Блок "Русия" в Русе – българският аналог на кулата в Пиза

50 семейства от 40 години живеят под наклон от 1 метър
14 яну 2019 07:10,
35
Блок "Русия" в Русе – българският аналог на кулата в Пиза
Снимка: rousse.info

Блок "Русия" е българският аналог на кулата в Пиза. В него 50 семейства от 40 години живеят под наклон от 1 метър. Толкова е разстоянието от първия до последния етаж на блока, който обитават, защото нямат друг избор.

Строен преди 54 години, блок "Русия" е считан за едно от архитектурните бижута в града. На площ от 5000 кв. м тухлените кутийки побират 200 семейства. След опустошителното земетресение във Вранча през 1977г. обаче, блокът се пропуква и започва да се накланя застрашително.

73-годишният Хачик Лебикян е сред първите русенци, заселили се в блока. За 50 години от страх половината му съседи се изнасят пред очите му, а апартаментите им пустеят.

"Буди притеснение сред хората. Наклонен е. Този блок е известен и трудно може да се продаде някой апартамент и някой да дойде тук да живее", коментира той пред БНТ.

"Блокът е наклонен на изток. Най-простичкото е, то дори се усеща, когато ходите на изток как ходите по-лесно и на обратно как някак си се изкачвате едва-едва", добавя Лъчезар Бонев.

Семействата, които са останали да живеят в блока, защото няма къде другаде да се подслонят, са силно привързани към домовете си. Вложили са вътре половината си живот, а вероятно и парите за още един апартамент. Познават всеки прашен ъгъл, всяка пропукана фуга, всеки звук. Казват, че най-страшно е през нощта.

"Със страх живея, аз ей туй скърцане нощем на мебелите, тука в коридора като стана шкафчето за обувки само се е отворило, притеснено ми е. Психически ще пукна от напрежение. Не може да се живее тъй. Толкоз пари, туй е първата любов с мъжа ми, събирането, правенето с мерак, уж да е хубаво - аз сама какво да направя с една пенсия", казва още Цонка Байчева.

Заключението на техническата експертиза, направена от инженерите и геодезистите, обследвали блока. им е, че не може да бъде дадена гаранция за устойчивостта на сградата, затова спешно трябва да се укрепят основите й, които са изградени върху 14-метрова льосова почва.

Мерки обаче не са взети. За да не останат затрупани под руините, вече 30 години хората търсят помощ от институциите с надеждата 54-годишната сграда да бъде спасена от сигурна гибел.

И докато блок "Русия" си търси… майстора, покривът му протече. Отчаяни, обитателите се чудят как да съберат пари, за да платят ремонта му, преди водата да е стигнала до тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
6
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
До Браво....И какво да направи държавата?! Боко да отиде да им укрепи основите ли?!! И моята къща се напука, баща ми е я е строил преди почти 50 години. Да бях ревал да дойдат да ми я оправат ли, що ли да сторя?!! Посъбрах парици и я постегнах колкото мога, за моя сметка. Ремонта на лични жилища не може да се поема от държавата, съответно всички данъкоплатци!
26
4
 
1
 
! Отговори
Браво.... преди 5 години
Още картини от родния абсурдистан.И к'во сега?Държавата пърди по въпроса, а боко-диктатора си върти далаверите и когато блока най-накрая падне насред всички жертви новините от кабеларките гордо ще заявят,че виновни ПАК няма.
25
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко свързано по някакъв начин с Русия е калпаво
24
0
 
4
 
! Отговори
Алф преди 5 години
По време на екскурзия в Италия, нашенец направил снимки и на кулата в Пиза.В къщи жена му след като видяла фотоса ,въздъхнала - Знаех си аз,че и там ще се напиеш...
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До рускиняРускинче, не се връзвай на съфорумците. Просто използваме случая да изразим безграничната си "любов" към "братската" нам държава.
22
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наклонен на изток? Значи е тръгнал да се прибира у дома в Русия.
21
4
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Каква помощ търсят от държавата? Да си съберат пари и да си наемат фирма да укрепи. Държавата поддържа обществените сгради. Да са си направили застраховки на частните имоти.
20
1
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Ми,пуснете клипче в Дискавъри.Спретнете блока като туристическа дистинация,съберете средства и се изнесете.На входа окачете снимките на партийните номенклатури и инженера завършил "Рабфак", ведно с партийните им книжки и медалите за " знатни строители".
19
2
 
4
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Е, умнико, тя и кулата в Пиза виси вече няколко столетия и е бая по-наклонена...За подобни неуредици си има застраховки и експерти на свободна практика. Също, издава се становище, решава се кой покрива средствата и се действа. В случая, редица държавни органи си държат палците отзад, а тия в блока чакат и мишкуват. Колко ми е познато...
18
1
 
9
 
! Отговори
употребяващ наклони преди 5 години
В него 50 семейства от 40 години живеят под наклон от 1 метър. Толкова е разстоянието от първия до последния етаж на блока, който обитават, защото нямат друг избор ...Я пак, я пак, колко е разстоянието от първия до последния етаж!!! ХахахахахахахахахахаИ каква мярка е "наклон 1 метър" !!!!!!
17
1
 
3
 
! Отговори
Стандарт преди 5 години
Тухлени кутийки...50 апартамента с обща площ 5000 кв. метра. Това са по 100 кв.метра с общите части! Големи и просторни апартаменти! Я вижте"новото" строителство! Там ще има поне 80 "апартамента"...
16
5
 
3
 
! Отговори
бг преди 5 години
ами държавата да ви дадат нови апартаменти във русия им дават на такива жилци местното правителство .да бе аз забравих че бг сществува следните думи а бе раскарайсе с твоите искания кои ще ви даде нов апартамент ами купете си
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на заклетите русолизци вече им е ясно, че РУСИЯ КЕ ПАДНЕ!Ама и много хора ще завлече със себе си.
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дотук с прехвалените лозунги за соц строителството, същото като днес."Изкривил се е, ама си седи 54 години, а? То и на коча м*дете се клатят, нали знаеш...
13
10
 
6
 
! Отговори
рускиня до 17 преди 5 години
нали не забравяш ,че българите дошли на трекийските земи от диви азиатски степи? Така че кой е азиат и кой е към бялата раса - още въпрос висящ. Но все пак може да се върнем на тема - как се поддържа имота? Или този въпрос не те вълнува, защото трябва да даваш пари и да го стопанисваш - а ти си свикнал с катуна.
12
7
 
15
 
! Отговори
възпитател преди 5 години
Обичам рускините. Особено 15-16 годишните на морето. Направо са вълшебници.
11
5
 
6
 
! Отговори
рускиня до 12 и 14 преди 5 години
ето за това говоря - "Ентелектуали" - по добре вземете и отремонтирайте нещо. Но не - няли някой ви виновен - и в случая "рускиня". Иначе да направиш своя дом чист и красив - такива като вас се оказват с 2 леви ръце, както и строители-българи на този блок
10
5
 
20
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Стана ми интересно и разрових по темата. Специално за този блок е счетено за НЕНУЖНО съставянето на геоложко проучване... Какво да добавя?!? Всъщност, има какво - от коментари на един от живущите, строител в пенсия, става ясно, че блокът е строен с много нискокачествени материали, полувтвърден цимент и, най-лошото, с много некачествени и неинспектирани заварки в армировката. Блокът не просто се е наклонил, той се е изкривил!!! Дотук с прехвалените лозунги за соц строителството, същото като днес.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любопитното е кой и защо разрешава все още да се обитава? Отдавна е трябвало да ги изселят, в Русе празни и недовършени панелки колкото искаш. И тази да го преживее, Тук на 200 човека им събориха чисто нов квартал от еднофамилни жилища, и продължават да си ги изплащат , тези за едив блок и не намират решение.
8
0
 
11
 
! Отговори
Sas преди 5 години
40 години чакат някой да им плати ремонта ли? Сега ги разбирам