141 години от освобождението на Пловдив

На 16 януари 1878 г. се води последната голяма битка
16 яну 2019 09:45, Павел Гълъбов
23
141 години от освобождението на Пловдив

Освобождението на Пловдив на 16 януари 1878 година е следствие на победата на руските войски в последната голяма битка по време на Руско-турската освободителна война. С действията си на 15 срещу 16 януари кап. Александър Бураго и въоръжените български отряди спасяват Пловдив от разграбване и опожаряване от черкези и башибозук. Това каза Стефан Шивачев, директор на Историческия музей в Пловдив, съобщава БТА.

Още по темата

По думите му тази дата е паметна за града, защото слага край на епохата на османското владичество, продължила пет века и поставя началото на новото му развитие.

На карта е била поставена съдбата на най-големия град в българските земи

По време на събитията, които се разиграват в периода от 14 до 18 януари, на карта е била поставена съдбата на най-големия град в българските земи - Пловдив. Опасността тогава за града е свързана с това, че пред ген. Йосиф Гурко, командващ на отряда на руските войски, е бил изправен примера със Стара Загора, Калофер, със Сопот и с много други български градове, които са били напълно разорени по време на войната, добавя Шивачев. Самите сражения започват на 14 януари и основно се водят в полите на Родопите, южно от Пловдив, но по думите му опасността за града идва от нередовната турска войска - черкези и башибозук, с които е пълен и чиято цел в края на войната е да грабят и да опожаряват.

На 15 януари вечерта, на около 3 км западно от Пловдив, ген. Гурко вижда огнените езици, които избухват в различни части в града и за да се ориентира в обстановката, изпраща ескадрона на кап. Бураго с 60-на конници на разузнаване.

Ескадронът на Бураго влиза в Пловдив от запад и използва ситуацията, че турското командване е заплашено от обкръжаване от руските войски - част от тях се движат в полите на Родопите, а друга част - северно от река Марица. За да избегнат това, командващият Сюлейман паша разпорежда оттегляне от Пловдив. Така кап. Бураго влизайки в града, успява да завземе пощата, достига до железопътната гара, където, според неговия разказ, намира сервираната вечеря на Сюлейман паша и неговите офицери, които са заминали панически с влака в посока към Одрин.

Хората на Бураго спасяват Пловдив от опожаряване

Благодарение на тези действия на хората на Бураго и на отрядите, които охраняват християнските махали, Пловдив е спасен от опожаряване, коментира Стефан Шивачев. Какво би могло да стане в града, по думите му са пример 122-та българи, които в този момент са се намирали в най-страшния пловдивски турски затвор - Ташкапия. През нощта на 15 срещу 16 януари те са изведени от затвора, конвоирани в посока Родопите, но в стремежа си за по-бързо оттегляне, на 2-3 км от тогавашния Пловдив са изклани, уточнява историкът. Това са българи, много от които са в затвора от дълги месеци, тъй като някои са участници в Априлското въстание.

Благодарение на този умел ход на ген. Гурко, изпращането на ескадрона на кап. Бураго, дължим спасяването на града, категоричен е Шивачев. Според него днес нямаше да ги има възрожденските къщи в Стария Пловдив, с които много се гордеем, нямаше да е останало нищо от Българското възраждане. Съдбата на Стара Загора, градът който изцяло е унищожен, и на още десетки български градове, би последвала и Пловдив, допълва историкът.

Започва новия етап в развитието на Пловдив

Според Шивачев трябва да се отчете и това, че на този ден, 16 януари, денят, в който ген. Гурко е посрещнат пред катедралния храм "Св. богородица", започва новият етап в развитието на Пловдив. В предните пет века на османско владичество в града са построени едва няколко обществени постройки. Въпреки, че по онова време Пловдив е най-големият град на българските земи, с около 33 000 души, той е бил един характерен за епохата, типичен османски град.

В следващите си 40-50 години градът не само увеличава тройно населението си, но става център на обявяване на българското Съединение през 1885 година, център на Първото българско изложение, изживява своя изключително важен период на модернизация в края на 19-ти и първите десетилетия на 20-ти век.

По традиция днес пловдивчани ще се преклонят пред делото на кап. Бураго и ген. Гурко и ще отбележат 141 години от освобождението на Пловдив с възпоменателно тържество пред паметника на Бураго в Дондуковата градина. Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година ще произнесе Георги Василевски, преподавател по история в Националната търговска гимназия.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Израел преди 1 месец
До Башибозук

Щом си казал. :)))) Да не се оплакваш после от болки във ариергарда. :)))
19
0
 
2
 
! Отговори
Бонобо преди 1 месец
До Анонимен 9
Ето заради такива като теб безродници и неблагодарни пsета сме стояли пет века под османско иго! Как трябва да постъпваме с предателите като теб? Като по военно време!
18
6
 
2
 
! Отговори
Башибозук преди 1 месец
Пловдив скоро пак ще е наш! Аллах здраве да му дава на султан Ердоган!
17
1
 
3
 
! Отговори
Troy преди 1 месец
Правилно майна. Пловдив си е хубав. Селянин от Троян. Селяцит е във София.
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Филибе днес щеше да бъде модерен град с красиви паркове, пътища и индустриална зона но за съжаление е под властта на изостанали балкански гoведa. Аллах да дари Султан Ердоган с дълъг живот и крепко здраве.
15
2
 
4
 
! Отговори
густо майна Филибето преди 1 месец
За нищо на света няма да допуснем Пловдив да стане столица!Дали ще е София,или друг град ни е все тая!Фердинанд мразеше Пловдив,защото не му подари Градската градина!Тошо правешкия мразеше Пловдив,"защото в Пловдив не са комунисти,а търговци"!Сега и демокрастията се натиска,но Пловдив си е Пловдив,уникален и чаровен!
14
1
 
4
 
! Отговори
майна преди 1 месец
До Анонимен
В никакъв случай не щем Пловдив за столица, искаме да си останем граждани.
13
0
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 1 месец
Честит празник на пловдивчани!
141 години откакто сте се освободили от империята на злото-турската.
Нека ние българите сме живи и здрави и заедно срещу турските мераци.
Няма съмнение че Пловдив е красив град.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е мерси, ама никъде не съм тръгнала да ходя, просто действам, не чакам на планината, ни на морето, ни на небето.
11
3
 
6
 
! Отговори
Troy преди 1 месец
Ходил съм от Апалачите до австралийските Алпи. Най много обаче ми харесва Беклемето. Камъкът си тежи на мястото, капиш? Знам три езика и имам 4 паспорта. Лек ти път. :)))
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ма чакай ти на планината, чакай
9
2
 
6
 
! Отговори
Troy преди 1 месец
И предците мен и децата ми, ще ги запази планината. Ти ще пукнеш като куче без история...
8
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
141 години от освобождението на Пловдив

По случай големия празник предлагам кмета Иван Тотев да олиже задника на Путин в знак на вечна благодарност към скъпите за джоба ни братя освободители.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що се карате за пълни глупости отпреди сумати години, не виждате ли, че тая държава е към края си, гледайте как да спасявате децата си, ако сте били неблагоразумни да ги имате тук.
6
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на османската империя!
5
4
 
2
 
! Отговори
Troy преди 1 месец
Пловдив или Велико Търново. Селяк от Троян, град от 138 години, хахаха, електрифициран преди конгломерата от села където сега е сборник място на баш с е л я н д у р и т е. :)))
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Революционерте ни ще се обърнат в гроба, ако знаят какви еничарии ни управляват.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва Пловдив да е столица, и като географско положение и като климат, и като история е100пъти по-добре от София
2
9
 
6
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
До Русофобите, трябваше софия и пловдив да чакат българското опълчение да влезе и освободи града.. Което може би щеше да се случи около 2007 когато влязохме в ес.... Нали там все им драскат паметниците.... Османската империя пак се е наточила за вас но тоя път няма кого да чакате ни руско ни българско опълчение за съжаление...
1
6
 
14
 
! Отговори
Troy преди 1 месец
Прочетохте ли това шопи, евроатлатлантици? Когато сте ходили след г оведата Пловдив е бил най големия български град. :)