Шамарът – груба отживелица! Клипче с провинението и обсъждате...

Експерт коментира въпроса за отношенията между родители и деца
25 яну 2019 11:00, Петя Славова
161
Шамарът – груба отживелица! Клипче с провинението и обсъждате...
Снимка: архив, Reuters

Ако родителят е насилник, и детето става такъв, коментира в интервю за "24 часа" председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, която коментира Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

В нея се предвижда телесното наказание над деца да стане престъпление. Идеята предизвика бурен отзвук и обществото се зачуди дали за шамар на детето си родителят ще плаща глоба или ще бъде арестуван.

"Разбирам страховете на хората и по-специално на родителите, но те не са основателни" - обяснява Лилова. По думите й, целта на стратегията не е да санкционира родителите, а да ги подкрепи в правилния избор на метод на възпитание.

"Националната стратегия за детето е разписана за следващите поколения български деца и ако искаме да променим бъдещето, не трябва да толерираме методи на възпитание от миналото. Насилието във всичките му форми не е съвременен метод за възпитание. Насилието поражда насилие. Децата са отражение на своите родители и ако родителят е насилник, то и детето се превръща в такъв. Агресията днес се е увеличила, всички виждаме това и е време да предприемем адекватни мерки", настоява тя.

Още по темата

Според нея, да отглеждаш детето си в страх, не говори за качествено родителство.

"Телесното наказание нанася сериозно вреди на децата, защото ги учи, че насилието е приемлив и допустим начин за разрешаване на конфликти, който те на свой ред се опитват да прилагат в детската градина и училището", смята експертът, която допълва, че поради тази причина то е неефективно средство за налагане на дисциплина както у дома, така и извън него.

Според данни от анализ за 2017 г., достъпен публично на страницата на ДАЗД, постъпилите сигнали за деца, жертви на насилие, са общо 1399, но не всички сигнали са реални и не всички са имали необходимост от проследяване във времето. Работено е по 1084 сигнала. Почти половината от сигналите - 41% се отнасят до физическо насилие, 19% - до сексуално насилие над дете, 28% за психическо насилие и 12% за пренебрегване.

Разпределението на сигналите спрямо мястото на извършване на насилие показва, че най-често се извършва насилие спрямо деца вътре в семейството - в общо 52% от регистрираните случаи.

Оставащите проценти са разпределени в сравнително малки граници, като 12% са посочени за училището и 9% на улицата.Общият брой деца, станали жертва на насилие в социалните услуги и специализираните и образователни институции, са 302.

"Международната практика показва, че в почти всички централни и западни държави - членки на ЕС, при случаи на насилие в семейството се прилага крайна мярка по отношение на детето - извеждане от дома и настаняване в приемни семейства. Това се случва дори и когато детето е било само свидетел на спор, скандал между родителите му. В тези случаи децата много трудно се връщат на родителите, след дълги съдебни процеси и целенасочена работа с родителите да се отстрани насилника", обяснява още д-р Лилова.

Според нея, младежите и децата са по-малко агресивни в страните, в които има действащи забрави върху телесното наказание над деца.

Все пак тя уточни, че политиката на България не предвижда мерки да развърже ръцете на социалните и по този начин децата да се извеждат по-лесно от семействата.

"Държавата изпълнява своята функция и подкрепя хората", казва тя и уверява, че няма да има чак такава политика за намеса доколкова в семейния живот, както се допуска в някои държави.

Д-р Лилова категорично заяви, че е против физическото насилие, тъй като то унижава децата и обясни, че вече има много позитивни техники, които родителите могат да използват. Като добър пример експертът припозна добрата дума и "един откровен поглед".

Друг такъв позитивен пример за иновативна техника била по думите й, всеки родител да приложи заснемането с камера на вреден навик, който неговото дете има, и след това да му го покаже и обсъди заедно с него.

"След това те могат заедно да изтрият клипчето, като детето обещае, че ще промени поведението си", уточнява председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 128Защо изкривяваш нещата които аз пиша до крайности.Нищо ми няма на съзнанието , такава е реалността.Никъде не съм казал , че трябва да му тряскаш два шамара сутрин за добро утро, но когато има подходящ повод и сметнеш за нужно не се съмнявай, че е полезно за него да го плеснеш.Не става дума за семейства с проблеми при които децата се убиват от бой, но един шамар на време не може да е проблем за никого.
125
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 129О за тази година би ли му шамара на твоето?
124
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 126И шамарът е насилие. Или за теб е ласка?
123
3
 
12
 
! Отговори
До 128 преди 5 години
И с какъв акъл реши, че един шамар веднъж в годината е ад в къщи? Що не се прегледаш?
122
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 123А ти не си мисли, че като превърнеш живота на детето си в ад в къщи, ще го подготвиш за "военни условия", които са в болното ти съзнание, просто спри да гледаш ужасяващи новини, за да не се травмираш ти самия. Въпреки всички ужасни новини, светът остава хубав! Обичайте децата си и не си изливайте депресивните мисли върху тях. Те са малки и крехки, които очакват от вас закрила, а не шамари!
121
0
 
14
 
! Отговори
Дежа вю преди 5 години
тези клипчета на НПО тата са все едни. Сега със шамарите показват малки и беззащитни дечица, ама никой не казва, че и 16 годишния наркоман дето ошамарил бабичка за да и вземе пенсията е дете, дето нетрябва да му се бият шамари щото е комплесарщина. Както преди година даваха нещастни разплакани жени и дечица как пресичат босоноги границите, всъщност мигрантите повече от 95 процента бяха здрави прави мъже без документи и увити с шалове дори в горещ летен ден.
120
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Затворено на балкона" е насилие, умньо !! Нищо общо няма с шамара. И е много по-страшно от него, защото е издевателствто.Ясно ли ти е?М.ухльо
119
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не възпитавайте децата си като ангелчета, те няма да живеят в рая, те ще са жители на земята в едни все по негостоприемни условия. Не казвам , че трябва да ги възпитавате като спартанци (което в същност може и да не е лошо), но и не ги правете непригодни да живеят реалния живот. Не е добре за тях.
118
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 101"Потресавашите причини са много" и ще ти дойдат в излишък ако имаш такова дете или деца !1 Айде не давай акъли на хора, които са си патили и минали по пътя на родителството. Възпитанието включва много неща, а един оздравителен шамар по *** не само,че не разваля, а даже оправя нещата. И ако си истински родител, знаеш прекрасно КОГА да го приложиш. Естествено,че не е за щяло и нещяло - това е насилие. Но си има моменти,в които няма заместител. Така че не философствай
117
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 120А так, а сега се събуди от модернистичната утопия в която си представяш, че живееш и погледни реалността в очите. На всякъде около теб е война и като гледам нещата не отиват на помиряване. Вероятността детето което отглеждаш с такава любов и старание, да се срешне с агресия много по страшна от тази която може да получи в къщи е огромна, а то изобщо няма да е готово за това.Не си мисли , че му помагаш с това , че му спестяваш наказания.
116
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То така се тръгва с уж безобидно шамарче, уж премерил силата да не бъдело много силно, а после детенцето с измръзнали крачета на балкона, затворено там от майка си, която много го обичала, ама то не слушало. И после в болницата. Я да се взимате в ръце и да не смятате, че шамарът е безобиден. Можете да говорите, по това се различаваме от животните.
115
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** си е *** и пет висши да вземе, пак си е *** и пак ще пердаши децата си, освен ако му се наложи да живее в чужбина, е там ще му се наложи да живее по цивилизовани правила.
114
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 115Именно, човек който шамари децата си не ги обича, има ги за предмет, който им принадлежи и могат да правят с него каквото си искат и то безнаказано. Е вече няма да е така! Ще има наказания за физическо насилие над децата. Остарелите ви Макаренковски методи за възпитание са отживелица в цивилизования свят! И ако искате да влезете в него, ще ви се наложи да промените мисленето си, насадено ви от роди
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм и 107. к-рЕ добре щом казваш, а само се питам аз кой съм тогава, или това да си остане м/у нас, за да не разваляме обстановката.
112
3
 
13
 
! Отговори
Аз съм и 107. к-р преди 5 години
Против съм законопроекта, защото той прокарва дегенеративни тенденции, каквито има в Скандинавските страни.
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой написа коментар 107, защото не е човекът написал коментар 105?
110
1
 
6
 
! Отговори
До 110 преди 5 години
Имах предвид НПО активистът, който защитава проека, че е тpoл. Объркал съм ви номерата от бързането.
109
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 108Каза човекът възпитал милиони деца по света.Не преценявай нещата от своята гледна точка и не смей да се съмняваш, че човек който си пляска детето не го обича и не полага всички усилия то да израсте като качествен човек.100% съм сигурен, че и на тебе са ти дърпани ушите и не си умрял от това, а сега под въздействието на някаква модна тенденция решаваш, че методите за възпитаване които са стари поне колкото човечеството , ако не и повече вече не са приложими.ГРЕШИШ
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 109Те не виждат колко е смешно, ами виждат, че е безполезно да се спори с такива твърдоглавци като теб и спират, защото понякога с *** да се спори е безмислено. Просто е безполезно. В такива случаи се казва, уважавам мнението ти, но си оставам на моето. Точка!
107
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До всички коментиращи:Не се тръшкайте! Не преживявайте! Няма да стане!Да сте видяли "ромска майка" да се въздържи, да не удари "ромчето" на публично място? За тия никакви забрани не се отнасят (пазим си ги електорат са!). Утре, като станат преобладаващо "малциниство" върху кого ще се прилагат "либералните" закони? :)