Бедствено положение в Смолянско, затворени са главни пътища

Много населени места са без ток
Обновена: 26 яну 2019 09:30 | 26 яну 2019 09:18, Елка Василева
23
Бедствено положение в Смолянско, затворени са главни пътища
Снимка: БТА

Бедствено положение е обявено в област Смолян заради зимната обстановка. Това съобщи областният управител Недялко Славов.

Обстановката в Смолянско е усложнена - много населени места са без ток, затворени са главни пътища, каза Славов. „Обявено е бедствено положение заради обилните снеговалежи. Затворени са главни пътни артерии, визирам прохода „Превала“ и пътя за Пампорово. В момента се прави мобилизация за почистване и пускане на тока“, обясни Славов.

Той уточни, че има множество населени места без ток заради паднали дървета върху електроповодите.

„Почистването на пътищата закъсня заради падналите дървета и закъсалите леки и товарни автомобили. Обстановката е усложнена, но за радост спря да вали“, каза още областният управител.

Още по темата

Кризисният щаб е активизирал аварийния план за действие при обилен снеговалеж.

В Родопите обстановката е изключително тежка – има множество закъсали автомобили, свлачища и паднали дървета.

Заради обилния снеговалеж коритата на реките Арда и Върбица са запълниха, водата се изпуска контролирано.

Подобна е обстановката и в Благоевград – снегът блокира пътища, а от Областната спасителната служба предупредиха за сериозна опасност от лавини в Пирин.

Пътят за Банско е почистен, но движението е затруднено. Въпреки забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили, се е наложило те да бъдат пускани, защото паркингите за превозни средства над 12 т. са запълнени.

На Околовръстния път в Монтана са блокирани около 200 тира. „Снощи „Витиня” е бил затворен, шофьорите чакат с часове. Няма информация кога пътят ще бъде разчистен”, коментира шофьорът на тежкотоварен автомобил Пламен Стаменов.

Изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов поясни, че е пуснато движението през „Витиня” и се очаква тежкотоварните автомобили да потеглят всеки момент.

„Пътищата от Републиканската пътна мрежа, с изключение на Смолян, са проходими при зимни условия. Кризисният щаб заседава, взимат се всички мерки, допълнително сме вкарали през нощта техника и се очаква до няколко часа да се нормализира положението и в област Смолян”, поясни Атанасов.

Все още е в сила въведеното ограничение за движение на товарни автомобили от Кюстендил в посока ГКПП "Гюешево", съобщиха от граничния пункт. Ограничението беше въведено вчера на обяд. Товарните автомобили, пътуващи по това направление, се спират на паркинг край града.

Причината е въведено 24-часово ограничение за товарните автомобили от македонска страна, уточниха още от българския пункт. Пътуващи с автомобили от Македония споделиха, че пътят от македонска страна не е почистен от сняг.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
мамка му!...Щом и през зимата фана да вали сняг,не върви на добро света..
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 12"Юрдек" го употребявам за такива папaгали като теб. Ако ти кажа "паток", няма да е толкова звучно и ефектно))), а пък може и да си мислиш (хората също), че говоря за слаба ракия, която също се нарича "паток", само че ударението е на предната съгласна! Понял?)))
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,Юрдек" само в твоето село ли се употребява?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София вала много сняг. Но го дават утре да е топло. Надявам се да омекне верно и да се разтопи.
9
0
 
13
 
! Отговори
Киро Кардана преди 5 години
Мда...зимата ни изненада!Едва ли някой е очаквал в края на Януари да вали сняг....то сега еетрябва нирмално да се движат по пътищата комбайни а не снегорини...
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 7 Че кой град в България не е в бедствено положение, бе юрдек?
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Варна си е от години в бедствено положение.
6
3
 
23
 
! Отговори
Трол Горянин преди 5 години
,,Затворени са главни пътни артерии, '' като знам че две коли едва се разминават по тези главни пътни артерии, напълно нормално да са затворени след 2-3 часа снеговалеж
5
1
 
21
 
! Отговори
Дааа преди 5 години
Щом е активиран кризисният план не а страшно, ся като се появи като хала по затрупаните пътища ще ги почисти за час.
4
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми ще чакат . На всякъде в света природата е по силна. До скоро бяха затворени половината Алпи . Стига ревахтее едно и също. Вечв досадни ставате троловеее смешни. Като искате по бързо хващате лопатите и копайте. С вашите 100лв данъци толкова.
3
18
 
12
 
! Отговори
Гаро Гаргаро-коафьор преди 5 години
Помашки неволи!
2
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така им се пада, навремето комунистите слагаха едни ламариви покрай пътищата дето навява, демократите окрадоха тия ламарини! Да *** сами са си виновни, докато не върнат ламарините дето ги окpадоха не трябва да им се помага.
1
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че живея във Варна, грам снежец няма тук. Подухва си лек ветрец. Време е да изпия един коняк с аверите на кварталния пазар. Айде до утре следобяд за да коментираме Джокович- Надал каква са я свършили.