Шамарът – груба отживелица! Клипче с провинението и обсъждате...

Експерт коментира въпроса за отношенията между родители и деца
25 яну 2019 11:00, Петя Славова
161
Шамарът – груба отживелица! Клипче с провинението и обсъждате...
Снимка: архив, Reuters

Ако родителят е насилник, и детето става такъв, коментира в интервю за "24 часа" председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, която коментира Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

В нея се предвижда телесното наказание над деца да стане престъпление. Идеята предизвика бурен отзвук и обществото се зачуди дали за шамар на детето си родителят ще плаща глоба или ще бъде арестуван.

"Разбирам страховете на хората и по-специално на родителите, но те не са основателни" - обяснява Лилова. По думите й, целта на стратегията не е да санкционира родителите, а да ги подкрепи в правилния избор на метод на възпитание.

"Националната стратегия за детето е разписана за следващите поколения български деца и ако искаме да променим бъдещето, не трябва да толерираме методи на възпитание от миналото. Насилието във всичките му форми не е съвременен метод за възпитание. Насилието поражда насилие. Децата са отражение на своите родители и ако родителят е насилник, то и детето се превръща в такъв. Агресията днес се е увеличила, всички виждаме това и е време да предприемем адекватни мерки", настоява тя.

Още по темата

Според нея, да отглеждаш детето си в страх, не говори за качествено родителство.

"Телесното наказание нанася сериозно вреди на децата, защото ги учи, че насилието е приемлив и допустим начин за разрешаване на конфликти, който те на свой ред се опитват да прилагат в детската градина и училището", смята експертът, която допълва, че поради тази причина то е неефективно средство за налагане на дисциплина както у дома, така и извън него.

Според данни от анализ за 2017 г., достъпен публично на страницата на ДАЗД, постъпилите сигнали за деца, жертви на насилие, са общо 1399, но не всички сигнали са реални и не всички са имали необходимост от проследяване във времето. Работено е по 1084 сигнала. Почти половината от сигналите - 41% се отнасят до физическо насилие, 19% - до сексуално насилие над дете, 28% за психическо насилие и 12% за пренебрегване.

Разпределението на сигналите спрямо мястото на извършване на насилие показва, че най-често се извършва насилие спрямо деца вътре в семейството - в общо 52% от регистрираните случаи.

Оставащите проценти са разпределени в сравнително малки граници, като 12% са посочени за училището и 9% на улицата.Общият брой деца, станали жертва на насилие в социалните услуги и специализираните и образователни институции, са 302.

"Международната практика показва, че в почти всички централни и западни държави - членки на ЕС, при случаи на насилие в семейството се прилага крайна мярка по отношение на детето - извеждане от дома и настаняване в приемни семейства. Това се случва дори и когато детето е било само свидетел на спор, скандал между родителите му. В тези случаи децата много трудно се връщат на родителите, след дълги съдебни процеси и целенасочена работа с родителите да се отстрани насилника", обяснява още д-р Лилова.

Според нея, младежите и децата са по-малко агресивни в страните, в които има действащи забрави върху телесното наказание над деца.

Все пак тя уточни, че политиката на България не предвижда мерки да развърже ръцете на социалните и по този начин децата да се извеждат по-лесно от семействата.

"Държавата изпълнява своята функция и подкрепя хората", казва тя и уверява, че няма да има чак такава политика за намеса доколкова в семейния живот, както се допуска в някои държави.

Д-р Лилова категорично заяви, че е против физическото насилие, тъй като то унижава децата и обясни, че вече има много позитивни техники, които родителите могат да използват. Като добър пример експертът припозна добрата дума и "един откровен поглед".

Друг такъв позитивен пример за иновативна техника била по думите й, всеки родител да приложи заснемането с камера на вреден навик, който неговото дете има, и след това да му го покаже и обсъди заедно с него.

"След това те могат заедно да изтрият клипчето, като детето обещае, че ще промени поведението си", уточнява председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 58 Дете на 90-теТа не каза дали прилагаш същите наказания, които са ти налагали родителите ти, на своите собствени деца? Или нямаш такива?
65
5
 
3
 
! Отговори
Така е на тази земя преди 5 години
или ти мачкаш или тебе те мачкат. Ако не искаш да мачкаш недей, но това да е личен избор. Както при каратистите те много добре знаят, че ако им посегнеш ще те сгънат, но никога не нападат първи. Обаче това спокойствие и самоувереност се постига след редовен бой по школите. Колкото до жените те не е нужно да се чувстват виновни, но трябва да се чувстват ОТГОВОРНИ, както и мъжете за бъдещите поколения БЪЛГАРИ.
64
11
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Също така истинския българин трябва да има голямо и злобно куче и задължително колата му да бъде по-голяма от тази на съседа. Както кучето, така и детето трябва да бъдат възпитавани на омраза и издръжливст, да бъдат подлагани на психически атаки, за да се превърнат в алфа! Българи сме, силни сме, мачкаме! На жената трябва да й бъде системно напомняно и да се разкайва до края на дните си ако е имала връзка с друг мъж преди нас. Българи сме, силни сме, мачкаме! Не отглеждаме *** и леки жени.
63
3
 
18
 
! Отговори
Край преди 5 години
Преди 7-8 г. едно момче преби друго пред техникума Христо Ботев в София.Момчето остана без далак. По на 16-17 г. бяха.Побойника беше пребивал и други момчета. В полицията писали протоколи, писали обещания, детска педагогическа стая и дрън дрън.Ако му бяха изтрещели 3-4 хубави животоспасяващи шамара. Момчето нямаше да остане инвалид - тоя нямаше да осъждан.ШАМАРА не го забранявайте. Татковите шамари са нужни и важни.
62
6
 
10
 
! Отговори
Вярвам преди 5 години
че човек от малък трябва да свикне да не се страхува от физическо насилие и да търси начин въпреки него да наложи личността си. Това може да се случи само ако се сблъска с насилието и намери начин да реагира и да постигне своето. Човек от малък трябва да се научи на критично мислене и да не наизустява готови парадигми а да ги проверява, изследва и отрича без страх от ниски оценки иначе ще бъдем хленчеши мекотели които изпадат в ужас от мигрантите, пристигащи от не толкова цивилизовани страни.
61
3
 
16
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Лилова... И коя е тази повярвала си , че може да учи хората как да възпитават децата си ?
60
17
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Истинския българин трябва да има обилно окосмяване под подмишниците и редовно да поставя жената и децата на място. Детето от малко трябва да бъде подготвяно с шамари да стане православен алфа мъж, а не ***. Жената също трябва да бъде научена на православие и да си знае мястото (в кухнята). Трябва да бъде пределно ясно кой е доминанта на къщата, кой е алфата и омегата, ултра мъжкаря! Българи сме, силни сме, мачкаме и гледаме само напред защото граница за нас е само хоризонта.
59
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един бегъл поглед върху историята е достатъчен за да се види, че светът все пак върви от насилствени модели към по-малко насилствени такива. Не само в семейството, но и в обществения живот, телесните наказания са били ежедневие. Нещо повече. Психолозите доказаха безапелационно, че сексуалността и насилието делят една територия в човешкия мозък: Ерос и Танатос. Така че следващия път, когато посягате на детето си, си помислете дали това, което правите не граничи с изнасилване.
58
3
 
15
 
! Отговори
Целта преди 5 години
на тази и други подобни стратегии, на настоящите учебни планове и на безразборно изписваните антибиотици и други лекарства и унищожена природа е да превърне следващите поколения БЪЛГАРИ в овчедушни, безмозъчни и болнави същества от неустановен пол. Тази аморфна и безидейна маса ще може безпроблемно да бъде управляване от мафията - хляб и зрелища - това ще е достатъчно. БЪЛГАРСКИЯ народ трябва да се обедини и да се бори срещу законово-административната КАСТРАЦИЯ на която е подложен.
57
1
 
3
 
! Отговори
ХА преди 5 години
До 59. Супер идея, че и здравословно ще е. Ама не трябваше да го споделяш, че и това ще забранят. Това е като онзи таксиджия, който качил кмета на Пловдив и му вързал очите, да не види откъде ще мине, че да не разкопае и тези улици.
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако детето не слуша - дърпане на уши и задвратник! Трябва да има ясна граница между дете и родител! агресията в училищата сега е по-голяма, въпреки по-мекото отношение към провинилите си. Водят ги на психолог, а те се връщат в клас развеселени и окуражени за нови простотии. А после родителите и подаръци им купуват. Боят не е решение, но както се казваше преди време-изгражда.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като забранят шамарите, детето ми ше прави лицеви опори до откат за наказание!Малсьонките също явно няма да са наказуеми (чомбер в носа)!
54
2
 
20
 
! Отговори
Дете на 90те преди 5 години
До Анонименне , не ми беше хубаво.Но ме научиха на уважение,на това, че не мога да правя каквото си поискат и да искат каквото ми скимне. На говоря за пребиване, в никакъв случай,а за един лек шамар по дупето. Тук говорим за първите 7 години.
53
3
 
24
 
! Отговори
Край преди 5 години
За да са щастливи децата е необходимо да имат ясни граници на поведението. Ако покажете на детето че може да прави каквото си иска ще го объркате и побъркате.Не си лигавете децата щото после живота ще им се стори невъзможен за живеене.Точно за децата важи това че всичко което не ги убива ги прави по-силни.
52
2
 
27
 
! Отговори
Shark преди 5 години
В тази национална стратегия за детето случайно има ли казано как да станат по-грамотни, по-отговорни и да не са толкова нагли? А? Много се извинявам, но един шамар или едно наказание, ако са основателни и заслужени не само че няма да навредят, ами и са полезни. Като не шамарите децата си в къщи защо те се бият в училище, защо се стига дори до насилие и нараняване, защо момичета ритат друго момиче, защо момчета си вадят ножове, А!!! ОБЯСНЕТЕ МИ ТОВА ДРАГИ ПСЕВДОЗАКОНОТВРОЦИ-ЕВРОГЕОВЕ.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Ти искаш да направиш деца, за да има кой да те гледа като остерееш??? Надявам се да нямаш деца, всеми си болногледач, вършат по -добра работа
50
2
 
15
 
! Отговори
Край преди 5 години
Хората и животните се различават малко. Когато едно маймунче прекали майка му го перва с ръка и то си заема мястото в йерархията. Такава е природата. Майките не пребиват и не осакатяват децата си ако са нормални.Ако забраните това нещо -ще берете грозни плодове.
49
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47И в поста ти личат комплексите, които са ти нанесли родителите ти и омразата ти към децата. Не бийте децата и не ги унижавайте!
48
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47И беше ли ти хубаво? Как се чувстваше? Прилагаш ли същото на твоите деца?
47
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как като си шамарите децата и от малки ги учите на насилие, очаквате другите хора да ви уважават.