Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза

На чело сме по застаравящо население, а ниската раждаемост се е превърнала в тенденция
21 яну 2019 19:02,
427
Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза
Снимка: Pixabay

България е на челните места по намаляващо и застаряващо население в Европа, а според статистиките ниската раждаемост в страната се е превърнала в трайна тенденция у нас.

Цифрите сочат, че за изминалата 2018 година броят на родените бебета е с около 4000 по-малко от тези през 2017 г. Според миналогодишното издание на Националния статистически институт (НСИ) "Население и демографски процеси", през 2017 г. в България са се родили 63 955 деца, а информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването отчита за 2018 година 47 340 живородени деца - спад от 26 процента, пишат от "Дойче веле".

Подобен срив в раждаемостта е характерен само за периоди на войни и масови епидемии. Досега челно място в отрицателната статистика държеше 2016 година, когато броят на родените деца отбелязва рекорден спад спрямо кризата през 1945 г.

Още по темата

Според експерти тенденцията през последните години е свързана с планирането на бременностите и диагностиката им. В момента съвременната репродуктивна медицина предлага възможността за избор на пола на детето, а повечето семейства изглежда предпочитат момчета. 

Освен това, значително се е повишила и средната възраст за първо раждане в България - 28 години, което значително усложнява обстановката. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при вече изграден професионален път.

Прогнозите са, че ако тенденцията се запаи такава, през следващите 30 години България ще загуби поне ¼ от насенелието си и до 2050 г. страната ни оглави класацията за депопулация.

Основен проблем е и проблемът с високото ниво на раждаемост сред момичетата на възраст между 10 и 14 години.

Явлението "деца да раждат деца" е опасно и вреди на физическото и психическото здраве на самата родилка, както и нейното дете.

На фона на това обаче страната ни отчита и положителни резултати. Според цифрите процентът на родените с проблеми деца е намаляла.

Според началника на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" д-р Донка Узунова причината за това е високото ниво на диагностиката и напредъка в областта на репродуктивната медицина.

Отчитаме и още положителни резултати. Нивото на детска смъртност в страната също е намаляло значително, като цифрите показват, че е най-ниска от всички изследвани периоди. Все още, обаче, България остава на чело на ЕС по детска смъртност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам много повече жени които изневеряват на мъжете скоито са пред мъже които изневеряват на жените си обаче ,все мъжете изневеряввали.Винаги двоките късат но в много по-честия случай е заради изневеряване на жената.Но според жените мъжете не можели без да търси друга.А жената не търси младо лъвче нали.
249
7
 
12
 
! Отговори
от 272 още по-честно преди 5 години
Само да ви напише една жена, че НЕ ИСКА да е слугиня,която да чисти, готви и сменя бебешки пелени,я нападате. Мили мъже, вие самите НЕ можете само с една жена. Такава ви е природата. Остарее ли жената, веднага по-млада търсите. Нека сама да се оправя с децата,а има такива които на тия деца дори не искат да плащат месечна издръжка. НЕ си мислите,че която и да е любовница иска да гледа чуждо дете или ще замести майка му.
248
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това да имаш жена или мъж в това време си е цяло изкуство да не смееш да погледнеш настрани някой друг/друга или да не смееш да нямаш пари,че абе опасна работа ,опасна работа си е това
247
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като четем дискусията,се вижда,защо няма деца.Ако си намериш жена или мъж и имаш дете после то се използва като оръжие при скъсване.Това нормално ли е да го ползват като оръжие за пари.А вече всички скъсват масово изневеряват и тнт
246
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените не са нормални .Винаги гледат изгодата,никога няма да избере свестно слабо момче без пари,пред грозна мутра с пари .Но после ако я убие. виж ги мъжете убили жената.Една нормална жена не остана .И изневеряват пак с богати един път не изневериха с беден винаги гледат да е богат ако е слаб безработен беден не го и поглеждат
245
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето българки са при любовниците си и мъжете им гледат децата.Или взимат детето на мъжа и не искат да му го даде да го вижда а го държат при любовниците си.Винаги се изкарват жертва.Един път не казаха,че не са жертви.
244
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма кой да ражда с тия заплати
243
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жената гледа само с кой да изневерява.Щото мъжете искали да им е слугиня.И гледа само да намери мъж с пари за да живее без да работи
242
1
 
2
 
! Отговори
lq lq преди 5 години
bulgarite rajdaat v chyjbina deca rajdat deca ne sa bulgari - xaide MOLQ!!!! vsichki znaem koi rajda taka!
241
14
 
10
 
! Отговори
честно преди 5 години
И какво ло*шо има да си материален? Всеки човек си е егоист и иска да живее в лукс. На никой не му се живее в панелка пълна с *** и да живее да плаща сметките на Топлофикация.Мъжете искате жената само да ви е слугиня, да готви, да чисти, да гледа децата,а вие да си пиете бирата с приятели.Като поостарее си намирате по-млада любовница.Разбира се,че една жена иска сигурност. Съпругът й да я заведе на почивка, да и казва мили думи, да й купува подаръци.
240
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените са пребоядисани комунистки станали псевдо десни та даже и феминистки затова така става.
239
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички ставайте мутри и силиконки за да си намерите това което търсите или видите ли мутра и силиконка я бийте .Само бой и еване и чалга му дай на българина.Сейр да има.
238
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те понеже жените,че са херовимчета,ако бяха херовимчета ехе....Жените воюват цял живот с мъжете и после нервите на мъжа не издържат но пак мъжете са виновни
237
6
 
9
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Мъжете си изгубиха мъжките инстинкти,вместо да завоюват жената,те воюват срещу нея,къде е преследването,прелъстяването и ухажването.Не знаят.
236
4
 
2
 
! Отговори
До 261 преди 5 години
А алергичен ли си към Мара с 5-те баджака? Надявам се не, инак си оставаш сам самичък на този свят... Грижи се за нея, лосиони, мокри кърпички, тя е най-вярната до теб и никога няма да ти откаже а откаже ли си ебао *** А? ахахахахахахаха
235
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам да сменим властта да дават високи заплати и да си намерим жени и мъже
234
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички станаха третополови ***.
233
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не съм мутра, ама имам DB9, щото работя. Ако отново посетя София, ще гледам да подобря ефективността - 10 дни, 10 опрашвания (в торбичка де). Трудно е щото има много силиконки в София, а съм алергичен към силикона!Трудно е с Brexit-a, но няма да се връщам както някои пишат.Да живеят българките - добри са! Омръзна ми да спя фригидни блондинки (извинявам се) все пак се считам за джентълмен!Лека нощ! Актуално не в София, актуално не с българка!
232
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На жена и някой английски принц да си пак няма да си и достатъчен и ще ти намери нещо дето да не ти е наред.А после искайте да има деца а и с тия заплати точноза деца да мислим....
231
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До всички български мъже .... на сухоизлезтекупете си въжепотърсете си дърво (био) може и стълбметнете въжето и познайте следващaта стъпка!