Шамарът – груба отживелица! Клипче с провинението и обсъждате...

Експерт коментира въпроса за отношенията между родители и деца
25 яну 2019 11:00, Петя Славова
161
Шамарът – груба отживелица! Клипче с провинението и обсъждате...
Снимка: архив, Reuters

Ако родителят е насилник, и детето става такъв, коментира в интервю за "24 часа" председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, която коментира Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

В нея се предвижда телесното наказание над деца да стане престъпление. Идеята предизвика бурен отзвук и обществото се зачуди дали за шамар на детето си родителят ще плаща глоба или ще бъде арестуван.

"Разбирам страховете на хората и по-специално на родителите, но те не са основателни" - обяснява Лилова. По думите й, целта на стратегията не е да санкционира родителите, а да ги подкрепи в правилния избор на метод на възпитание.

"Националната стратегия за детето е разписана за следващите поколения български деца и ако искаме да променим бъдещето, не трябва да толерираме методи на възпитание от миналото. Насилието във всичките му форми не е съвременен метод за възпитание. Насилието поражда насилие. Децата са отражение на своите родители и ако родителят е насилник, то и детето се превръща в такъв. Агресията днес се е увеличила, всички виждаме това и е време да предприемем адекватни мерки", настоява тя.

Още по темата

Според нея, да отглеждаш детето си в страх, не говори за качествено родителство.

"Телесното наказание нанася сериозно вреди на децата, защото ги учи, че насилието е приемлив и допустим начин за разрешаване на конфликти, който те на свой ред се опитват да прилагат в детската градина и училището", смята експертът, която допълва, че поради тази причина то е неефективно средство за налагане на дисциплина както у дома, така и извън него.

Според данни от анализ за 2017 г., достъпен публично на страницата на ДАЗД, постъпилите сигнали за деца, жертви на насилие, са общо 1399, но не всички сигнали са реални и не всички са имали необходимост от проследяване във времето. Работено е по 1084 сигнала. Почти половината от сигналите - 41% се отнасят до физическо насилие, 19% - до сексуално насилие над дете, 28% за психическо насилие и 12% за пренебрегване.

Разпределението на сигналите спрямо мястото на извършване на насилие показва, че най-често се извършва насилие спрямо деца вътре в семейството - в общо 52% от регистрираните случаи.

Оставащите проценти са разпределени в сравнително малки граници, като 12% са посочени за училището и 9% на улицата.Общият брой деца, станали жертва на насилие в социалните услуги и специализираните и образователни институции, са 302.

"Международната практика показва, че в почти всички централни и западни държави - членки на ЕС, при случаи на насилие в семейството се прилага крайна мярка по отношение на детето - извеждане от дома и настаняване в приемни семейства. Това се случва дори и когато детето е било само свидетел на спор, скандал между родителите му. В тези случаи децата много трудно се връщат на родителите, след дълги съдебни процеси и целенасочена работа с родителите да се отстрани насилника", обяснява още д-р Лилова.

Според нея, младежите и децата са по-малко агресивни в страните, в които има действащи забрави върху телесното наказание над деца.

Все пак тя уточни, че политиката на България не предвижда мерки да развърже ръцете на социалните и по този начин децата да се извеждат по-лесно от семействата.

"Държавата изпълнява своята функция и подкрепя хората", казва тя и уверява, че няма да има чак такава политика за намеса доколкова в семейния живот, както се допуска в някои държави.

Д-р Лилова категорично заяви, че е против физическото насилие, тъй като то унижава децата и обясни, че вече има много позитивни техники, които родителите могат да използват. Като добър пример експертът припозна добрата дума и "един откровен поглед".

Друг такъв позитивен пример за иновативна техника била по думите й, всеки родител да приложи заснемането с камера на вреден навик, който неговото дете има, и след това да му го покаже и обсъди заедно с него.

"След това те могат заедно да изтрият клипчето, като детето обещае, че ще промени поведението си", уточнява председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
21
 
7
 
! Отговори
Не сме дорасли.. преди 5 години
Не сме дорасли за такова развитие. Родителя не го интересува света на детето и как то вижда живота, всички се раждат еднакви, чисти и добри. Родителя иска детето да го слуша и да прави това, което той иска. Няма как да вникнете в живота на детето ако не му дадете свободата да се развива самостоятелно. Трябва да се повтаря многократно но когато няма истинска комуникация с детето е трудно, а шамара не е панацея. След като сте ги шамаросвали вкъщи, сега ще ви шамаросват по пътищата ...
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шамарът винаги е бил е средство за упражняване на власт, въпросът е кой може да си позволява да упражнява тази власт? В България шамарите се раздават предимно от мутри, от престъпници и тем подобни.
4
3
 
10
 
! Отговори
Dublin преди 5 години
Mdaa..., otnovo NPO ''ekspert''......dede sorosh pak e razvurzal kesiikata...
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според нея, младежите и децата са по-малко агресивни в страните, в които има действащи забрави върху телесното наказание над деца."В САЩ младежите са кротки като агънца.
2
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Шамарът груба отживелица!"Но даваше резултат, а с галене с перце ви се качиха на главите и собствените ви и чуждите деца.
1
6
 
17
 
! Отговори
Хахах преди 5 години
С "добра дума" и "откровен поглед" към едно по-светло бъдеще....