Трогателно: Стотици в помощ на Симона да върне бебето си!

Историята на 26-годишната жена набира популярност
Обновена: 13 яну 2019 10:23 | 13 яну 2019 07:45, Петя Славова
185
Трогателно: Стотици в помощ на Симона да върне бебето си!
Симона с майка си. Снимка: "Монитор"

Историята на Симона, чието дете е било отнето след раждането трогна стотици хора в България и чужбина. Много хора са готови да помогнат на 26-годишната Симона Алекова от смолянското село Арда да върне бебето си. За целта стартира и онлайн подписка, която набира популярност. Роденият на 11 декември Александър бил отведен директно от болницата в приемно семейство само седмица след раждането си, припомня "Монитор".

През тези няколко дни майката Симона не е имала никаква възможност да гушне бебето си и да го накърми преди да го отведат, твърди самата тя. Родила е със спешно секцио и лекарите са преценили, че бебето трябва да остане в кувьоз. В това време родилката се е възстановявала след операцията, но въпреки това е посещавала пеленачето си всеки ден в часовете за свиждания. Симона дори е останала в болницата и след изписването си, за да има контакт с Александър. По думите й от раждането до момента е пипнала само един път първородния си син, след като лекарка й позволила да го докосне. След това бебето й било отнето, като „спешна мярка за закрила на новороденото” и настанено в приемно семейство.

Още по темата

"Ще помогна със силен адвокат. Искам бебето до майка си. Как може такива хора?", пише до екипа ни Наско Лазаров. „Да ти отнемат детето, докато е на няколко дни. Това е просто смърт. Не мога да понасям гаври с невинни и беззащитни. Ако има нужда пред социалните от някакъв документ, с който да се гарантира месечен доход, бих го разписала и поела отговорност да им пращам финансова помощ поне за следващите 2 години, докато си стъпят на краката тези жени”, пише и Ева, която живее в Атланта, САЩ. Предложенията за финансова помощ и за адвокатска защита са многобройни.

Малкият Александър бил настанен в приемно семейство, след като на 17 декември в отдел "Закрила на детето" в Смолян постъпил устен сигнал от неонатолозите от МБАЛ "Братан Шукеров" за дете в риск. Повод за подаване на сигнала е, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси."Въпросът тук е дали може да полага грижи за детето", обяснява пред Нова телевизия д-р Хризантема Георгиева, началник отделение в смолянската болница. Другият довод на социалните бил, че в дома на Симона и бабата Ана Хаджийска в село Речани "липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето".

Семейството на Симона разполага с три стаи в стара къща с вътрешно стълбище и тоалетен възел. За бебето е купено абсолютно всичко необходимо, включително кошче за спане, за повиване, столче за кола, дрехи, биберони и др. Хората разполагат с автоматична пералня и вече с чисто нов бойлер, който трябва да им бъде превозен от магазин в Смолян до тяхната къща. Социалните уточняват, че "спешната мярка за закрила" е временна.

Жени, които отишли в дома на Симона, я пробвали дали знае мерните единици и я накарали да налива вода в бебешко шишенце. Младата и неопитна майка се справила, разказва с възмущение бабата Ана.

"Отдалечеността на населеното място от най-близката болница и ненавреме потърсена медицинска помощ, поради липса на превоз, също крие риск за новороденото. От извършеното проучване се установява, че отглеждането на детето на този етап в биологичното му семейство, крие съществени рискове за неговия живот и здраве", са категорични социалните.

Според Симона и майка й Ана двете получили устна забрана да притесняват приемното семейство по Коледа и Нова година. Затова и те са изчаквали първите дни на януари, когато пък Симона се е разболяла от вирусна инфекция. "Ще отидем при социалните само с адвокат. Да, искаме да ни върнат Александър и обвиненията срещу нас, че не се интересуваме от бебето, не са верни", казва бабата Ана. Тя моли всички съпричастни със съдбата на внучето й хора засега да не изпращат вещи и да изчакат решението на социалните дали и кога Александър ще бъде върнат в семейната среда.

Поради многото запитвания от читатели как биха могли да й помогнат със средства, публикуваме банковата сметка на Симона:

Симона Асенова Алекова
Юробанк България АД,
SWIFT:BPBIBGSF,
IBAN: BG93 BPBI ‎7927 1042 3012 01


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
0
 
! Отговори
Смолян преди 2 години
Последната новина е че дарителската сметка се контролира не от Симона а от адвоката на Перата - да не се окаже че истината е друга
155
0
 
10
 
! Отговори
Павлина Панайотова преди 2 години
Хора,Благодаря че помагате!Обадих се и исках да разговарям със социалните в Смолян но 2 дни никой не вдигаше.Исках информария и от тяхна страна.Най накрая вдигнаха и само дето не ме наругаха-пишело достатъчно.Отвратително държане -и как от 9 до 14 часа телефона даваше само свободно-нали са на работа?1
154
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Столипиново условията са прекрасни сигурно . Защо не идат тези мишки социалните там. Следващият път като стане проблем с някое дете в Столипиново или Факултето прокуратурата да повдигне обвинение на социалните за престъпна безотговорност. Могат да спасят много деца в гетата ама не им пука.
153
0
 
18
 
! Отговори
Зиг преди 2 години
"Отдалечеността на населеното място от най-близката болница и ненавреме потърсена медицинска помощ, поради липса на превоз, също крие риск за новороденото"?!?! Я пак?? По тази логика всяко едно дете, родено в населено място далече от болница, трябва да се отнеме от родителите му? Кой докара страната до това положение, че хората измират, пуст доктор няма по селата? Кой!
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го връщат на момичето, каквото се репродуцира - такова. Пък и обществото не е нужно да плаща и да се грижи за всяко дете. Да го взима майката и да си го гледа. И без това се е обърнала каруцита, та... щом мнозинството иска да се върне при тази жена да се връща.
151
3
 
4
 
! Отговори
демократис преди 2 години
всичко е в реда на нещата, стига сте ревали. Ако беше ромче социалните щеха ги претрепят с камъни. Българите не заслужават деца
150
8
 
2
 
! Отговори
Сенчо преди 2 години
Нали го е продала в Гърция, ко търси сега?!
149
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога в тая *** всеки ще си прави каквото си иска. От БАБХ да почват да приспиват държавните служители.
148
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 152
Ами то и на бледоликите никой не може да им каже.Само,че на мен и такива като мен им казват,че трябва да издържаме и техните деца.Природата решила,че не трябва да има деца,те милиони за инвитро.Тази не знае на кой свят е,няма баща,поколение да остави!Веднъж институциите са си изпълнили задълженията.И не.Пак несъгласни.Кой ще поеме отговорността?Какво ще излезе от това дете?Дай скъпо лечение и безумни пари за живи трупове!Заслужаваме си бледоликите да ни трепят по улиците.
147
6
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Бесепето почва поредна офанзива, май...
146
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой си ще опредяля кой има право да родител и кой не!
Що за глупост е това?
Майката не е с психични заболявания и има пълното право ,да се радва на деца,които тя е родила!
За условията в които живее ,въобще не трябва и да се коментират,защото има деца които живят в потресаваща мизерия,но никой не смее да ги отнеме от родителите им!
145
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да родил дете не те прави родител.. да го направиш човек те прави такъв. Та не знам какъв човек ще стане с тези условия, по-добре да получи шанс за по-добър живот. Такива дето забременяват и те не знаят от кого ми е ясно колко мислят за децата си... 0
За да стане пълноценен човек се нуждае от семейство, истинско с ценности
144
3
 
57
 
! Отговори
Искам да попитам преди 2 години
Тази работа ми намирисва. Съгласен съм, че детето може и да получи по добри условия при нови осиновители. Но дали е редно да се отнема от майка, която го желае?
Колко получиха докторите и социалните за детето?
А, ако се докаже, че е точно такава схема...
Някой няма ли да се самосезира!
Или просто две беззащитни жени от някакво забутано село са лесна плячка.
143
2
 
64
 
! Отговори
честно преди 2 години
Тия от социалните са за съдене. Как може буквално да откраднеш бебе от родилния дом? После жената се побъркала като разбрала,че бебето е изчезнало. Защо не отидат да вземат бебето на 12 годишното ро*мче дето роди преди няколко дни?То твърди,че е изнасилено,бебето му е само за помощи. В ро*м*ската махала социалните ще ги е страх дори да влязат в някоя къща да питат има ли насилие над дете или жена,а какво остава да вземат ро*мче? Нормално ли е 8-10 деца да имат някакви условия набутани в 1 стая
142
11
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Така и не се разбира кой е осеменителя и защо не се интересува за бебето.
141
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е подготвена измама на кметството и социалните за пари. Криминална деиност.
140
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тТт

Не вярвам и една дума на така наречените медии, че и най-поръчковите си прoститутки пратиха там да правят репортажи. Иначе ако се разровиш из фейсбук има видеа на майката и бабата, които не са правени от смрадливите медии и там си изглежда напълно нормална и адекватна
139
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много ромски майки,дори мамолетни,които имат много по-лоши условия за отглеждане на децата си,но не им ги вземат.
138
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабата е алкохоличка и има голяма вероятност,да отнема помощите на детето на дъщеря си.Затова,майката трябва да бъде настанена с детето си,в социален дом,под закрилата на държавата,докато се съвземе.Под грижата на персонал,който да я обучи и помогне да се грижи за детето си.Или,бабата,да се изнесе от къщата.
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ami, ako tesi doktori i trudovite socialni slugite biaha pratili tova priasno bebe napravo v mvr ili v armiata, sled kraia na rabotnoto im doktorsko vreme, kakto daskalite si prastat decata v mvr sled kraia na rabotnoto im vreme v detskata gradinka?! Tova bebe Aleksander v aresta li da stoi samichko ili samo v kilia s nadziratel v zatvora na Mugla, ili v zastavata pri granicharite i moriacite na selo Arda?!?!