Яйца, месо, сирене, хляб... Цените растат! Говорят експертите

Увеличение има и при зеленчуците, показва анализ
Обновена: 28 яну 2019 13:01 | 28 яну 2019 09:15, Петя Славова
211

В първия месец от новата година цените на основните хранителни продукти се увеличиха. Показва го и анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Според него бележим ръст от 2% само за изминалата седмица.

С 20 ст. се е увеличила цената на кравето сирене на едро, с 10 ст. тази на кравето масло. Увеличение има и при зеленчуците.

Според данните в някои градове са се увеличили цените на брашното, пилешкото месо и яйцата с около 10-15 стотинки. Всичко това не е изненада на фона на по-високите цени на тока и водата.

Още по темата

"Цената на хляба е производна на цената на суровините и труда. В България цените на всички продукти, участващи на пазара, се определят по конкурентни закони. Държавата има една единствена роля – да създаде конкурентоспособна среда. Тя трябва да регламентира контрола на качеството. С развитието на икономиката трябва да се покачват и заплатите на хората. Не можем да говорим за шоково поскъпване на хранителните продукти", обясни Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя подчерта в студиото на "България сутрин", че цената на хляба никога не е била въпрос на спекула. За нея дори да се коментира това е въпрос на политически демагогии, които не са коректни към потребителите.

"Цените се определят спрямо търсенето и предлагането. Има големи количества млечни продукти на пазара. Няма условия за покачване на цените на млечните продукти засега. Най-големият проблем в нашия сектор е цената на суровото мляко. Влезе наредба, която дава много по-големи пълномощия на държавата да следи за качеството на млечните продукти на пазара. Вървим напред. Дано държавата да си върши работата", коментира Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Димо Падалски а българите нация ли са.не са нация българите са бели роби на сащ и ес
166
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените не растат,а избушиха таваня,а Бац си нехае и ни обяснява колко сме ОК,разиираш ли...
165
1
 
2
 
! Отговори
мимоза преди 5 години
а моя зет дава на детето си 150 лв. издръжка и смята, че е много, а цените растат
164
1
 
0
 
! Отговори
до 193 преди 5 години
Иронията не ти се е получила. Тъжно, но факт!
163
4
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Цените въобще не растат, това са фалшифи новини (като целият сайт прочем)!
162
0
 
14
 
! Отговори
Поскъпването е... преди 5 години
.. най-малкия ни проблем .Защото вече е и НЕКАЧЕСТВЕНО.За тези които все още не са се превърнали в всеядни сви*не и не им пука с какво си тъпчат търбусите мога да дам една идея : Съберете се 15-20 човека . Отидете в близко село или родно село на някой от вас . Договорете се с възрастни хора там да ви продават домашно отгледани животни, яйца, сирене, вино, ракия ,плодове зеленчуци ..... .Помагате на тях с пари -храните се здравословно.Всички са доволни. Вероятно много вече го правят ....
161
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 184 тази демокрация в бг е създадена от сащ и ес и затова раждат в запада ане в бг .бг не им създава на децата светло бъдище както беше при соца.а за теб русия е виновна поне да беше казал путин не .гр.а.мо..тник.бг никога не си признава гешките ще е някои друг виновен искуствено си създавате враг като на сащ нато и ес за да може да се обвини
160
0
 
6
 
! Отговори
раша наша преди 5 години
дъщерята като разбра тази новина изобщо не иска да ражда. млякото сиренето и маслото се увеличава. а колко ше струва на дребно. със 50ст или 70 ст повече българия раждаемоста ще се намали поне със 30 процента тази година. браво на нащо правителство помагат на младежите да не раждат.самоунищожаване на българия
159
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Къде ги купувате тези хляб и сирене,че искам и аз?
158
8
 
4
 
! Отговори
Православен славянин преди 5 години
Братя и сестри!Трябва да дадем отпор!! Това е част от coросоидният план за изличение на Болгария.Само те печелят от това и тайният американски сенат на илюминатите.Защотото енерго носителите се ценообразуват в петро-долари.Да оставим търговията и да започнем да отглеждаме зеленчуци в междублоковите пространства. Убеден съм и че всеки притежаващ балкон може да отглежда пилета и яйца.Да приемем руското мъжество в сърцето си и всяка част от тялото си и да се преборим със coросоидите!!!
157
1
 
8
 
! Отговори
програмист преди 5 години
И черният хаивер е поскъпнал бойко е виновен при бсп немаше такова нящо
156
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я каква изненада това е чудо в бг да се увеличават цените леле
155
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А цените на пилетата кога ?
154
5
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Чекай жено ти , скоро и Валутния борд ще разкараме и здавей хиперинфлацио.Купувайте имоти , единствения изход
153
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 161дори и в Африка заплатите не са толкова смешни.Пожелавам ти да отидеш да живееш в Африка и да получаваш несмешна африканска заплата.Дано отидеш да работиш в консервна фабрика по поречието на Нил или да береш грах.
152
1
 
12
 
! Отговори
Панчо преди 5 години
Ако трябва да сме честни обедняването на народа е в целия свят и в цяла Европа. И най-бедните това ги удря най-силно.
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен до 166Защо говориш глупости бе преди 1989 мнимум бяха по две. Нашия блок е на 5 етажа с два входа по три апартамента. Само в нашия вход бяхме над 70 децаВ нашето училище бяхме 400 деца.За всеки блок е имало училище ли бе, Пинко?
150
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 170А защо се раждат извън България, в България при демокрацията какво им пречи да се раждат в БългарияПречи им демокрацията изградена от Русия и БСП.За това се раждат там където демокрацията е изградена от германия, Франция, Англия, САЩ и т.н. демократични страни.
149
4
 
9
 
! Отговори
Нека ви преди 5 години
ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА СИ!
148
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
червена лампа за Тиквата предател и гербвата и.змет и техните помагачи бсп и дпсОСТАВКА И СЪД!!!