Столичани все повече се страхуват от... чужденците. Защо ли?

София на 5-о място в света по недостиг на работници за предприятия
Обновена: 22 яну 2019 10:17 | 22 яну 2019 07:00,
75
Столичани все повече се страхуват от... чужденците. Защо ли?
Снимка: pixabay

Миналата година, бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че органите в държавата се справят добре с миграцията. Дали така смятат самите граждани обаче?

2.5% от общото население на София са чужденци по данни на изследователския център Integra-eu, обезпечен от Фонда за убежище, миграция и интеграция към ЕК.

Заетостта на мигрантите като цяло в България е 65% при средно 63% за ЕС, което показва, че всъщност по-голямата част от тях не бездейства, а участва активно в икономиката на страната.

Още по темата

Какво казва статистиката за настроението на българските граждани що се касае до мигранти?

73% от хората в столицата не познават лично мигранти. 55% пък считат интеграцията на мигранти извън ЕС за неуспешна. 52% считат имиграцията извън ЕС за проблем, а 14% от столичаните биха дали свободна стая на бежанец.

При проучване, проведено през 2014 година, 5.1% от интервюираните жители на София свързват думата "заплаха" с чужденец. През 2016 г. те са 6.5%, което говори за нарастващ страх у хората.

Дали заплахата е пряка или породена от случващото се в Европа?

"България доказа, че като страна на първа линия, може да се справи с бежанския натиск", обяви през лятото на 2018 г. в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят посочи, че добрите резултати, които страната ни отчита с опазването на външната граница на ЕС, се дължат както на добрата работа на гранична полиция и ФРОНТЕКС, така и на споразумението с Турция.

Малко по-рано пък Борисов предложи незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни.

През миналата година от ВМРО настояха да се закрият центровете за мигранти в София. Според евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският съветник Карлос Контрера, със закриването им ще се реши един от основните въпроси, свързани със сигурността в столицата.

Те определиха като груба политическа грешка допускането за разкриване на регистрационно-приемателни центрове в София и посочват, че гражданите на столицата са платили висока цена за уникалната управленска глупост, която бе сътворена тогава.

"Тази ситуация подложи на сериозно изпитание както системата за сигурност, така и живота и здравето на столичани", казват Ангел Джамбазки и Карлос Контрера.

Те са категорични, че въпросните три регистрационно-приемателни центъра нямат място на територията на Столична община, както и че центрове у нас не трябва да бъдат от открит, а от затворен тип.

Истината обаче е, че в България има съвсем малко мигранти и те не представляват проблем, с който органите на реда не биха могли да се справят. От друга страна има годишен спад от 80% на бежанския наплив в Европа.

Въпреки ниската безработица, 45% от предприятията в София изпитват недостиг на работна ръка - столицата ни е на 5-то място в света по този показател.

Самата безработица в София е 2.3% при средна 6.8% за ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянци може и да се страхуват но сороските гендари не само не се страхуват ами обичат бежанците особено африканските ...
29
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да се трият постове и да върви масова дезинформация придружена с цензура.
28
3
 
37
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Мултикултурализма и глобализацията водят до тотално обезличаване на един народ и превръщайки го в аморфна ,лесно манипулирана маса.Ние имаме един огромен проблем с едно население,известно с пословичната си любов към труда,истината и честността.При това тези обитатели битуват на територията България от средно 800 години и още не са интегрирани,то тогава какво остава за някакви пришълци от Сахел или Афганистан, и тях ли трябва да чакаме 700-800 да се интегрират
27
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кадри няма, защото чорбаджиите не плащат. Кадърните и работливите избягаха в чужбина. Да вдигнат заплатите и кадри ще се намерят.
26
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Примерно Григор Димитров вече му е трудно да се изкаже на родния български, а да не говорим за запазено самосъзнание, традиции и език. Как мислите ако той един ден има наследник дали ще го научи на бг традиции и самосъзнание и български език, като той самия вече е започнал да го забравя и не може на родния си език да обясни какво иска да каже.
25
4
 
16
 
! Отговори
А преди 5 години
Няма нужда нито от терористите идващи от Африка нито от висока раждаемост. Повече хора е добре само за богатите . Колкото са по малко хората на земята толкова по добре за тях като цяло. По малко хора означава повече ресурси, повече свободно място, повече природа , по малко конкуренция за работно място, по добро разпределение на благата, по малко влияние на хората с пари и т.н.
24
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една разлика, между нас българите и чужденците, а тя е че и да имигрират по-голяма част запазват самосъзнанието от която държава е произходът им, а ние българите забравяме дори и родният си език, а камоли за традиции и самосъзнание.
23
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страхувайте се. Няма по зависим човек от страхливеца. Насаждайте страх и чакайте на куково лята да се развиваме като силна и горда нация. Нация от страхливци. Какво по - 1 добро за управляващите. Страхливецът най - лесно се управлява.
22
1
 
27
 
! Отговори
Агит преди 5 години
Имам чувството, че Гьобелс е основател на съвременните медии. Тотална пропаганда и манипулация на мнението. Далеч от истината е всичко излизащо от управляващите и тиражирано по медиите. Мигранти си минават и ако се разходите да видите стъпките им например по сръбската граница ще видите че не е спряно движението им.
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много гнусни ръце на снимката, особено лявата.
20
17
 
5
 
! Отговори
Мда преди 5 години
*** с хиляди всяко лято бере ягоди в Испания и мие чинии в Гърция, но пази родината от башибозука арабски като зеницата си.
19
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянци се страхуват много повече от тумбите провинциалисти които прииждат на талази отколкото от чужденците.
18
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От чуждените едва ли се страхуват особено, но от ромите се страхуват със сигурност!И определено има защо!Когато имаш такава огромна потенциална опасност, като многобройните ромски банди, всякакви други опасности са пренебрежимо малки
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки се стреми към някоя столица да отиде още от време оно.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дам за пример Бразилия. Бившата столица е била Сао Пауло. Там най много в момента има така наречените имигранти от преди век - два. В останалата част на Бразилия населението по-голяма част тамошно и нямат чак толкова много имигранти.
15
11
 
8
 
! Отговори
Суданец преди 5 години
Български жени хубави. Аз не страхува от тях.
14
6
 
4
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 5 години
Kradetca vinagi se strahuva ot kradetca
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Участвали активно в икономиката на страната". Участват в развитието на наркотрафика и търговията с оръжие по скоро
12
4
 
29
 
! Отговори
Хюго Бос преди 5 години
Поредният грснтаджийски буламач- добрите работливи нелегални имигранти дрън дрън дрън, как нямало такива, но откъде накъде се оплакваме. Гнус грантаджийска и продажна.
11
4
 
33
 
! Отговори
Ханко Брат преди 5 години
Забравихте ли за две /2/ заклани служителки на магазини в центъра на град София, които починаха, третата едвам я спасиха във Военна болница. Къде е МВР!? или МВР е Организирана престъпна група която се занимава и с трафик на хора!? И защо руснаците ни се бъркат във вътрешните работи!?