Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза

На чело сме по застаравящо население, а ниската раждаемост се е превърнала в тенденция
21 яну 2019 19:02,
427
Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза
Снимка: Pixabay

България е на челните места по намаляващо и застаряващо население в Европа, а според статистиките ниската раждаемост в страната се е превърнала в трайна тенденция у нас.

Цифрите сочат, че за изминалата 2018 година броят на родените бебета е с около 4000 по-малко от тези през 2017 г. Според миналогодишното издание на Националния статистически институт (НСИ) "Население и демографски процеси", през 2017 г. в България са се родили 63 955 деца, а информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването отчита за 2018 година 47 340 живородени деца - спад от 26 процента, пишат от "Дойче веле".

Подобен срив в раждаемостта е характерен само за периоди на войни и масови епидемии. Досега челно място в отрицателната статистика държеше 2016 година, когато броят на родените деца отбелязва рекорден спад спрямо кризата през 1945 г.

Още по темата

Според експерти тенденцията през последните години е свързана с планирането на бременностите и диагностиката им. В момента съвременната репродуктивна медицина предлага възможността за избор на пола на детето, а повечето семейства изглежда предпочитат момчета. 

Освен това, значително се е повишила и средната възраст за първо раждане в България - 28 години, което значително усложнява обстановката. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при вече изграден професионален път.

Прогнозите са, че ако тенденцията се запаи такава, през следващите 30 години България ще загуби поне ¼ от насенелието си и до 2050 г. страната ни оглави класацията за депопулация.

Основен проблем е и проблемът с високото ниво на раждаемост сред момичетата на възраст между 10 и 14 години.

Явлението "деца да раждат деца" е опасно и вреди на физическото и психическото здраве на самата родилка, както и нейното дете.

На фона на това обаче страната ни отчита и положителни резултати. Според цифрите процентът на родените с проблеми деца е намаляла.

Според началника на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" д-р Донка Узунова причината за това е високото ниво на диагностиката и напредъка в областта на репродуктивната медицина.

Отчитаме и още положителни резултати. Нивото на детска смъртност в страната също е намаляло значително, като цифрите показват, че е най-ниска от всички изследвани периоди. Все още, обаче, България остава на чело на ЕС по детска смъртност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
4
 
20
 
! Отговори
До 304 преди 5 години
Не познахте г-не/г-жо .Имам две големи деца, много свестни при това, работят...Отвратени са от от това, което ги заобикаля! Майка станах отдавна, при гадния строй.ОБАЧЕ СЕГА , КОГАТО ЦЪФТИМ И ПРОЦЪФТЯВАМЕ ЩЕ СТАНА ЛИ БАБА?!За сведение- с висше образование съм.
269
9
 
20
 
! Отговори
до 304 преди 5 години
Нещо в коментара ти не става ясно.Жената според тебе след като завърши гимназия трябва да роди 3 деца и тогава да отиде да следва ли??Защото вярвай ми няма съпруг който да иска да гледа 3 деца, докато жена му учи за изпити,ако пътува до друг град дори да учи задочно. А без образование,каква кариера мислиш,че може да направи една жена? И защо според тебе християнките трябва по 3 деца да имаме?? На Запад,ако една жена има 3 деца, мъжът я издържа,НО в България с една заплата повече от едно дете НЕ
268
5
 
28
 
! Отговори
Бойко ще каже че сме преди 5 години
Еми като изчезнем, изчезнем. Бойко и тогава ще каже,че сме стабилни и скоро ще ни приемат в Шенген. Няма условия да се раждат деца в България.
267
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Размножават се хора които не са егоисти,материалисти,гамени,и живеят просто,защото нищо не са донесли на този свят и нищо няма да изнесат от него,а имената им ще остане в поколенията след тях!Българите нямат нравственият мироглед на простолюдието и затова ще изчезнат от лицето Земята!
266
18
 
5
 
! Отговори
до "фф" преди 5 години
Най-вероятно си "госпожица",която мрази децата,мразиш да си майка,а искаш да имаш безконтролност в поведението си.Отвратителния античовешки,женски егоизъм до такава степен те е обладал,че в никакъв случай не желаеш да се видиш с голям корем,и водеща за ръчичка мало дете.От такива изродили се жени,нашата християнска цивилизация ще бъде затрите.Решението-жените обратно в къщи,след 12 клас-женитба,раждане на 3 деца,и тогава работа и професия.Тъмнокожите и мюслитата нямат този ужасяващ проблем.
265
4
 
36
 
! Отговори
фф преди 5 години
Кой нормален ражда деца в неуредена държава, в която човешкия живот нищо не струва пред парите?!
264
3
 
23
 
! Отговори
бат ви Бойко преди 5 години
При мене всичко цъфти и връзва. Не вервайте на статистика а слушайте какво ви казвам аз. И на другите избори, да не забравите пак за мен да гласувате.
263
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отглеждайтеж животни и роботи за деца няма заплати
262
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нормално е ако доходите бяха Швейцарски щеше да има деца
261
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тия заплати какво очаквате да има освен емиграция
260
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е тая държава да намалява тука освен политици друг няма да остане
259
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тия заплати няма нито мъж да се интресува от жена нито жена от мъж и деца няма
258
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си търса жена може и карта да и дам
257
10
 
5
 
! Отговори
търси се съпруг преди 5 години
А аз си търся съпруг до 99 години, с платинена карта,който да ми я подари,за да обикалям по моловете.Ще го обичам вечно, само него,докато смъртта ни раздели. Обещавам.П.С Шегувам се. Стига сте писали само негативни новини. Българите все още не сме изчезващ вид.
256
3
 
1
 
! Отговори
до 288 преди 5 години
Не е така,че винаги мислим просто , жените като теб от самота влизат в нета и се запознават с мъже който ги карат да се смеят и осъзнават,че любовта може да не е само една съпруга и ,който вероятно си е намерил някоя млада секретарка.Така,че ако се решиш остави кординати за да си общуваме,това не е изневяра госпожице анонимна.
255
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като вида някой депутат с една минимална заплата а не с депутатска да направи дете и аз ще направа
254
3
 
3
 
! Отговори
до 285 преди 5 години
Ха-ха. Е видя ли,че съм права. Мъжете все мислите с долната си глава.Доказателство е това което си писал. После, жените били гладни, хищни и ненаситни и само искали да изневеряват. Е, аз не съм от тях. Обичам съпруга си и няма да му изневеря никога.
253
5
 
8
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"Война няма, епидемия също! България в сериозна демографска криза"=============================E стига де! Война може и да нямаме, но пък имаме модерни жени които учат висше и правят кариери, вместо да станат майки и да отгледат бъдещото поколение на България, купища контрацептиви - спирали, хапчета анти-бебе, и да не пропуснем - имаме презервативи Дюрекс, които всяка вечер биват рекламирани по телевизиите, като ни убеждават, че с тях изчезва и най-малката вероятност от забременяване!
252
6
 
10
 
! Отговори
до 281 преди 5 години
НЕ мили,нито от лъвчета,нито тигърчета се нуждаят по-възрастните жени.С напредването на възрастта,жените не ги вълнува даже секса.Жена да тръгне с по-млад мъж е рядкост,тия дето са с професия жиголо се умилкват за пари и възрастните дами ги съжаляват.Някои дори ги възприемат като синове и им дават пари.Дори да съм супер богата застаряваща жена, изобщо няма да си търся млад любовник или да търся какъвто и да е мъж да изневерявам на съпруга си.Мъжете са тези,които все им се прави секс постоянно.
251
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има химия тука мъжете спорещи с жените ако жените оставят кординати може и да има е..не накрая и да станете двойки