Лекари vs. пациенти след смъртта на бебе – подценена ли е ситуацията?

Оправдание ли е неработещата система за загубите на живот?
29 яну 2019 10:30, Петя Славова
16

Лекарска грешка или подценяване на състоянието са причината за смъртта на едногодишния Преслав от Плевен? Родителите на починалото дете са категорични, че вината е в медиците и са решени да заведат дело срещу тях.

Поредният нещастен случай идва на фона на остър недостиг на лекари в Спешната помощ, където липсват най-малко 250 медици.

Още по темата

Адвокатът и специалист по медицинско право д-р Мария Петрова подчерта пред Bulgaria ON AIR, че такива случаи не са изолирани. Това е поредният случай на прехвърляне на пациент между различни болнични заведения, без да е сигурно дали за детето е направено най-доброто.

Според д-р Петрова отговорност може да се търси както от конкретния лекар, който може би не е преценил правилно състоянието на детето, така и от лечебните заведения.

"Беше редно на това дете да му бъдат направени изследвания и да бъде хоспитализирано за наблюдение", сподели председателя на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева.

По думите ѝ е било редно да се потърси причината за високата температура, особено когато става дума за толкова малко дете.

Д-р Кателиева обаче добави: "Колегите ни са претоварени, преминават по 50-60 пациента и е възможно да се допусне грешка. Огромна маса от пациенти с най-разнообразни оплаквания. Изключително трудно е в тези условия да се работи".

"Не може да използваме оправданията на това, че системата не работи, за да губим човешки животи. Делата срещу лекари се увеличават, увеличават се и делата срещу пациенти. Най-често лекарите биват съдени, че неправилно или ненавременно са поставили диагноза. Лекарите съдят пациенти за клевата или за агресия", каза от своя страна д-р Петрова.

"Младите лекари идват, изкарват няколко месеца и напускат заради стреса и агресията. Спешната медицина е интензивна специалност, която се развива много бързо. Последният наш курс беше преди 3 години... Не знам как ще ни обучат 7000 човека за оставащи 11 месеца", сподели притесненията си д-р Кателиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
факти преди 5 години
Преди няколко години имахме министър на здравеопазването който бе закупил протововирусни препарати които раздавахме на болни от грип.След което ..... го съдиха!След това пък доставиха модерна европейска апаратура за спешна помощ.Но понеже не била най евтината Генка Шикерова специален репортаж направи,че били прахосани пари!Ами сега нека Генка Шикерова да ни каже на кафе ли да гледаме,боб ли да хвърляме.Нима мислите,че има лекар който да не иска да работи със съвременни средства за диагностика?
13
0
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Глупости CRP показва инфекция и протичащ процес, но не различава между бактериална и вирусна! Още повече, че може да започне като вирус и да завърши с пневмония. Най- важно е наблюдението на детето- вирусите минават или се подобряват за 2-3 дена и няма влошаване, при бактериалната инфекция има кратко подобрение след 48 часа и после се влошава бързо състоянието. Тогава е редно антибиотик
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно да ви кажа преди да имахме дете не болудевахме зимата...антибиотик не бях пил 10-15 години (даже не помня кога запоследно)....и детето се появи, първата година и половина в къщи не се раболя нито веднъж.....тръгна на ясла и си *а майката - по 2-3 пъти червено гърло на м., чат пат антииотик, почнахме да се раболяваме и ние с майка му...на 3-4-тия ден от температурата му взимат кръв (15 секунди) до час са готови и ако има CRP > 25-30 няма лекар,който да не изпише антибиотик,струва 2-4 лева
11
3
 
8
 
! Отговори
И преди 2 седмици преди 5 години
загина българче в болницата в Кьолн по същия начин... Просто деца и възрастни са рискови групи по време на грипна епидемия. И в Кьолн не бяха приели детето от първия път. И на двете места антибиотик не е даден предвид продължаващата висока температура, за да се изключи въмзожността за бактериална инфекция на базата на вирусното заболяване. И двете деца ги няма...
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за детенцето, това е безкрайна и безутешна загуба. Ситуацията е много тежка. Подобно на всички останали на държавна служба, и лекарите са некадърни и бездарни. В по-голямата си част. Тези, които стават за нещо. работят на частно или в чужбина - пазарен принцип. Тези, които са в болниците за по 1000 лв. заплата, в общия случай няма как да стават за нещо. За съжаление обаче именно на тях разчита по-голямата част от българския народ.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да се интересува защо ядат бой?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В страни от третия свят няма такъв хаос като в България! Но всъщност тя България е вече в третия свят по всичко, така че е нормално. Лошото е че щом африкански страни ни изпреварват по много неща, може би и здравеопазването им е по добро
7
4
 
27
 
! Отговори
Димо Падалски 2 преди 5 години
Изобщо ТРАГЕДИЯТА С БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ е посевместна и доста дълбока. И не датира изобщо от сега. Датира още от настъпването на "КРИВОРАЗБРАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ". А това което става с некадърните лекари , побоя над лекари , смъртта на хора от наглед никакви ситуации са просто ПЛОДОВЕТЕ НА ТАЗИ ДУПКА В БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ !!! ..... То стана така , че човек ще предпочете да се лекува у дома с билки , хомеопатия и сам да си изписва лекарства , отколкото да отиде на лекар ! ... ТРАГЕДИЯ!:(
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така, така....щях да пиша нещо, но този под мен е обобщил цялата ситуация с едно изречение...
5
4
 
22
 
! Отговори
ТАКАА преди 5 години
Споко, съвсем скоро ще ходем на шамани и баячки. Те ще са любезни и всеможещи. Гадните доктори и сестри ще се изнесат навън. Започнаха! Тук започва да остава плявата.
4
2
 
16
 
! Отговори
Димо Падалски преди 5 години
... Тук няма как да се вземе страна , без да се знае цялата , неподправена и изключително точна ... ИСТИНА !!! ... Понякога лекарите са наистина виновни , но умело се прикриват един друг ... Между тях има доста НЕКАДЪРНИ , искащи само да взимат пари ... а всъщност не става *** за зеле от тях ! От такива обаче страдат и добрите Български лекари ! ... Обаче от друга страна - ХОРАТА , В ЧАСТНОСТ ГЛАВНО - РОМИТЕ И ГОЛЕМИ РОМСКИ ФАМИЛИИ ... Които ПОСЯГАТ и БЕЗНАКАЗАНО ПРЕБИВАТ ЛЕКАРИ ?!?! ... ТАМ ?!?
3
4
 
32
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Трайте бе.Още нищо не сме видяли.Изчакайте масово да навлязат всичките сегашни студенти които закърпват тройка с преписване.Е тогава ще видим кон боб яде ли.Младите лекари масово изписват антибиотици за да се застраховат.
2
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без да съм пристрастен,съм на страната на родителите,няколко пъти ми се е налагало да ходя в тази болница и винаги вдигам кръвно след това-няма лекари,арогантни са,мързи ги и т.н.Един доктор от същата болница(на преклонна възраст)си позволи да ме дърпа за ръката с обяснението че никога няма да ме прегледа видиш ли,защото не му харесало как съм се усмихнал(ехидно било),отнесе си псувните и повече не съм стъпвал в държавна болница,само частна това е истината.
1
10
 
26
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
тези доктори кога за последно са отваряли книжките цял живот се чете и учиособено в медицината ако не искаш напускаш в 21 век да умират българи отгрип е позор