Helpbook: Шофьори масово паркират по тротоарите

Сигнали от граждани в платформата на Investor Media Group
17 яну 2019 22:19, Анисия Иванова
7
Helpbook: Шофьори масово паркират по тротоарите
Снимка: Helpbook

Пешеходците са основен фактор като участник в движението по пътищата в населените места, но в закона за движение по пътищата пише, че на автомобилите се разрешава да се намират по тротоарите при определени условия, въпреки че те са предназначени единствено за пешеходци. Моментната картина показва, че поради ограничените места за паркиране масово това се случва по тротоарите, което затруднява предвижването и създава предпоставки за инциденти.

В тази връзка, в платформата на Helpbook.info получихме множество сигнали за паркирани автомобили по тротоари и пешеходни алеи. Представяме част от тях: "Шофьори ежедневно паркират по току-що изградената с обществени средства пешеходна алея по продължение на булевард "Марица" в Пловдив като по този начин компрометират настилката и възпрепятстват преминаването на пешеходци. Въпросният участък е на около 50 м точно от кръговото м/у бул. "Цар Борис" и бул. "Марица". Минавам оттам по няколко пъти на ден и не съм видял някой да е санкциониран."

В друг сигнал от изпратените снимки се вижда, че автомобил е блокирал изцяло тротоара, като е спрял плътно до сградата, поради което на преминаващите не им остава нищо друго, освен да слязат на пътното платно, което създава предпоставки за пътни инциденти особено през зимния сезон.

Сходна е и ситуацията в началото на алеята на Данов Хълм в Пловдив, но с уточнението, че има наличие на ясно поставен знак "Забранено влизането на пътни превозни средства". Авторът на сигнала твърди, че шофьорите нарушават закона ежедневно и застрашават сигурността пешеходците в участъка. Също така, че не е бил свидетел някой от виновниците да бъде санкциониран.

Друг основен проблем, касаещ придвижването на пешеходците, е настилката на тротоарите, която е в безобразно състояние.

Един такъв е описан в друг сигнал: "Днес, отивайки на работа, се натъкнах на опасен тротоар, заради който едно дете се преби. Изпращам ви снимка за доказателство в какво състояние е той.“ Уточнението е, че проблемната настилка се намира на бул. "Йерусалим" в София.

Аналогичен сигнал е пратен от потърпевш гражданин от район "Оборище", въпреки множеството обаждания и сигнали към общината тротоарът продължава да е в ужасно състояние.

Това са само малка част от получените сигнали през седмицата. Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info!

Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 5 години
Въпросът е кога освен глоби на движещите се МПС, общините ще премахнат от паркингите в междублоковите пространства всички коли с изтекли граждански и технически прегледи. Тези паметници стоят от години и кварталния само ги заобикаля.На нашия паркинг има 10 такива коли. Трябва със закон да се забрани колите с изтекли прегледи и застраховки да стоят пред блоковете и да има сериозни глоби.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука кметството е около 5-10 хил души и си имат полицаи, които 2 пъти в седмицата минават по центъра и снимат ли снимат и правят пари за коледни надбавки , - парите от глоби отиват 100% в кметството и затова са заинтересувани да глобяват .
5
0
 
5
 
! Отговори
Vlad_ko преди 5 години
Застрои се всичко дето можеше да се застрои... Докато се раздаваха разрешения никой не се запита тези коли къде ще паркират, а сега защо паркират по тротоарите...
4
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
В България колите са по важни от хората
3
4
 
8
 
! Отговори
емигрант преди 5 години
паркиране по тротоарите и в зелените площи, само в bVlgaristan съм виждал!
2
6
 
6
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 5 години
Този тротоар широк като магистрала. Вместо да направят паркоместа и паркинг, те направили 10 метра широк тротоар.
1
6
 
3
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 5 години
Е, къде да паркират?! На улицата ще пречи на колите.