:Пиян човек-съдран чувал.Т.е за нищо не става.
120
12
 
14
 
! Отговори
Ай, ай преди 5 години
След инфаркт самите балносанаториуми, дават на пациентите една чаша червено вино, защо, има литература на тази тема?Пак казвам, *** и трезвено си е ***.Задължително събота, приятели и на планина, веселие, купони, умерено пиене.По евтино излиза, отколкото да плашащ за психотерапевт.Всичко с мярка, наблюдения върху приятели трезвеници - сухари, амбициозни, липса на самокритичност, дълбоко нещастни и комплексирани хора, и понеже ги е срам да отидат на психотерапевт, набиват във фитне
119
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, аман от коментатори-трезвеници, бе-е! :)
118
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Много хора се шегуват тук, но алкохолизмът си е жива болест..."---Най-често боледуват артистите и жудожниците... А, и скулпторите, и скулпторите...:)
117
8
 
6
 
! Отговори
ист преди 5 години
Без гщрадус няма радост.
116
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даа, всички русофоби са алкохолици, но съзнаващи собствената си мизерия пишат срещу Русия - може пък и да излъжат някого .
115
12
 
2
 
! Отговори
Това е истина преди 5 години
В Индия и Китай затова убиват новородените момичета!Или как половината свят не искат деца от женски пол!За справка вижте съотношение мъже-жени,а за арабите да не говорим там е тотал щета!
114
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"До Ай, АйМисля, че ти с твоите ежедневни 50грама си алкохолик."---Аз пък съм сигурен, че не можеш да мислиш. 'Щото 50 милилитра 40%-ен концентрат съдържат точно толкова алкохол, колкото една голяма боза.