Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза

На чело сме по застаравящо население, а ниската раждаемост се е превърнала в тенденция
21 яну 2019 19:02,
427
Война няма, епидемия – също! България в сериозна демографска криза
Снимка: Pixabay

България е на челните места по намаляващо и застаряващо население в Европа, а според статистиките ниската раждаемост в страната се е превърнала в трайна тенденция у нас.

Цифрите сочат, че за изминалата 2018 година броят на родените бебета е с около 4000 по-малко от тези през 2017 г. Според миналогодишното издание на Националния статистически институт (НСИ) "Население и демографски процеси", през 2017 г. в България са се родили 63 955 деца, а информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването отчита за 2018 година 47 340 живородени деца - спад от 26 процента, пишат от "Дойче веле".

Подобен срив в раждаемостта е характерен само за периоди на войни и масови епидемии. Досега челно място в отрицателната статистика държеше 2016 година, когато броят на родените деца отбелязва рекорден спад спрямо кризата през 1945 г.

Още по темата

Според експерти тенденцията през последните години е свързана с планирането на бременностите и диагностиката им. В момента съвременната репродуктивна медицина предлага възможността за избор на пола на детето, а повечето семейства изглежда предпочитат момчета. 

Освен това, значително се е повишила и средната възраст за първо раждане в България - 28 години, което значително усложнява обстановката. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при вече изграден професионален път.

Прогнозите са, че ако тенденцията се запаи такава, през следващите 30 години България ще загуби поне ¼ от насенелието си и до 2050 г. страната ни оглави класацията за депопулация.

Основен проблем е и проблемът с високото ниво на раждаемост сред момичетата на възраст между 10 и 14 години.

Явлението "деца да раждат деца" е опасно и вреди на физическото и психическото здраве на самата родилка, както и нейното дете.

На фона на това обаче страната ни отчита и положителни резултати. Според цифрите процентът на родените с проблеми деца е намаляла.

Според началника на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" д-р Донка Узунова причината за това е високото ниво на диагностиката и напредъка в областта на репродуктивната медицина.

Отчитаме и още положителни резултати. Нивото на детска смъртност в страната също е намаляло значително, като цифрите показват, че е най-ниска от всички изследвани периоди. Все още, обаче, България остава на чело на ЕС по детска смъртност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
0
 
4
 
! Отговори
Умерен преди 5 години
Ако някой е ходил във Варна през последните 2 години сигурно е забелязал, че градът се е превърнал в сметище. Повече от 3 години продължава едно безкрайно копане по варненските улици с цел усвояване на народните пари. Вече са усвоени 80 млн евро в джобовете на управляващите за "подобряване на инфраструктутата на града". Няма нито едит изграден подлез или надлез за автомобили - просто асфалтират отново старите улици и инфраструктората изградена преди 40 години. А народът *** седи и ръкопляска.
329
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На село има земя да храни и място много, въздух сравнително много по-чист. *** парички за айфони на село нема, нито пък спа. изключвайте телевизора. който иска деца една селска къща струва 5-10к с 5к ремонт отгоре и пак е наполовината на депозита за панелка в люлин. пък който иска айфон да се възползва от мястото и да прави продукт с добавена стойност, който е кадърен ще продава. с глезотии не става
328
0
 
8
 
! Отговори
До СС преди 5 години
СДС си пропуснал
327
0
 
8
 
! Отговори
СС преди 5 години
Резултат от 30 години управление на БСП, ДПС и ГЕРБ т.е. БКП. :(
326
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От известно време съм без работа. Имаме едно дете. Мъжът ми се затруднява да ни издържа. А ако имахме 2 деца? А 3? Така че много ясно, че ще търся натрупване на опит, стаж, квалификация, за да помагам за финансовата стабилност на семейството с добре платена работа. А това не се постига, като раждам дете след дете, не се съчетават двете. Въпреки че ми е доста тъжно понякога, че детето ми си няма братче или сестриче :(
325
4
 
15
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Подобен срив в раждаемостта е характерен само за периоди на войни и масови епидемии-ЕПИДЕМИЯ Е - КОМУНИЗЪМ СЕ КАЗВА, ПРЕХВАНАЛИ СМЕ ВИРУСА ПРЕДИ 75 ГОДИНИ.ПО ЗЛЕ Е ОТ РАКА.НАСТОЯЩАТА МУ ФАЗА СЕ КАЗВА ГЕРБ
324
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 284 ами такива сте *** жените само парите гледате
323
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените са комунистки затова
322
2
 
13
 
! Отговори
До 332 преди 5 години
До У НАС СТРАШНОКак така не дават?*** в ромските махали да видиш дали не дават помощи за раждане и отглеждане на деца? Дават и още как! 22 вида помощи, а също и детски надбавки, които са по-високи от тези, които се полагат на етническо българче.При това, българчетата, които получават детски надбавки се броят на пръсти, а ромчетата без изключение са с такива надбавки.Да не говорим пък, че детската градина за тях е безплатна, после им се полага безплатно транспорт до у-ще, храна и други подобни
321
1
 
15
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Ако Бойко почетвърти мандата може спокойно да закрием държавата
320
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 329 Не се впечатлявай от 80 милионна Турция,защото от тях 20-30мил. са кюрди ,които имат по-голям прираст от етническите турци!Щяла да стане 100милиона!Забравяш ,че съседен Иран също има 80милиона,а кюрдите са арийци ,като повечето народи на Иран!Турция ако реши да се разширава към Европа ,ще е краят на Турция!
319
1
 
4
 
! Отговори
увреждат майки бащи преди 5 години
Две министерства увреждат тежко и трайно малкото останали родени за човешки майки.другото е Министерство на образованието Принуждава милиони деца и младежи да седят до застаряване в ясли,градини училища и университети вкл до 19 - 24 години. Децата с е увреждат тежко и завинаги от терористична техника вкл строго забранена от ЗАКОНА като дигитално холограмно видео терориостична
318
0
 
2
 
! Отговори
Тровят милиони преди 5 години
Две министерства увреждат тежко и трайно малкото останали родени за човешки майки.Едното е Министерство на здравеопазването - ваксинира тежко нелечимо милиони деца и отравя всички с хлор токсични канцерогенни химически оръжия в питейните води./Първо място по убииства с рак,инсулт и инфаркт в света.Колкото повече и по трайно болни има в БЪлгария толкова повече милиарди краде от народа мед мафията.
317
2
 
17
 
! Отговори
ааууу преди 5 години
Преди няколко години от Американското посолство се изказаха, че не им трябват повече от 4 милиона Българи като общо население. Изглежда планът им работи.
316
0
 
6
 
! Отговори
У НАС СТРАШНО преди 5 години
Граждани на бедни страни се оплакват от страшно ниски доходи пенсиите им били почвали от 250 euro нагоре ..У нас терористи на власт с е чудят как да вземат пенсиите на милиони почващи от 70 euro месечно.От помощи за раждане и отглеждане на деца наглите престъпници на власт в София не могат да откраднат нито лев.ЗАТОВА НЕ ДАВАТ
315
0
 
18
 
! Отговори
Лисан преди 5 години
България е болна от ГЕРб. Нужно е спешна медицинска интервенция.
314
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 317Постоянно пишеш това за рекламата на Дюрекс.Но не съобщаваш ти самият колко деца имаш? Ако имаш, на колко години беше, когато ги създаде?
313
1
 
11
 
! Отговори
Кхан Челбир преди 5 години
Гледате ли "История БГ" по БНТ1 от 21ч. всеки понеделник? Снощи бе мого интересно за миналото ни/ Уж за Ататюрк/, как обичал България-дрън, дрън? Защо не ни върна той земите на заграбените имоти на Тракийските бежанци/ 150 000/ бягащи 1913г.?? но какво каза единия историк- пълния с очилата накрая! Турция към 1933г население към 14000 000, България към 5000 000. Сега Турция 80 000 000, а Ние 6800 000,и се топим? И каза- до 10г Турция с тоя темп ще са 100 000000 и им трябват територии? Тракия...
312
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Война няма, епидемия също! България в сериозна демографска кризаНа чело сме по застаравящо население, а ниската раждаемост се е превърнала в тенденция...Гарантирано от ГЕРБ!
311
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До В БГТака е, всеки повтаря на децата, че те трябва да станат началници.Докато пораснат свикват с мисълта, че са родени за голямата работа, а същност и чeп за зеле не става от тях. - Аууу, *** аз имам вишо от Овчаро-поганчарския а те не ме искат за меринджей.Ми ще ида в Англия да бера ягоди, няма да им стоя тук за 1000лв.