Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза

На чело сме по застаравящо население, а ниската раждаемост се е превърнала в тенденция
21 яну 2019 19:02,
427
Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза
Снимка: Pixabay

България е на челните места по намаляващо и застаряващо население в Европа, а според статистиките ниската раждаемост в страната се е превърнала в трайна тенденция у нас.

Цифрите сочат, че за изминалата 2018 година броят на родените бебета е с около 4000 по-малко от тези през 2017 г. Според миналогодишното издание на Националния статистически институт (НСИ) "Население и демографски процеси", през 2017 г. в България са се родили 63 955 деца, а информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването отчита за 2018 година 47 340 живородени деца - спад от 26 процента, пишат от "Дойче веле".

Подобен срив в раждаемостта е характерен само за периоди на войни и масови епидемии. Досега челно място в отрицателната статистика държеше 2016 година, когато броят на родените деца отбелязва рекорден спад спрямо кризата през 1945 г.

Още по темата

Според експерти тенденцията през последните години е свързана с планирането на бременностите и диагностиката им. В момента съвременната репродуктивна медицина предлага възможността за избор на пола на детето, а повечето семейства изглежда предпочитат момчета. 

Освен това, значително се е повишила и средната възраст за първо раждане в България - 28 години, което значително усложнява обстановката. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при вече изграден професионален път.

Прогнозите са, че ако тенденцията се запаи такава, през следващите 30 години България ще загуби поне ¼ от насенелието си и до 2050 г. страната ни оглави класацията за депопулация.

Основен проблем е и проблемът с високото ниво на раждаемост сред момичетата на възраст между 10 и 14 години.

Явлението "деца да раждат деца" е опасно и вреди на физическото и психическото здраве на самата родилка, както и нейното дете.

На фона на това обаче страната ни отчита и положителни резултати. Според цифрите процентът на родените с проблеми деца е намаляла.

Според началника на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" д-р Донка Узунова причината за това е високото ниво на диагностиката и напредъка в областта на репродуктивната медицина.

Отчитаме и още положителни резултати. Нивото на детска смъртност в страната също е намаляло значително, като цифрите показват, че е най-ниска от всички изследвани периоди. Все още, обаче, България остава на чело на ЕС по детска смъртност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 313В България овчарите вземат над 800лева заплата ,и пак няма кандидати,защото отиват в Гърция ,където вземат двойно !И като вземат двойно в Гърция какво?Там цените са като тук ама в евро.Все тая!
309
2
 
9
 
! Отговори
В БГ преди 5 години
има ЕПИДЕМИЯ НА ГЛУПОСТТА. Българите обичат децата си. За всеки от нас неговото дете е един бъдещ Айнщайн. Доказателство са училищните програми, които са засръстени с неадекватни за възрастта глупости и децата пиша домашни до омаламощаване, без никой да протестира. Естествено тези деца не могат да се занимават с елементарно животинско размножаване. Ние буквално не ги учим на СЕМЕЙНИ ЦЕННОСТИ. На това че искаме да ни родят внуци. Това ни се вижда някак просташко. Друго е да е ВЕЛИК но НЕОЦЕНЕН
308
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 322Правилно постъпва твоята колежка! Животът е един и трябва да живее на макс, ако няма пари да живее както си иска и да има детеА и нещо не разбираш.Тя не казва, че не иска дете, а че няма пари да гледа дете.Повче от очевидно е, че има пари.Телефон за 200лв ще й върши същата работа като този за 1200 и обувки за 150 лв ще й вършат работа като тези за 600.
307
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖекоЗа Европа сме полезни 1. като донор за работна ръка /бели роби/ и 2. като пазар за евтини и боклучави стоки с които ни заливат.Ъъъ и щом е така, щом Европа ни иска като работна ръка не е ли редно да ни запази вместо да намаляваме?Боклучавите стоки на Европа кои са?Мерцедес, Филипс, Бош, Сименс, Телемеханик, Шнайдер, Мишлен ... кои ?
306
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 322Виж какво, аз не съм писал, че жените са крави.Написал съм, че не държавата, не Бойко или Патаран са виновни, че няма деца, а че българина не желае да гледа деца.
305
3
 
12
 
! Отговори
Енчо преди 5 години
Само богатите държави са с ниска раждаемост. Затова казвам че България е най-богатата от най-бедните държави.
304
0
 
4
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
До ПрограмистНямам телефона на кмета на село Антон.Има една група във Фейсбук - Село Антон в снимки и картинки.Там можеш да се свържеш с Николай Маджаров.Той ще ти обясни.Но мястото за овчар е заето.Имай го предвид.
303
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пак 308Правилно постъпва твоята колежка! Животът е един и трябва да живее на макс, ако няма пари да живее както си иска и да има дете, всеки сам избира дали да се лишава или не. Децата не са необходимост и животът и без тях е прекрасен, това не може Ганьовеца да проумее, че жените не са крави!!!
302
1
 
2
 
! Отговори
Да преди 5 години
Вреем е да кажем гребаньеееееееее!!!Само това ще ни спаси!
301
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Царство България абортите са били преследвани от закона.БКП легализира абортите.Резултатите са на лице.В Царство България е имало по 4-5 деца в семейство.През комунизма много, много рядко имаше семейство с 3 деца.
300
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 5 години
Дайте ми телефона на кмета на село Антон че ще сменям професията.
299
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да няма война или епидемия?! Управниците на България винаги водят война срещу народа. А сегашното управление, по мащабите на поразиите, които направиха е пандемия, даже не епидемия. А решението е елементарно. Изискване за задължително средно образование или висше. Пет години трудов стаж се признават на всяка майка за дете. Ама няма да има кой да работи. Е, че то така след десет години съвсем няма да има кой да работи.
298
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 310Българина продължава да си убива децата.Нали си гледал рекламата на Дюрекс - Всеки ден в България се правят по над 70 аборта ...Това са над 25000 бебета за година.*** си убива децата, но виновни са му американците, че няма раждаемост.
297
3
 
9
 
! Отговори
Жеко преди 5 години
За Европа сме полезни 1. като донор за работна ръка /бели роби/ и 2. като пазар за евтини и боклучави стоки с които ни заливат. На върха на държавата има една шайка от бивши комсомолски секретари които една тоалетна не са построили в живота си, но имат претенцията да са велики държавници.
296
1
 
5
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
До Анонимен 313В България овчарите вземат над 800лева заплата ,и пак няма кандидати,защото отиват в Гърция ,където вземат двойно !В село Антон овчаря получава 1500лв + квартира осигурена от общината
295
1
 
23
 
! Отговори
Пак 308 преди 5 години
Колежката (на 30) реве,че й е малка заплатата да гледа дете.Слушам, дава съвети по телефона на нейна позната от къде да си купи скариди.Оня ден се хвалеше, че си купила обувки за 600лв.харесала си телефон за 1200лв.Няма, няма, ходи на спа.Ама пари за деца няма.
294
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 311 КирчоВ България овчарите вземат над 800лева заплата ,и пак няма кандидати,защото отиват в Гърция ,където вземат двойно !
293
1
 
7
 
! Отговори
? преди 5 години
В България никога не се е стимулирала раждаемостта.Преди ТКЗС, когато хората са живели и отглеждали всичко,за да съществуват и не е било от магазина са им трябвали деца едно за козарче,едно за овчарче и т.н.т.-работна ръка. После стана срамно да имаш повече от 1-2деца.Много деца се раждаха само при етноса,който и днес продължава да прави много деца.Та питането ми е след 60г. неглежиране на проблема какво да се очаква?
292
0
 
8
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
България силно се нуждае от работни места, но работните места са убивани от технологиите. Така че има много желаещи да работят, но например за позицията "овчар" ще им искат да знаят 5 езика и да могат да програмират на Java. И най-важното: кандидата да е съгласен да работи за 300 лв (бруто).
291
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли колко са легалните аборти след озаконяването на абортите след 1953г?Невероятната цифра от 5 930 000,и то само легалните !!!Имало е години когато са правени над 150 000 ,и то по-време на комунизма!Нали се досещате ,че почти всички са на неродени етнически българчета 6 милиона убити деца!!!!