Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза

На чело сме по застаравящо население, а ниската раждаемост се е превърнала в тенденция
21 яну 2019 19:02,
427
Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза
Снимка: Pixabay

България е на челните места по намаляващо и застаряващо население в Европа, а според статистиките ниската раждаемост в страната се е превърнала в трайна тенденция у нас.

Цифрите сочат, че за изминалата 2018 година броят на родените бебета е с около 4000 по-малко от тези през 2017 г. Според миналогодишното издание на Националния статистически институт (НСИ) "Население и демографски процеси", през 2017 г. в България са се родили 63 955 деца, а информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването отчита за 2018 година 47 340 живородени деца - спад от 26 процента, пишат от "Дойче веле".

Подобен срив в раждаемостта е характерен само за периоди на войни и масови епидемии. Досега челно място в отрицателната статистика държеше 2016 година, когато броят на родените деца отбелязва рекорден спад спрямо кризата през 1945 г.

Още по темата

Според експерти тенденцията през последните години е свързана с планирането на бременностите и диагностиката им. В момента съвременната репродуктивна медицина предлага възможността за избор на пола на детето, а повечето семейства изглежда предпочитат момчета. 

Освен това, значително се е повишила и средната възраст за първо раждане в България - 28 години, което значително усложнява обстановката. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при вече изграден професионален път.

Прогнозите са, че ако тенденцията се запаи такава, през следващите 30 години България ще загуби поне ¼ от насенелието си и до 2050 г. страната ни оглави класацията за депопулация.

Основен проблем е и проблемът с високото ниво на раждаемост сред момичетата на възраст между 10 и 14 години.

Явлението "деца да раждат деца" е опасно и вреди на физическото и психическото здраве на самата родилка, както и нейното дете.

На фона на това обаче страната ни отчита и положителни резултати. Според цифрите процентът на родените с проблеми деца е намаляла.

Според началника на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" д-р Донка Узунова причината за това е високото ниво на диагностиката и напредъка в областта на репродуктивната медицина.

Отчитаме и още положителни резултати. Нивото на детска смъртност в страната също е намаляло значително, като цифрите показват, че е най-ниска от всички изследвани периоди. Все още, обаче, България остава на чело на ЕС по детска смъртност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
23
 
4
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 11. А ако са БСП на власт ще ни направят деца ли?
9
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво искате ле? *** ли да ви оправлява? Добре че начело е грамотен човек като ген. Борисов та да ви тегли от блатото! неблагодарници не го заслужавате!
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРП и ОП ще внесат население от ЕС.
7
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1. Не е толкова стандартът. В миналото хората пак са били бедни, но са раждали доста деца. Проблемът е, че младите в детеродна възраст са намаляли драстично, защото са в чужбина.
6
3
 
47
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
Това е заплаха за националната сигурност. Но интересно защо все още няма арестувани длъжностни лица?
5
9
 
11
 
! Отговори
борда разори странат преди 5 години
Хората бедстват от стопанската политика на запада и търсят начини да се спасят. Заплатите в бг са много ниски иначе щяха да останат в бг. Валутния борд унищожи бг производството, а в администрацията не достигат високоплатени работни места.
4
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако изключим раждаемостта на по-... българи статистиката ще ни обяви за умрели
3
11
 
22
 
! Отговори
1 преди 5 години
Чак се притесних, че дежурната статия за демографската криза сте я забравили днес. Ама тъкмо вече сме се върнали от работа, как по-добре да си прекараме вечерта освен с негативна пропаганда. Някой запознат може ли да каже един необразован журналист колко взема за тия статии? И колко е бонуса, ако лижеш задната страна на баце? 2-3 хилки докарвате ли си? Като ще се продавате поне вземете нещо по-така... то това и за смачкан голф не стига. Бъдете горди червеи и предатели, не така...
2
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вдигнете заплатите, осигурявайте общински жилища на работещите млади хора, пък да видим дали няма да се увеличи раждаемостта и то в средите на градивните граждани!
1
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо ново ли казвате?