Път към чашката: Алкохолиците у нас – над 200 хиляди!

Българските домакинства харчат средно 1,7% от доходите си за алкохол
13 яну 2019 14:15, Петя Славова
219
Път към чашката: Алкохолиците у нас – над 200 хиляди!
Снимка: pexels.com

СЗО определя като злоупотреба всяко количество алкохол над една малка ракия, една чаша вино или една малка бира на денонощие. Колко от нас надвишават това количество?

Алкохолизмът у нас се лекува в психиатрииите. То е хронично, рецидивиращо, прогресивно и потенциално смъртоносно заболяване. Световната здравна организация (СЗО) го определя за по-тежко от шизофренията. Според неофициални данни у нас живеят над 200 хил. алкохолици,  а българските домакинства харчат средно 1,7% от доходите си за алкохол.

Още по темата

У нас  има групи за взаимопомощ "Анонимни алкохолици". В тях членуват хора на различна възраст, с различен социален статус и образование.  Всички те са обединени от обща цел - да останат трезви и да помогнат на други да победят алкохола.

"Анонимни алкохолици" не е религиозна структура, но се уповава на вярата. Началото поставят борсов посредник и хирург през 1935 г. в САЩ – тогава безнадеждни алкохолици. Сега мрежата съществува в 150 държави и се посещава от над 2 млн. души, предаде bTV.

Но не всеки, който пие, става алкохолик. Алкохолиците са генетично предразположени. Това е болест на мозъка, която засяга психичното и телесното състояние, социалното функциониране и ценностната система.

"Това, което отключва целия този механизъм, е употребата на алкохола с биологичното предразположение. Тогава вече алкохолът се включва в самия обмен на клетката и когато вие спрете алкохола, клетката започва да страда", коментира д-р Владимир Николов, директор на Държавна психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и зависимости.

Настъпилите биологични промени на клетъчно ниво карат човек да продължава да пие. Когато човек системно губи представа за количеството изпит алкохол и губи контрол над ситуацията, е време да потърси помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора се шегуват тук,но алкохолизмът си е жива болест и спасението е много трудно.
112
17
 
6
 
! Отговори
интересноо преди 5 години
Забелязал съм,че тези които имат дъщери обикновенно стават алкохолици ,дано да ми се родят момчета,а ЦвъЦвъ тотал алкохолик или амфети незнам точно още анализираме,вижте му очите!хаха
111
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Алкохолиците у нас над 200 хиляди!"---А, за нас, пияниците има ли статистика? 'Щото има разлика.Алкохолиците ПИЯТ, за да живеят, а ние, пияниците ЖИВЕЕМ, за да си пием. :)
110
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алкохоликът представлява жалка гледка но е толкова пиян, че не може да я види.
109
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забелязал съм,че тези които имат дъщери обикновенно стават алкохолици ,дано да ми се родят момчета,а ЦвъЦвъ тотал алкохолик или амфети незнам точно още анализираме,вижте му очите!хаха
108
2
 
14
 
! Отговори
Ай, ай преди 5 години
Според последни проучвания, британци и скандинавски държави, употребяват най-много алкохол на глава от население.Това с руснаците е изтъркана плоча. Колкото по на Север, толкова повече употреба на алкохол.Ела да видиш юли, август не можеш да дишаш в Египет, Сирия, Йордания, камо ли да пиеш алкохол.Да пиеш алкохол там си е самоубийство!
107
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ай, АйМисля, че ти с твоите ежедневни 50грама си алкохолик.Ежедневната нужда от алкохол е пристрастяване.
106
4
 
7
 
! Отговори
Темелко за живота преди 5 години
Живота е хубав! Хората са глупaви! Пороците са за глупави хора!
105
8
 
10
 
! Отговори
Ай, Ай преди 5 години
Всичко е мярка!Сто грама делничен ден е алкохолизъм.Говорим за чаша червено вино на обяд, и събота неделя качествено питие 50- сто грама, в компания в продължение на 5-6 часа.Веселете се, живейте, но всичко да е с мярка.*** и трезвено, си е *** ФАКТ.А човекът като си пийне, се радва на живота и дава радост.
104
11
 
17
 
! Отговори
Чавдар Колбата преди 5 години
Няма алкохолици. Алкохолът е неразделна част от живите организми каквито сме и ние. Формулата му C2H5OH съдържа въглерод водород и кислород точно елементите които има и човешкото тяло. Затуй трябва да се пии сутрин обед и вечер. Може и през нощта. Ако ти стане тъжно 300 гр водка на екс, ако ти стане щастливо 300 гр водка на екс. Мезе може но не е необходимо защото мезетата съдържат Е-та и са химия. Проверил съм ги в лабораторията.
103
4
 
13
 
! Отговори
Forever преди 5 години
До Темелко,Живота не е жесток и несправедлив,живота си е много хубав,а времето е справедливо еднакво за всички,не те пита колко си богат,красив или умен,минава еднакво за всички,несправедливи сме ние хората.
102
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През зимата не пия. Не ми влиза. Най ми се отваря глътката през лятото в Гърция. Вечер като си тръгвам от плажа - бутилката варваяни е празна.Не ми се живее 120години.
101
3
 
24
 
! Отговори
2 Милиона, не 200К преди 5 години
Много повече са от 200К, бих каза, че всеки втори мъж у нас а алкохолик.
100
7
 
11
 
! Отговори
Темелко за Хората преди 5 години
Хората пият и пушат и взимат наркотици ОТ ХУБАВ ЖИВОТ. Прибягваш ли редовно до пороци за да се чувстваш добре значи нещо не ти е напълно окей! А ако го правиш от лигавщина значи си глyпав! Живота е ЖЕСТОК И НЕСПРАВЕДЛИВ.
99
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът общо взето не е алкохолик, а по-скоро е Андрешко, Бай *** или Гюро Михайлов.Виж, "братушките" на русофилите са си световни в тази дисциплина. Затова освен за пушечно месо за друго нищо не стават !
98
3
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Алкохолизма започва като болест на мозъка,следват болести на тялото, бързо-бързо накрая - дървен костюм.
97
6
 
15
 
! Отговори
Темелко Северняка преди 5 години
На Север пият много защото времето е лошо и мрачно и студено и изпадат в меланхолии и депресии! И лoчат здраво! Никога не можем да настигнем руските и полските и британските cвини хо, хо, хо!
96
11
 
14
 
! Отговори
Ай, ай преди 5 години
Колкото по на Север си, толкова повече алкохол, нормално е.Сори ама трезвениците, са прекалено сериозни, не са готови за велики дела, нямат душа, хумор и Тъга.Човек който не умее да пие и да се весели, не става.Ако си го$ведо като се напиеш, ставаш по-голямо.Всеки обед и лекарите го казват, чаша червено вино.Събота, неделя качествен алкохол до сто грама, в разстояние на 5-6 часа.Купони, приятели, пиано, китари, хубава музика и добри жени.Това е рецептата за щастие!
95
10
 
16
 
! Отговори
ист преди 5 години
Нашите алкохолици са слаба ракия. Руснаците са истински алкохолици.
94
5
 
20
 
! Отговори
Темелко Демагога преди 5 години
Алкохолната зависимост е по-силна от наркотичната и от цигарите!