А каракалът си крачи: Кой не си свърши работата?

Може ли диво животно да живее затворено между бетон?
Обновена: 22 яну 2019 09:41 | 22 яну 2019 09:30, Петя Славова
36

Може ли диво животно да живее затворено между бетон? Оказа се възможно в Пловдив, след като каракал бе забелязан да се разхожда свободно по улиците и бе заснет от минувачи. Хищникът изненада пловдивчани и градската власт. Оказа се, че каракалът е избягал от собствената си стопанка, която според информация на фондация "Четири лапи" е руска гражданка, живееща у нас.

Но, всъщност редно и законно ли е да отглеждаш диво животно?

Още по темата

"Нито е редно, нито е законно. Единствено зоопаркове и спасителни центрове може да притежават диви котки", обясни пред Bulgaria ON AIR Явор Гечев от фондация "Четири лапи" и допълни, че е възможно да има и повече от един каракал, отглеждан от частни лица у нас.

Той съобщи, че от Фондацията отдавна са подали сигнал за животното до екоминистъра Нено Димов. Все още обаче не са получили отговор. По думите на Гечев някой не иска да си свърши работата.

Той подчерта, че със сигурност каракалът изисква специфични грижи, тъй като е диво животно и е различно от домашната котка. А попадне ли на улицата инстинктът му на диво животно ще се събуди много бързо. Животното може да стане опасне, ако остане на улицата и не се храни 4-5 дни, предупреди той.

Според Гечев трябва Регионалната инспекция по околната среда и водите да организира залавянето на каракала и настаняването му в съответната институция.

"Проблем представлява това, че животното се отглежда абсолютно незаконно и със знанието на властите", настоя Явор Гечев и добави, че според закона животното трябва да бъде отнето.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Каракалът не е забранен за отглеждане при домашни условия в България. Трябва само да се регистрира в РИОСВ.
28
1
 
5
 
! Отговори
Стар човек преди 5 години
Деца,бъркате дивата котка с рис ,каракал,сервал и т-н.Едно време рисове макар и рядко се срещаха и в нашите планини и като ходехме на,, пионерски лагер???" ни плашеха да внимаваме да не изскочи рис.Той е доста по едър и свиреп-Помня колко шубе ни беше като тръгнехме за горски ягоди из гората или на поход.Каракалът е малко по дребен,а дивата котка е съвсем малко по едра или еднаква с домашната котка.А сега някои хора си гледат каракал в къщи,този не е единствен и не е страшен като риса
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Животното е на ботат руснак и друг път е движело на свобода.Нека си ходи свободно. Нали не дърпа от бюджета пари. Не виси на социалните грижи.
26
2
 
17
 
! Отговори
сладур изглежда преди 5 години
Оставете животинката на мира! Поразходил се, какво толкоз. Тези котки подлежат на опитомяване и не са агресивни. Но са много скокливи и като нищо е хукнал на разходка през някой прозорец. Каракал не е незаконно да се отглежда в БГ, това не е мечка
25
3
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Супер, искам и аз да си взема една малка котка, хем да свърша работата на Четири лапи и Екоравновесие, хем да не се занимавам с *** кучкари. В квартал на София в които живея, кучета ни хапят- бездомни, домашни и улични осиновени. Като си изведа котето няма да останат *** по улиците .. ☺
24
0
 
3
 
! Отговори
до Обичащ котките преди 5 години
1 Българските ловци не избиват дивите котки! 2 Рядко се срещат не защото ги няма, а защото са изключително предпазливи хищници! 3 В България отдавна е защитен вид, така че не се изказвай по въпроси, от които нищо не разбираш!
23
3
 
6
 
! Отговори
Обичащ котките преди 5 години
Ако наистина сте загрижени за котката и въобще котките предлагам:1.Котката и стопанката и няма да се намерят без наша помощ. Да им помогнем.2.WWF.BG събират пари за възстановяване популацията на рисовете-вид големи диви котки в България. Всеки може да им помогне с малка сума.3.Българските ловци масово избиват дивите котки (подобна на домашната) за кеф. Не подивелите, а дивите по планините, все още има такива, макар и рядко да се срещат. Това е гадно, но е факт и това трябва да бъде забранено.
22
4
 
4
 
! Отговори
ЦЦЦЦЦ преди 5 години
За въпросния каракал бе подаден сигнал до РИОСВ Бургас на 02.07.2018г. след като собственичката му го разходи на Южния плаж в Несебър. На тази дата има десетки подадени сигнали и през телефон 112. Проверка на момента не беше извършена.Животното проявяваше агресия.
21
5
 
18
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Каракалът не е опасен, виж ако беше тигър, друга работа! Каракалът е по-скоро деликатен хищник от семейство котки!
20
0
 
6
 
! Отговори
питанка преди 5 години
да се чете " позволяват "
19
0
 
18
 
! Отговори
питанка преди 5 години
Игуани, костенурки, змии, чинчили, папагали, скорпиони и други, също са диви животни. Защо "4 лапи" не позволяват да се продават тези животни свободно в зоо магазините, а не сезират всички институции ?
18
8
 
10
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
следва намаляване на популацията от пoмияри и улични бълхари...
17
1
 
7
 
! Отговори
до диви животни? преди 5 години
Разлика м/у някои породи кучета и вълците почти няма. Пък що се отнася до котките...Вземи си диво коте като малко, пък като порасне ще видиш разликата с така наречената домашна котка!
16
0
 
16
 
! Отговори
Мила преди 5 години
До АнонименТова са възможностите на на този "журналист"! Много ниска топка, казано с други думи драскач! Само като прочетеш заглавието и ти става ясно, за какво ниво става въпрос. Аз също си спомням тази статия, но тя за какво да полага усилия!? Както казах по-горе, въпрос на ниво!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Котките и кучетата са опитомени и променени преди столетия. Повечето днешни кучешки раси например по никой начин не могат да оцелеят в дивата природа (пудели, пекинези, чихуахуа и т.н.). Това е диво животно. Друг е въпросът, че в Ютюб някои хора си показват над 100-те домашни любимци, включително маймуни, поне 20 змии, гущери, амфибии, костенурки, хамелеони и тарантули, затворени в клетки и терариуми. Някои са и защитени видове.
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стойте си по домовете заключени пловдивчани, каракал се разхожда свободно!
13
7
 
9
 
! Отговори
Две в едно преди 5 години
Предполагам, че това зверче ще защитава стопанката си, ако тя бъде нападната.Така че, отглеждайки каракал, тя все едно че си има и котка, и куче!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Много на място казано!
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помните ли наскоро имаше случай как една си водеше на каишка каракала на летището в София? И тогава се изписаха маса неща, че бил диво животно, че не знам какво си, че бил забранен за отглеждане. После се оказа, че не бил изрично забранен в България, а и в доста други държави. Какви са тия работи, дето ги пишат сега?
10
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чуден каракал,а джангамалът,чиято естествена страна е Индия,що си крачи и той?