Време е за саниране и на къщи. С еврофондове, но и самоучастие!

Иска се поне 15% самоучастие, къщите да са проектирани преди 1999 г.
18 яну 2019 18:50,
38
Време е за саниране и на къщи. С еврофондове, но и самоучастие!
Снимка: архив Reuters

Стартира чаканото от мнозина нисколихвено кредитиране за енергийна ефективност на еднофамилните къщи. Фондовете за градско развитие обявиха, че набират проекти предложения в страната.

За първи път след панелките и обществени сгради финансиране ще има и за къщи. Разликата е, че безвъзмездно получаване на пари няма да има. Без да обявяват конкретни лихвени проценти, и от двата фонда твърдят, че условията ще бъдат по-добри от стандартните потребителски кредити на банковите институции, пише "Монитор".

Европейските пари идват от оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), а се предоставят от "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ), "Регионален фонд за градско развитие" (РФГР) и две банки.

Още по темата

В Южна България ще се финансират собственици на жилища в сгради до 6 апартамента. Ще отпускат средства за изолация, смяна на дограми, климатични и технически инсталации, локално отопление, газоснабдяване, както и конструктивно укрепване. Включени ще бъдат и ремонт на покрив, стени, стълбищни клетки и площадки, коридори, асансьори и др., но в случай че се постигат енергийни спестявания за сградата от повече от 60%.

В кредита може да бъдат включени и обследвания за енергийна ефективност и конструктивни обследвания на сградите, инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници, ако това е технически възможно и икономически целесъобразно, според критериите на "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ) за регионите София и Южна България.

Жилищните сгради трябва да са проектирани преди 1999 г.

Инвестицията следва да постигне клас "С" за енергийно потребление. Проекти с основно обновяване могат да се финансират, когато се предвижда намаление на енергийното потребление с над 60%.

Собственият принос на кандидата в проект за енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради е минимум 15% от стойността на проекта. Допустимо е самоучастието да бъде намалено по преценка на ФУГ. Минималният срок за погасяване е една година, а максимумът е 15 години. Гратисният период за главницата по финансирането е 3 години.

Общата сума евросубсидия, която се очаква ще бъде отпусната, е 21 млн. лева. Около 2100 собственици на еднофамилни къщи в региона ще могат да станат по-ефективни в пестенето на енергия. Средствата ще се отпускат в офисите на "Сосиете Женерал".

Проектните предложения ще бъдат разглеждани по реда на постъпването им до изчерпване на разполагаемия финансов ресурс, обявиха и от двата фонда. Крайният срок за инвестиране на средствата в одобрени за финансиране проекти е до края на 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
раша наша преди 5 години
вижте сами какво правят наще полиитици сега ще сеят вражба между севера и юга.както направиха българи турци и роми.не ми трябва политическа помощ от никои особено от ес после да платя с години а работа от къде северна бг няма работа
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойку ще ги санира.Той е вожда стрител на санирана България.
32
0
 
31
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Та значи така искате вече и гражданска война да предизвикате! Не може така да делите населението! Нс едни до сега саниране напълно безплатно, а на други с кредит да си плащат! *** долни, гнусни!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На найси.
30
4
 
21
 
! Отговори
От Северна България преди 5 години
Парите идвали за региони в растеж. Това го разбрах само не разбрах само в Южна България ли регионите са в растеж????? Ще гласувам против бандита Боко престъпник
29
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова сложно написано.Обремених се докато разгадая написаното.Става дума за заем.И на ремонта собственика почти няма да може да влияе,но пък той ще връща после заема дълги години.
28
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги е срам.Мислех че еврофондовете ще поемат някакъв процент от разходите.А те ти предлагат заем от техните банки,срещу ремонт изпълнен от техни фирми,по техен начин.И ти го представят все едно ти правят най-голямото добро.В нормалния свят отдавна държавата и общините покриват подобни разходи.А тука-заем.И ремонт изпълнен от техни фирми по най-мърляшки и евтин начин.Смеш-ници.
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на тройни цени няма кой да се хване на тази въдицаиначе ефекта е 15-20%не 60%т.е не си заслужава инвестирането на такива пари
26
0
 
11
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА преди 5 години
Ромите са ти зели акъла на тебе,ще се краде то се знае но всички знаем кой лaпа големия залък.
25
4
 
8
 
! Отговори
тралала преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Е нали са незаконни как ще ги санират?
24
0
 
8
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 5 години
Саниране на къщите ще получат хората от гамата D410 (който има made in USA фланелка,на етикета пиша какво означава този цвят...)
23
4
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
ГЕРБ целят с един куршум два заека.1. Ще се краде отново.2. Ромските къщи ще се санират с предимство заради задаващите се избори.
22
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи на панелкаджиите им санирате безплатно,а на хората с къщи давате нисколихвени заеми.Както винаги държавата е майка за едни и мащеха за други.Дал съм десетки хиляди лева като данъци,но нито децата ми получават помощ от държавата,сега и за къщата искат да ме цакат.
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санирането ще е само АКО "Котараците" ви го изпълнят.иначе няма кинти.П.П. Къде е Свинетка?? Ще и направят ли някое министерство на санирането??
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и що за южна България само? Щото е на дпс електората там ли?
19
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааааа, нова схема за краде на Боко-калинката и Ко.Ненаядоха се тия хайдуци, еййй.Гласувайте пак за тях.Тия докато не ви фитнат няма да ви оставят на мира.
18
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тиквеното саниране мина и през нашия блок.нищо не е паднало,протекло или отлепило.вие си тролете,на никой не пречите.тиквеници червени....
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Chestito na angliiskia kral, doide vreme i nego da sanirvat....brexit da pochaka oste malko...
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старите къщи в градчето, кога ?!Щото другарката Бокова, за два мандата в Юнеско не успя да санира нищо !За паметниците на културата си има специално финансиране!Щом не попадат и в тази графа, значи просто не е рентабилно да се укрепват и реновират!
15
1
 
40
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Малии, какво крадене падна миналата година Квадрата излезе 300 лв. , а за толкова пари нов блок щеше да все вдигне !