В София: Работят 14 спешни екипа, а трябват 80!

Спешно се търсят 250 лекари за Бърза помощ в държавата
28 яну 2019 10:15,
88
В София: Работят 14 спешни екипа, а трябват 80!
Снимка: Булфото

Над 250 незаети места за лекари има в центровете за спешна помощ в страната и техните филиали. На практика те работят с наполовина по-малко медици, отколкото е необходимо.

Още по темата

От дефицита не е пощадена и София. "В столицата липсват хора за 66 екипа. За град с тези мащаби те трябва да бъдат 80, но сформираме между 12 и 14", казва говорителят на ЦСМП за София Катя Сунгарска.

32 са лекарите в центъра в Добрич, като работещите там са общо 184 човека. Те отговарят и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервел, Шабла и Генерал Тошево.

"Свободните места за доктори са 10", поясни шефът на ЦСМП в Добрич д-р Огнян Господинов. По думите му натовареността на професията е причина за незаетите щатове. "След като индексираха заплатите и облекчиха процедурата за специализации на младите лекари, кандидатите за работа в центъра се увеличиха", уточни д-р Господинов.

Само през 2018-а там са назначени 20 новодипломирани медици от Медицинския университет във Варна, съобщава в. "Монитор". От тях обаче вече са започнали да напускат заради неблагоприятните условия на труд. Младите доктори се задържат около година. Според шефа на ЦСМП Добрич по-голям проблем от незаетите щатове е текучеството.

Шефът на ЦСМП във Варна д-р Мая Рашева също смята, че текучеството на кадри създава сериозни трудности. Там също назначават млади лекари всяка година, но те се задържат за кратко. В спешния център на областта работят предимно пенсионери.

"Към настоящия момент имаме недостиг от 10 лекари, но при положение, че по щат са 126, успяваме да преодолеем липсата им. Това са горе-долу лекарите за екип и половина. Ако ги нямаше пенсионерите, нямаше да можем да изпълняваме ангажиментите си. Те са около 15 лекари и още толкова медсестри. Общо около 30 души, на които продължаваме да разчитаме", коментира д-р Рашева.

Проучване на кадровия състав в спешния център във Варна с филиалите му в областта показва, че повечето от медиците са в зряла и пенсионна възраст, като в общините Вълчидол, Дългопол и Провадия филиалите се обслужват само от пенсионери поради липсата на желаещи да работят в по-отдалечените райони.

Сега млад лекар започва работа във варненския спешен център със стартова заплата от 1236 лева, фелдшер – с 951 лв. и медсестра – с 866 лв.

В Търговище към момента има необходимост от петима лекари, разказа директорът на ЦСМП в града д-р Янка Андреева. Общият брой на работещите медици и обслужващ персонал е 121 човека. "Независимо, че заплатите се индексират и в последно време хората получават добри пари, няма много желаещи да работят при нас, тъй като графиците са натоварени, работата е отговорна", коментира още д-р Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
13
 
! Отговори
Виж преди 5 години
Вижте Биляна Дол какво прави на Дубаи или Карибите. Защо му трябва на човек да работи в спешна помощ за 1200 лв.
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност всички след като завършат образование, трябва да работят поне няколко години в България, та поне малко да си изплатят разходите на обществото за тях.
31
2
 
9
 
! Отговори
до мак преди 5 години
Ще стане, ама има нещо свързано с цъфтежа на налъмите! Мъчно е на някои хард *** за отминалите времена, но това е положението! На който не му харесва-свят широк! Има СК например. Довиждане!
30
1
 
16
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
Аз завърших медицина и никога няма да работя като лекар. Ако бях завършил право също нямаше да работя. Защото това са двете звена, където истински човек не може да работи, защото системата ги е съсипала и няма да се оправят още 20 години.Лекарите в момента работят като такива защото нямат друг избор или са се предали. След година две, ще ни молят да работим и за по-високи заплати. Но аз пак няма да работя, понеже това което правя в момента ме кара да бъда щастлив и спокоен.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При демокрацията и пазарната икономика, стана модно всеки koмплексaр да нарича българите Бай ***, като разбора се не се усеща, че визира само себе си.
28
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 1989 година завзелия властта режим на демократите съсипа здравеопазването в България, както съсипа и икономиката, образованието, правоохранителаната и правораздавателните системи, накратко демократите съсипаха всичко в България. Спешната помощ даже е по-малко засегната от съсипията на демократите, просто защото без нея не може.
27
0
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
Както ти казваш една държава се крепи на качествени закони.Това е вярно,но приемането им зависи,не от бай ***,а от господин Ганев-депутат!А след като господин Ганев е приел сегашните закони,доктор Ганев виждайки с ужас какви ги върши Ганев младши на секундата взема решителни мерки за предотвратяване на следващата поред семейна катастрофа!След като видиш как е затрито едно поколение лекари,прави всичко,ама наистина всичко за да не учат децата ти медицина!Децата трябва да се съветват НАВРЕМЕ!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно съсипано общество...
25
13
 
3
 
! Отговори
мак преди 5 години
До до доктор Пешев. Аз пък мисля, че разпределението по спешните в страната не е лоша идея, випуск медици има всяка година, така че ще се осигури непрекъсната лекарска помощ там, където липсват лекари. Ще е за година-две, не за цял живот.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойчо , прочети !Не плащай на социологическите тър.гаши !
23
0
 
21
 
! Отговори
до доктор Пешев преди 5 години
Имам съученик на който синът му завърши медицина.И стана медицински представител на фармацевтична фирма.Заплата -3000,служебен автомобил и служебен телефон,представителни пари за костюми,заплащат му и спането в хотелите докато пътува.Т аобщо към 5000 месечно докарва.Е,ако в спешна помощ платят 7000 може би ще отиде да работи там.Друг начих няма!
22
0
 
18
 
! Отговори
мак преди 5 години
Потресаващо, щом в София положението е трагично, какво да говорим за малки градове и селата? А уж всеки е равен и трябва да има равен достъп до мед. обслужване. Не се учудвам, че няма желаещи да работят тази работа, ако заплащането е слабо, а лекарите рискуват бой от пациенти, които нямат уважение и респект към труда им. Спешно трябва да се вдигнат заплатите на медиците, може и за сметка на бонусите във властта.
21
14
 
6
 
! Отговори
Ех, прост народ преди 5 години
Значи хвалят се тука как отказали децата си да следват медицина. Но простата кратуна на Бай *** не може да проумее, че не е това решението на проблема и един ден ще се моли, някой глупав човечец да НЕ е отказал детото си да стане лекар, за да има кой да му помогне. Само бай ти *** още не е разбрал, че една държава се крепи на качествени закони, образование и здравеопазване, а не на ИТ сектор и работа в спретнат офис...
20
1
 
12
 
! Отговори
до доктор Пешев преди 5 години
Завършил съм 1989-та година и тогава имаше задължително разпределение.Понеже завърших с отличен успех,но не бях семеен поискаха да ме разпределят на другият край на страната!След 1 месец дойде "промяната"та разпределението отпадна,но познай какъв беше ответният удар?Който АБПФК си извадеше червените рецепти първо беше увикван като за световно и му се пишеше обикновена рецепта!Който пък хвалеше БКП и на него му се случваше случка!И така до ден днешен.Та това с насилствената работа е лоша идея!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лека-полека великата Бъларийка май загива, а? Жалко, много жалко.
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами съд за тази държава.Кое не е ясно.Всички пострадали от това състояние на Бърза помощ да заведат дела срещу държавата.Вътрешни и международни.Това е крещящо нарушение на Европейското законодателство и Българската Конституция.В които е указано че всеки има право на бърза и качествена медицинска помощ.Починалите не можем да ги вьрнеме.Но ще има някакво морална и материална компенсация за близките и някакво възмездие за тази несправяедлива,пренебрегваща гражданите си държава!
17
8
 
1
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Да ги учат лапетията в училище да оказват първа помощ и елементарна лекарска грижа. Няма нужда а от бърза помощ
16
1
 
14
 
! Отговори
до д-р Пешев преди 5 години
Може, ама ако семестрите са безплатни! Иначе след завършването- вадене на удостоверение от УО и бегом на специализация и работа в бяла държава!!! С моите деца така сме се разбрали. Ако има родители дето са съгласни децата им да са се скъсали от учене, сесии, стажове, държавни изпити и после да ги бият (и то безнаказано) разни *** e, тяхна работа?
15
1
 
14
 
! Отговори
спешен лекар преди 5 години
Ще ви разкажа действителен случай.Синът на мой колега помислил да кандидатства медицина.Колегата хванал един от атласите на Синелников и го бил,докато се скъсал атласа.Младежът се вразумил и днес е... университетски преподавател!Има си човека престижна работа,добри доходи,семейство и не се занимава с медицина!Направете си извода сами докъде сме стигнали!
14
2
 
8
 
! Отговори
ДО д-р Пешев преди 5 години
Да бе 2 години задължително, но спешна помощ ще гарантира ли качествено обучение, развитие, специализация и заплащане на младите лекари през тези 2 години и признаване на годините като част от специализацията за друга специалност, както е в многото страни по- света. Едва ли