Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза

На чело сме по застаравящо население, а ниската раждаемост се е превърнала в тенденция
21 яну 2019 19:02,
427
Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза
Снимка: Pixabay

България е на челните места по намаляващо и застаряващо население в Европа, а според статистиките ниската раждаемост в страната се е превърнала в трайна тенденция у нас.

Цифрите сочат, че за изминалата 2018 година броят на родените бебета е с около 4000 по-малко от тези през 2017 г. Според миналогодишното издание на Националния статистически институт (НСИ) "Население и демографски процеси", през 2017 г. в България са се родили 63 955 деца, а информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването отчита за 2018 година 47 340 живородени деца - спад от 26 процента, пишат от "Дойче веле".

Подобен срив в раждаемостта е характерен само за периоди на войни и масови епидемии. Досега челно място в отрицателната статистика държеше 2016 година, когато броят на родените деца отбелязва рекорден спад спрямо кризата през 1945 г.

Още по темата

Според експерти тенденцията през последните години е свързана с планирането на бременностите и диагностиката им. В момента съвременната репродуктивна медицина предлага възможността за избор на пола на детето, а повечето семейства изглежда предпочитат момчета. 

Освен това, значително се е повишила и средната възраст за първо раждане в България - 28 години, което значително усложнява обстановката. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при вече изграден професионален път.

Прогнозите са, че ако тенденцията се запаи такава, през следващите 30 години България ще загуби поне ¼ от насенелието си и до 2050 г. страната ни оглави класацията за депопулация.

Основен проблем е и проблемът с високото ниво на раждаемост сред момичетата на възраст между 10 и 14 години.

Явлението "деца да раждат деца" е опасно и вреди на физическото и психическото здраве на самата родилка, както и нейното дете.

На фона на това обаче страната ни отчита и положителни резултати. Според цифрите процентът на родените с проблеми деца е намаляла.

Според началника на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" д-р Донка Узунова причината за това е високото ниво на диагностиката и напредъка в областта на репродуктивната медицина.

Отчитаме и още положителни резултати. Нивото на детска смъртност в страната също е намаляло значително, като цифрите показват, че е най-ниска от всички изследвани периоди. Все още, обаче, България остава на чело на ЕС по детска смъртност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гоце:Можещите пенсионери и сега работят, защото не им стигат пенсиите за изхранване и лекарства.
289
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма деца защото българина НЕ ЖЕЛАЕ да гледа деца.Всичко друго са глупости и оправдания.Хора с по-малки заплати от моята карат по-скъпи коли, на които плащат по-високи данъци, имат по-скъпи телефони, по-скъпи дрехи и т.н. и се жалват, че нямат пари. - Аууу, ама то за дете трябват много пари!Ми не пуши като комин, не плащай вноски по 100лв за Айфон XS и ето ти 300лв за месеца свободни, ама е по-лесно да се оправдаваш.Една приятелка ходи при Урсула да й прави косата - 180лв !?
288
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е заради предателите емигранти ..
287
0
 
15
 
! Отговори
Ганчев преди 5 години
Истинският проблем е икономиката. Има ли държавата решение за краха на пенсионната система който се очаква? Младите хора не искат да бъдат ограбвани повече от бандитската държава. Като избягат в чужбина кой ще плаща пенсиите?
286
6
 
5
 
! Отговори
Гоце преди 5 години
Това са естествени процеси. В момента няма достатъчно жизнено пространство за да се раждат деца. Цялата икономика работи за изхранването на пенсионерите, а те не произвеждат нищо. Трябва да има почасово заплащане и можещите пенсионери да работят.
285
3
 
10
 
! Отговори
До 320 преди 5 години
Докато комунисти ти бръмчат в главата,няма да разбереш истината и трагедията,която ни очаква.
284
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички правителства след 1989 год.имат вина за това.Прогониха 2 милиона млади и образовани хора поради мизерното заплащане на запад,за да работят и раждат деца там.Това е престъпление спрямо българската нация.
283
0
 
13
 
! Отговори
Petyr преди 5 години
Като нямаме ,читави вождове ще се стопим.
282
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Война няма! Епидемия няма! Комунисти ИМА! България в сериозна демографска криза!
281
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
България отдавна не е държава а територия -която се запълва засега с много роми Не знам защо компютъра на думата роми излиза в червено -сиреч непозната дума а циг-ни я възприема нормално
280
13
 
26
 
! Отговори
asdf преди 5 години
Само една дума ще спомена - еманципация. Жените вече не искат да раждат, особено тези които имат добра работа и доходи. Предпочитат забавленията и да се правят на интересни. Защото са много специални. Защото не искат да си жертват хубавия живот, в името на деца и семейство.
279
4
 
8
 
! Отговори
до 316 преди 5 години
А моля ти се. Пак Време разделно и Турско Иго. 500 години робство, опс новата дума е присъствие стигат.
278
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците са 80 милиона,а ние-само 5..Ще ги поканим,за да запълним празните пространства.Не е честно такава плодородна земя да пустее.
277
4
 
8
 
! Отговори
Путино-болшевик преди 5 години
Какво, "Дойче веле"?! Пак лъжат, Сорос им плаща да пишат лъжи!
276
2
 
39
 
! Отговори
до 305 преди 5 години
Според вас,се размножават хора,които не са егоисти и не търсят материалното. Я кажете какво тогава е мнението ви за ро*мската раждаемост?? На момичета дето раждат на 12 години? Социалните помощи за вас не са ли материализъм и егоизъм??? Да родиш дете,което няма бъдеще??
275
4
 
36
 
! Отговори
до 304 преди 5 години
Аз искам съпруг който да ме обича и да се грижи за мен. Това ли ми е ,, изроденото"? Нямам намерение да ставам самотна майка,само и само да имам дете. Едно дете трябва да има двама родители.
274
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уплаших се, бяха минали няколко дни без поредната статия за това как се топи населението на България. Всяка статия събира над 300 коментара - номера все още работи :)
273
5
 
21
 
! Отговори
до 304 преди 5 години
Ако си жена защо си написала всяка жена да ражда по 3 деца?? Ти самата имаш 2 деца. Защо не роди и трето? Ако под ,,гаден строй"говориш за комунизма, животът тогава е бил съвсем различен от сега.За много хора е било даже много по- добре. Работа е имало НЕ само в София,евтини сметки, евтин транспорт,евтини почивки. Така че моля ви, не съпоставяйте комунизма с анархията днес. Или времето на пра-прабите или турското робство. Сега в България е анархия,оцеляване
272
5
 
23
 
! Отговори
до 304 преди 5 години
Ами господине, вземи си за съпруга мюсюлманка и да ти ражда 3,че и повече деца. Не си мисли обаче,че която и да е жена умира от желание все да е бременна и като крава да ражда дете след дете и все да е с голям корем 9 месеца. Написах,че за да имам дете искам стабилен и отговорен съпруг,който да не ме третира все едно съм слугиня. Никъде не съм писала,че не искам да ставам майка,но искам само 1 дете. За какъв античовешки женски егоизъм бълнуваш,не знам
271
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има епидемия от синдром на придобита умствена недостатъчност(спун). Личи на избори и от коментарите, написани под материали като този.