Манолова за цената на водата в Шумен: Да се намали!

51 процента от дяловете във ВиК Шумен са държавни
15 яну 2019 13:07,
5
Манолова за цената на водата в Шумен: Да се намали!
Снимка: архив "Булфото"

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила предложения за законодателни промени във връзка с цената на водата до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Предложенията идват след проведената в Шумен обществена дискусия за цената на водата в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Още по темата

Общественият защитник настоява за промени в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните системи (ЗРВКУ), които да гарантират правата и икономическите интереси на потребителите на ВиК услуги. Според Манолова повишаването на цената на водата трябва да е обвързано с качеството на услугата и инвестициите във ВиК сектора.

Манолова настоява още за намаляване на цената на водата в Област Шумен от страна на регионалното министерство, тъй като държавата, в лицето на МРРБ, притежава 51 процента от дяловете във ВиК Шумен. Със същото искане Манолова се е обърнала и към общините в областта, които имат дялове в капитала на местния ВиК оператор.

Общественият защитник е предложила на министър Бисер Петков законодателни промени за социално подпомагане на лица с ниски доходи. Сред предложенията на Манолова са финансова помощ, забрана за прекъсване на водоподаването при неплатени сметки, целева помощ под формата на опрощаване на задължения за вода, социална тарифа - по-ниски цени за социално слаби хора.

Омбудсманът ще присъства днес от 14&00 часа на дело в Административния съд София-град, образувано по протест на Върховната административна прокуратура срещу решение на КЕВР, с което е одобрен бизнес планът за развитие на дейността на "Софийска вода" АД за периода 2017-2021 г. и се одобряват цените на ВиК услугите за 2018-2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Кюстендил не може,като приватизират ВиК дружествата ,кой ще купи в Кюстендил?
4
0
 
1
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 5 години
МАЯ ПО КОНСТИТУЦИЯ ВОДАТА ,МИН. РЕСУРСИ ,ПОДЗЕМНИ--РУДНИ И НЕРУДНИ ИЗКОПАЕМИ И ГОРИТЕ СА----Н А Р О Д Н О БЛАГО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАВАТ ИЛИ ОТДАВАТ НА КОНЦЕСИЯ КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛА И ТИ ДА ЗАЩИТАВАШ ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪГАРСКИТЕ РЕСУРСИ ПЛАЩА СЕ---ДОСТАВКА НА ВОДА А ТЯ НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ***, ной варовика да не е без пари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация Ад. е най много прави загуби , но умишлено се скриват. Те се покриват по правилото от единия от единия джоб в другия. Така е в държавата.
1
0
 
6
 
! Отговори
Кюстендилец преди 5 години
И в Кюстендил ,Манолова ! 4 лева е 1 куб.м. !!!