В София: Работят 14 спешни екипа, а трябват 80!

Спешно се търсят 250 лекари за Бърза помощ в държавата
88
В София: Работят 14 спешни екипа, а трябват 80!
Снимка: Булфото

Над 250 незаети места за лекари има в центровете за спешна помощ в страната и техните филиали. На практика те работят с наполовина по-малко медици, отколкото е необходимо.

Още по темата

От дефицита не е пощадена и София. "В столицата липсват хора за 66 екипа. За град с тези мащаби те трябва да бъдат 80, но сформираме между 12 и 14", казва говорителят на ЦСМП за София Катя Сунгарска.

32 са лекарите в центъра в Добрич, като работещите там са общо 184 човека. Те отговарят и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервел, Шабла и Генерал Тошево.

"Свободните места за доктори са 10", поясни шефът на ЦСМП в Добрич д-р Огнян Господинов. По думите му натовареността на професията е причина за незаетите щатове. "След като индексираха заплатите и облекчиха процедурата за специализации на младите лекари, кандидатите за работа в центъра се увеличиха", уточни д-р Господинов.

Само през 2018-а там са назначени 20 новодипломирани медици от Медицинския университет във Варна, съобщава в. "Монитор". От тях обаче вече са започнали да напускат заради неблагоприятните условия на труд. Младите доктори се задържат около година. Според шефа на ЦСМП Добрич по-голям проблем от незаетите щатове е текучеството.

Шефът на ЦСМП във Варна д-р Мая Рашева също смята, че текучеството на кадри създава сериозни трудности. Там също назначават млади лекари всяка година, но те се задържат за кратко. В спешния център на областта работят предимно пенсионери.

"Към настоящия момент имаме недостиг от 10 лекари, но при положение, че по щат са 126, успяваме да преодолеем липсата им. Това са горе-долу лекарите за екип и половина. Ако ги нямаше пенсионерите, нямаше да можем да изпълняваме ангажиментите си. Те са около 15 лекари и още толкова медсестри. Общо около 30 души, на които продължаваме да разчитаме", коментира д-р Рашева.

Проучване на кадровия състав в спешния център във Варна с филиалите му в областта показва, че повечето от медиците са в зряла и пенсионна възраст, като в общините Вълчидол, Дългопол и Провадия филиалите се обслужват само от пенсионери поради липсата на желаещи да работят в по-отдалечените райони.

Сега млад лекар започва работа във варненския спешен център със стартова заплата от 1236 лева, фелдшер – с 951 лв. и медсестра – с 866 лв.

В Търговище към момента има необходимост от петима лекари, разказа директорът на ЦСМП в града д-р Янка Андреева. Общият брой на работещите медици и обслужващ персонал е 121 човека. "Независимо, че заплатите се индексират и в последно време хората получават добри пари, няма много желаещи да работят при нас, тъй като графиците са натоварени, работата е отговорна", коментира още д-р Андреева.


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
3
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 5 месеца
До Ех, прост народ
Мнооо си зле, значи хората са виновни, не държавата, така ли, не обществото? За обществото здравето не е ценност, ценност е да караш бмв и да имаш ай фон в джоба, да си облечен с маркови дрехи и да пиеш кафе у мола.
84
0
 
3
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 5 месеца
До Лекар
Много съжалявам, че се чувствате така и всички останали лекари отдали се на толкова много учене, влезли да учат с много плам и надежда, а накрая разочарование. Надявам се някой ден и българският лекар да е толкова ценен, колкото този в Америка, надявам се някой ден това да е най- високо платената професия в България!
83
1
 
1
 
! Отговори
реалист преди 5 месеца
Защо не учат в училище оказване на спешна помощ а им пълнят главите с компютърни щуротии
82
1
 
1
 
! Отговори
д-р Пешев преди 5 месеца
До 79: Работата като лекар или фелдшер на село е 24 часово спешно дежурство!
81
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
fake news
80
2
 
1
 
! Отговори
Тъпи преди 5 месеца
Нали бизнеса иска внос на работници .Сега държавата да вняса доктори от Виетнам,Филипини и т.н. .
79
0
 
6
 
! Отговори
до доктор Пешев преди 5 месеца
Ами след като никога не си работил в спешна помощ не пожелавай на колегите си това дето ти сам не би го направил!
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 60 "Всъщност преди 1989 година лекарите получаваха заплати над средната"

Всъщност през 1988г, в Университетската болница в Пловдив, заплатите на лекарите бяха 200 лв. В другите болници и по-ниски.
77
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не разбирам от какво се оплаквате. Лекар в Бърза помощ взима малко по-малко от сервитьорка или продавач/ка в ЛИДЛ. При последните няма нощни дежурства и не им умират хора в ръцете. Нормално е хората да изберат втората професия пред първата
Пазара определя. Нали това ни внушават непрекъснато.
76
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Махнете я Бърза помощ,много по-важно според управляващите е спешно и в срок България да купи Американските самолети,защото след няколко месеца може би вече няма да са на власт.Трябва да се финализира сделката,за да се вземе процента!
75
0
 
7
 
! Отговори
Kuala преди 5 месеца
Нищо няма да се оправи, проблемът е много по-сложен. В развитите страни липсват доктори в болниците, но в Бърза помощ имат достатъчно. Там всички доктори с кабинети стоят в списък за даване на дежурства в Бърза помощ. У нас тия доктори само обират частните плащания. Дежурствата в Бърза помощ са платени също. За по-леките случаи идват само парамедици. Ако се окаже че не е било спешно повикването, висока температура например не е за Бърза помощ, тогава пациента получава една космическа глоба
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
медицинска сестра в Германия почва от 25.40 еуро на час , кой ще ви работи за минимална .
73
5
 
6
 
! Отговори
д-р Пешев преди 5 месеца
до 53! Не съм работил в Спешна помощ, но когато завърших образованието си в института, аз бях разпределен като участъков лекар в село. Там бях 3 год. през, които научих невероятно много. Там преодолях нормално първоначалния страх от решенията, които често трябваше да давам в момента. Там добих самочувствие като лекар от уважението на пациентите ми!
72
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спешна помощ ли? Май само най-некадърните и мързеливи лекари работят в спешната помощ. Баща ми като получи инфаркт, тези от Спешната помощ така и не разбраха, че има инфаркт и си го оставиха така и баща ми почина.
71
1
 
13
 
! Отговори
Не разбрал преди 5 месеца
Каква е икономическата логика, лекарите в спешна да получават по-малки заплати от работещите в кардиологична болница примерно, щом повечето спешни случаи са такива или шофьорите в спешна по-малко от тези в градски транспорт? Или защо след като може да се иска 2000 лв. глоба ако докоснеш полицай да не се иска същото, ако докоснеш лекар от спешна. Защо не се приравни службата в спешна с тази на полицаи и военни като привилегии и социални придобивки?
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
спешно трябват бели ора да бачкат без пари в квази ленд.

Абе това не е емиграция бе хора.. това е ЕВАКУАЦИЯ
69
0
 
15
 
! Отговори
М8 преди 5 месеца
Като за начало - хора без платени здравни осигуровки за последните 6 месеца да нямат право на никаква помощ, дори и спешна. Ще видите как ще се облекчат екипите и как случаите с побой над лекари ще намалеят.
68
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
До AZ

5000 ми се вижда малко много (като за начална заплата).
Мисля, че 4500 е напълно достатъчно, с останалото - напълно съгласен!!!
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И в Германия търсят лекари. И ще си ги набавят от България и др. страни. Чиста работа.
66
2
 
13
 
! Отговори
AZ преди 5 месеца
Начална заплата в спешната 5000 лв. Която нараства двойно и тройно според придобитите специалности. Отделно заплащане на дежурства,нощен и извънреден труд.50 дни платен отпуск и пенсиониране на 50 г. Тогава ще има лекари в спешната.