Шамарът – груба отживелица! Клипче с провинението и обсъждате...

Експерт коментира въпроса за отношенията между родители и деца
25 яну 2019 11:00, Петя Славова
161
Шамарът – груба отживелица! Клипче с провинението и обсъждате...
Снимка: архив, Reuters

Ако родителят е насилник, и детето става такъв, коментира в интервю за "24 часа" председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, която коментира Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

В нея се предвижда телесното наказание над деца да стане престъпление. Идеята предизвика бурен отзвук и обществото се зачуди дали за шамар на детето си родителят ще плаща глоба или ще бъде арестуван.

"Разбирам страховете на хората и по-специално на родителите, но те не са основателни" - обяснява Лилова. По думите й, целта на стратегията не е да санкционира родителите, а да ги подкрепи в правилния избор на метод на възпитание.

"Националната стратегия за детето е разписана за следващите поколения български деца и ако искаме да променим бъдещето, не трябва да толерираме методи на възпитание от миналото. Насилието във всичките му форми не е съвременен метод за възпитание. Насилието поражда насилие. Децата са отражение на своите родители и ако родителят е насилник, то и детето се превръща в такъв. Агресията днес се е увеличила, всички виждаме това и е време да предприемем адекватни мерки", настоява тя.

Още по темата

Според нея, да отглеждаш детето си в страх, не говори за качествено родителство.

"Телесното наказание нанася сериозно вреди на децата, защото ги учи, че насилието е приемлив и допустим начин за разрешаване на конфликти, който те на свой ред се опитват да прилагат в детската градина и училището", смята експертът, която допълва, че поради тази причина то е неефективно средство за налагане на дисциплина както у дома, така и извън него.

Според данни от анализ за 2017 г., достъпен публично на страницата на ДАЗД, постъпилите сигнали за деца, жертви на насилие, са общо 1399, но не всички сигнали са реални и не всички са имали необходимост от проследяване във времето. Работено е по 1084 сигнала. Почти половината от сигналите - 41% се отнасят до физическо насилие, 19% - до сексуално насилие над дете, 28% за психическо насилие и 12% за пренебрегване.

Разпределението на сигналите спрямо мястото на извършване на насилие показва, че най-често се извършва насилие спрямо деца вътре в семейството - в общо 52% от регистрираните случаи.

Оставащите проценти са разпределени в сравнително малки граници, като 12% са посочени за училището и 9% на улицата.Общият брой деца, станали жертва на насилие в социалните услуги и специализираните и образователни институции, са 302.

"Международната практика показва, че в почти всички централни и западни държави - членки на ЕС, при случаи на насилие в семейството се прилага крайна мярка по отношение на детето - извеждане от дома и настаняване в приемни семейства. Това се случва дори и когато детето е било само свидетел на спор, скандал между родителите му. В тези случаи децата много трудно се връщат на родителите, след дълги съдебни процеси и целенасочена работа с родителите да се отстрани насилника", обяснява още д-р Лилова.

Според нея, младежите и децата са по-малко агресивни в страните, в които има действащи забрави върху телесното наказание над деца.

Все пак тя уточни, че политиката на България не предвижда мерки да развърже ръцете на социалните и по този начин децата да се извеждат по-лесно от семействата.

"Държавата изпълнява своята функция и подкрепя хората", казва тя и уверява, че няма да има чак такава политика за намеса доколкова в семейния живот, както се допуска в някои държави.

Д-р Лилова категорично заяви, че е против физическото насилие, тъй като то унижава децата и обясни, че вече има много позитивни техники, които родителите могат да използват. Като добър пример експертът припозна добрата дума и "един откровен поглед".

Друг такъв позитивен пример за иновативна техника била по думите й, всеки родител да приложи заснемането с камера на вреден навик, който неговото дете има, и след това да му го покаже и обсъди заедно с него.

"След това те могат заедно да изтрият клипчето, като детето обещае, че ще промени поведението си", уточнява председателят на Държавната агенция за закрила на детето.


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имам познати които си глезят детето неимоверно и то не знае що е шамар. В същото време тоя лигльо само дебне кое дете да нарани и разплаче със зверски поглед. Пълен жалнатин и егоист. Други мои познати със шамарчета имат две неверояни състрадателни и отговорни деца. 90% от моите наблюдения са, че шамарът, не боя възпитава. Бъркате нещата. Дори и битите деца стават състрадателни, защото знаят какво е. Само глезените непознаващи това си мислят, че е хубаво и имат право да го правят.
150
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Деветте момичета от съседната статия, които бият своя съученичка пред мола едва ли са жертви на домашно насилие, по-скоро точно обратното - разглезени, нахални, смятащи, че целият свят им е длъжен.
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пазете си децата от осиновителската мафия на държавни постове.
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
не на шамара врене е за ритници.
147
7
 
11
 
! Отговори
Цар Леонид преди 2 месеца
Нас ни възпитаваха спартански и станахме мъже легенди. Вас ви възпитава д-р Лилова и ставате епилирани джeндъpи, cкoпци, eвнycи, гейове, ЛГБТета, Кончити Вурст, Елтън-Джоновци, Кулагиновци, Дим-Дуковци, Евгени-Минчевци, Кецове-Мецове и всякаква болна, и3вpaтена пaплa4!!!
146
5
 
11
 
! Отговори
глупости на търкалет преди 2 месеца
От цялата работа разбирам, че бъдещите ни деца ги подготвят за джендърчета.
И това благодарение на нашите продажни държавници-соросчета
145
1
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 2 месеца
Глупости,шамаросваха ни здраво и станахме хора. Сега с тези лигавщини виждаме какви са резултатите. Момичета се бият като животни всички смятат ,че са миропомазани и могат да правят каквото си искат.Не е нужо да пребиваш едно дете ,но малко от "шамарената фабрика" трябва да има.
144
3
 
9
 
! Отговори
сс преди 2 месеца
нещо което не става с бой става с много бой, воените защо прилагат сила за нещо??? Защото където свършва дипломацията започва войната, където свършат думите почват шамарите. всичко е субективно и комплексно, винаги е имало насилие и винаги ще го има на всички нива и навсякъде, ако можеше всичко да се решава само с думи би било много хубаво, света щеше да е много по добър, за жалост е точно обратното, насилието се покачва трябва да се прави разлика между системно насилие и възпитаващо насилие
143
2
 
4
 
! Отговори
РОМАН преди 2 месеца
ЩОМ МА БИИЙ НАЧИ МА УБИЧА!!!
142
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шамарът е задължителен за възпитанието. Мен са ме шамарили родители, учители, батковци, каки и т.н. Днешното разлигавено възпитание, при което деца съдят родителите си, възпитава безчувствени психопати.
141
1
 
9
 
! Отговори
33 преди 2 месеца
Д-р Лилова веднага да си хвърли дипломата заради неграмотното си твърдение , че детето на родител насилник автоматично става насилник.Къде е прочела тази глупост? И тази жена ръководи цяла агенция !?Нито клипчето , нито погледа сами по себе си могат да помогнат при криза в отношенията деца - родители!Но за да се знае как трябва човек да е чел много в университета , да е трупал опит и т. н.
140
4
 
14
 
! Отговори
СС преди 2 месеца
едно време в училище ако направиш някоя беля, учителя ти зашлевява един, носи те при директора, директора ти откърпи един зад врата викат бащати на другия ден и му казват какво си направил той пред тях ти изгърми един а вечерта като се приберете още малко шамари, и после помисли си пак да правиш щуротии и какво пораснахме и смятам че са ни наляли малко морал а сегашните какаванчета с перце ги галят а то от нагло по-нагло става и се качва на главата на учители родители и всички има възпитаващ бой
139
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Който жали пръчката си, не жали детето си!"
138
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 136

Е не ма и не се впечатлява не се плаши и общо казано си го премества в другия крачол и в момента когато се почувства достатъчно силен ще се противопостави както може.
Възпитанието е да се справя с проблемите, а не да изпада в депресия и ужас при среща с агресия.
137
2
 
3
 
! Отговори
Шамарите преди 2 месеца
са решение като ида утре с детето на училище и ошамаря "батковците" ега ти лекетата
136
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 134

Проблемът е , че шамарът изобщо не му е проблем, не го респектира и не го впечатлява, (дългосрочно) просто слага граници.
135
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 135
И какво, като го шамариш твоя ще го направиш "корав мъж" и другия път като срещне същите батковци ще ги разхвърля. Не ставай смешен. Просто го подготви за живота по добрия начин, но шамарите не са решение.
134
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 128

"светът остава хубав" спомни си тези думи когато рано или късно дойде твоето дете след училище и ти каже, ми днес докато се връщах едни батковци ми взеха паричките. И после следва в твоя случай (мамо - татко) страх ме е не искам да ходя на училище и следва депресия и какво ли още не.
И само не казвай, че ще му подсигуриш среда която ще го предпази от подобни ситуации, защото тази е примерна е те могат да се много и различни и все ще ти се случи, а пък ти си гледай през р-те цай
133
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 132
Един шамар "от време на време" е проблем за твоето дете, иначе за теб е супер, ти изпускаш парата.
132
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 126
И шамарът е издевателство, амо още не можеш да го осъзнаеш. И детето ти не може да се защити от теб.