Яйца, месо, сирене, хляб... Цените растат! Говорят експертите

Увеличение има и при зеленчуците, показва анализ
Обновена: 28 яну 2019 13:01 | 28 яну 2019 09:15, Петя Славова
211

В първия месец от новата година цените на основните хранителни продукти се увеличиха. Показва го и анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Според него бележим ръст от 2% само за изминалата седмица.

С 20 ст. се е увеличила цената на кравето сирене на едро, с 10 ст. тази на кравето масло. Увеличение има и при зеленчуците.

Според данните в някои градове са се увеличили цените на брашното, пилешкото месо и яйцата с около 10-15 стотинки. Всичко това не е изненада на фона на по-високите цени на тока и водата.

Още по темата

"Цената на хляба е производна на цената на суровините и труда. В България цените на всички продукти, участващи на пазара, се определят по конкурентни закони. Държавата има една единствена роля – да създаде конкурентоспособна среда. Тя трябва да регламентира контрола на качеството. С развитието на икономиката трябва да се покачват и заплатите на хората. Не можем да говорим за шоково поскъпване на хранителните продукти", обясни Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя подчерта в студиото на "България сутрин", че цената на хляба никога не е била въпрос на спекула. За нея дори да се коментира това е въпрос на политически демагогии, които не са коректни към потребителите.

"Цените се определят спрямо търсенето и предлагането. Има големи количества млечни продукти на пазара. Няма условия за покачване на цените на млечните продукти засега. Най-големият проблем в нашия сектор е цената на суровото мляко. Влезе наредба, която дава много по-големи пълномощия на държавата да следи за качеството на млечните продукти на пазара. Вървим напред. Дано държавата да си върши работата", коментира Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 107Фашистите били затворени в Белене, зnачи викаш има хора които заслужават да бъдат изтезавани по лошо от животни докато просто умрат от болка? Аз не мисля че някой го заслужава. Други сурови наказания има с по-малка болка.Но фашисти викаш. Т.е организираната съпротива на Българи и българската армия против идването на Руснаците и налагането на Комунистическия режим, която после ги обяви естествено за врагове на народа, за хора на Хитлер един вид.. фашисти нещо си, а те бяха надежда
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията донесе само мизерия. Не случайно след 30 години постоянно се говори колко добре се живееше при социализма, а днес мизерията е на всяка крачка.
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да - не си виждал клошар по време на социализма защото е бил изпратен в Белене.
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И друго повечето хора в България не знаят какво е Демокрация, не знаят какво е капитализъм и за 30 години ако хванеш някой по улицата няма да може да ти каже лесно какво е това. Политическия елит от 1989/90 е внимателно нагласен освен може би Костов, но трябваше да оставят някой за малко да обере пешкира след грандьозните провали на БСП. Не обвинявайте система която почти никога не е действала в България.Сега Българина ако иска режим на вродено ниво това е друго и трябва да се уважава
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом имаш нужда и не можеш без нея, вземи я на Запад да миеш улиците за висока заплата, тя ще те наглежда и ще се грижи за теб.Запозна да споделяш личен опит, това е хубаво.
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вижда ли сте клошар при социализма.?????Аз не съм.
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГашоБойкот на бг стоките. Купувайте от веригите само внос. По качествено и евтино. И не ви дерат кожата бг бизнесмените като МаджаровНа Маджаров стоките са качествени.
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Относно демокрацията: щото толкова можем. И това е вероятно най-добрата система - където имаш колкото можеш като колектив. И между другото можем много в сравнение с по-голямата част от света, ако се огледаш. Не говоря за сравнение с първеницте на Европа. Друг е въпроса че тровим нещата с манталитет и безсилие и липса на постоянен здравословен коректив на властта.И другото което е - тая демокрация и кучетата знаят че рядко е била нещо друго освен камуфлаж на БКП с нагласени актьори
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 104Ако демокрацията е такъв рай защо България е бедна като африканска държава, първа по смъртност в света и пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна? Първо пожелавам ти да отидеш да живееш в Африканска държава.Второ, нали си гледал рекламата на Дюрекс - Всеки ден в България се правят над 70 аборта ... е за това, защото *** си убиват децата.Аз не съм виждал пенсионер да рови в кофите за каквото и да е напротив, пенсионерите хвърлят през терасите десетки хиляди левове.
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо си мислите ,че сегашните управляващи са по различни от БСП или БКП????
77
2
 
5
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Бойкот на бг стоките. Купувайте от веригите само внос. По качествено и евтино. И не ви дерат кожата бг бизнесмените като Маджаров за мерцедеси и фолк певици
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не влизаш в домовете на бедни хора няма как да видиш.Медиите ако се разходят и снимат и покажат тогава ще видиш.
75
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен101Защото в лагерите бяха затворени фашистите, кулаците и народните изедници. Тези дето грабиха народа и народа после им го върна.
74
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето кво става всеки път като стане въпрос за Белене когато излезнат дежурните "социализма е рай" "пичове" - мълчание и чат пат някой минус. След 1-2 страници продължават да пишат все едно не са видели нищо и нищо не се е случило. Какво ви говори това - няма какво да кажат като стане въпрос за Българския гулаг и как да свържем идеята за Рай с реалноста на лагер за изтезания. Игнорират и чакат коментара да падне назад и продължават да дудуркат за магазините за сигурноста (лол..)
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До само ГЕРБАз на моите служители съм им казал, а бесепе вземе повече от 20% на изборите, а съм ги уволнил до един. На мен така ми казваше бившия директор на МДК Георги Дамянов сега виден партиец от Средногорието със собствена фирма.
72
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 87А колко хора гладуват г_н гербовец?Май не живеете в България???? Колко?Покажи ми един, че аз такива не съм виждал.
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако социализма е такъв рай защо имахме садистки лагер за заточване и изтезаавне на хора които не го заслужават такова наказание каквото и да са направили. за най-големите луди *** има смъртно ама изтезанията и безмисления брутален непрестанен труд вече си е безмислено причиняване на болка..
70
5
 
6
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 5 години
Аз на моите служители съм им казал, а бесепе вземе повече от 20% на изборите, а съм ги уволнил до един.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато говорим за Социализма, ако искаме да сме честни като говорим, ами бих ви помолил да споменавате най-различните измерения на социализма. Кажете нещо за хората пратени в Белене или за роднините на запратените на изгнание, насилие, подигравки и смърт там. Това се случи в България и чисти Българи бяха заточени там. Ако смятате че тези хора са загубеняци защото са попаднали там доказвате че Българина си е коравосърдечно създание по природа и може да затваряме тая прекалено сурова държава
68
1
 
1
 
! Отговори
91 преди 5 години
Ха ха ха,Хубава хумореска на фона на тази трагична обстановка в Бг