Пенсионерките – онеправдани: Със 130 лева по-малко от мъжете!

Неравенство между половете очевидно продължава и на старини
29 яну 2019 18:15, Петя Славова
40
Пенсионерките – онеправдани: Със 130 лева по-малко от мъжете!
Снимка: Dnes.bg

Жените взимат по-ниски пенсии от мъжете средно със 130 лв. Така средната пенсия за мъжете е 410 лв, а за жените сумата е едва  279,11 лв., показва справка в Националния осигурителен институт.

Така разликата между силния и нежния пол вече е 130 лв., като от септември 2018 г. до януари тази година тя се е задълбочила с 29 лв, пише "Монитор".

Още по темата

Най-ниско заплащане има за пенсионерките в Кърджали – средно по 230 лв. на месец, а най-много в София – по 345 лв. Причината за разликата в парите за старини между мъжете и жените се дължи на по-високите заплати, които взима силният пол, както и по-късната възраст, на която се пенсионират.

През настоящата година дамите ще могат да излязат в заслужена почивка на 61 г. и 4 месеца, докато мъжете ще трябва да изчакат до 64 г. и 2 м.

Почти три четвърти от нежния пол се трудят в сектора на услугите като продавачи или в държавната администрация, където възнагражденията са по-ниски, показват данните на Националния статистически институт за 2017 г. Средната заплата при силния пол е малко над 1000 лв., докато при жените е 842 лв.

От малко над 2 млн. пенсионери 975 257 взимат между 200 и 300 лв., което означава, че всеки втори нашенец, който е излязъл в заслужена почивка, попада в тази група. 74 на сто от тях са жени.

Най-голям е броят на хората, които трябва да ограничат месечните си разходи до тази сума в областите София, Пловдив, Варна, Благоевград и Бургас.

Докато най-малко са в Търговище, Видин, Перник и Ямбол. Същевременно половината от пенсиите до 200 лв. са инвалидни, като най-малък е броят им във Видин, Ямбол и Сливен. В началото на 2019 г. най-много продължават да получават софиянци със средна сума от 408,75 лв. Бургазлии и перничани са плътно след тях съответно с пенсия от 382,92 лв. и 375,94 лв. Най-ниски са парите за старини в Разград – средно 270,15 лв. Това означава, че столичани взимат почти два пъти повече от най-бедните пенсионери.

Пари за старини над 910 лв. към януари са получили едва 42-ма нашенци, като 37 от тях са софиянци. По един пенсионер, който до 2018 г. е бил ограничен от тавана от 910 лв., а вече взима повече има и в градовете Бургас, Ловеч, Русе, Силистра, Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СРЕДНАТА ПЕНСИЯ НА МЪЖЕТЕ Е 250ЛЕВА.ТОВА Е ФЕЙК НЮЗ
32
4
 
5
 
! Отговори
ikar преди 5 години
До смяхЧетохте ли статията? Жените се пенсионират на 61 г. и 4 месеца, мъжете на 64 г. и 2 м.
31
5
 
11
 
! Отговори
ikar преди 5 години
До АнонименСлед като искате да взимате по-малко пенсия, но да живеете по-дълго, просто си сменете пола (ама е малко късно вече). Жените живеят по-дълго, защото е заложено в организма им, кръвта им се подменя по-често по физиологични причини, а и раждат деца. Да не говорим, че една жена работи в пъти повече от мъжа, който извършва главно служебната си работа и тука-там да помогне в домакинството, за жените освен работа и домакинстването, гледат децата.
30
1
 
4
 
! Отговори
Ташунко преди 5 години
Пенсионерите могат да получат увеличение във Великите Ловни Полета. ХАУ!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен30 - ...направете така, че да живея с 10 години повече!от поста ти не става ясно ти сега жив ли си или се обаждаш от отвъдното?
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези жалки пенсии разоряват държавата. 30 години след великия преход към капитализъм, пазарно стопанство и буржоазна република. Целият социализъм е 45 години, т.е. 2/3 от времето вече е минало. Още си броят стотинките за 8 самолета и не могат да построят 2 ядрени енергоблока.
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Неравенство между половете очевидно продължава и на старини"Абсолютно неравенство - жените се пенсионират по-рано и живеят повече. Какво ще направим по тоя въпрос, а? Аз съм готов да взимам със 130 лева по-малко пенсия, ама ме пенсионирайте по-рано и направете така, че да живея с 10 години повече!
26
4
 
12
 
! Отговори
смях преди 5 години
Но за сметка на това пенсионерките в България работят 10 години по-малко от мъжете и живеят 10 години повече от тях.Вие какво предпочитате , да вземате средно 5 години пенсия със 200 лева отгоре или да получавате пенсия 15 годиниСредна възраст на живот на мъжете е 70 години , а се пенсионират на 65 Живот
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гернания дигнаха стафката от 1 януари на 9.76 евро, а на нас кога???
24
2
 
23
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Аз ли нещо си въобразявам, но защо ми се струва, че от няколко дена има някакво брожение да се настройват хората по полов принцип. Вчера писахте как домакини в Брюксел щели да протестират заради неровностойни заплати и за това че готвели и водели деца на училище. Днес пускате мухата за неравностойни пенсии между половете. Това нова провокация да бъдат разделяни хората ли е. То не беше на пушачи, на религии, на столичани и провинция, сега и по пол. Мноо сте нагли, знаете ли? 9935
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нооо сте злеСлед като комунизъма е забранен, защо все още се практикува и хората получават пенсии базирани на комунистически осигуровки ? Пенсиите трябва да са демократични и европейски държвата да преначисли парите на хората за 30 год назад по средноевропейска пенсия. При демокрацията всички са равни българина е равен с немеца.
22
0
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
България може да нахрани и облече всички на нейната територия,но мнооого се краде !Скоро, на изборите, гласувайте да ви крадат законно.
21
8
 
16
 
! Отговори
Оф преди 5 години
До 22Злоби, вие, феминистките, не искате равенство, а привилегии! Искате някой да ви дава наготово само защото се мислите за специални. Второ, статията е типична феминистка пропаганда, която внушава, че мъжете и жените получават различни пари за една и съща работа.
20
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОфБачкай си ти миньор и си задръж пенсията за себе си, ти види се за туй ставaш за миньор и 200 лв пенсия туй ти осмисля живота Като вземаш малко повече от жените и си велик, а сложно ли е да подкрепиш жените и всички да вземат по 1000 лв пенсии или държиш на миньорската си от 300 ?) На теб тряБва да дадат и пенсия за мозъчен ивналид, вземай никой не ти е душманин ;)
19
6
 
6
 
! Отговори
Българина преди 5 години
баба мара, в грешка си.Хвани си някой баламурник високо платен, остави го да се старае на работа и си хвани харни съседи да те орат. Това е. След това он си гушва букета, а ти си живуркаш, колкото може да се живее на тези години. И отделно ще получаваш 20% вдовишки за джобни...
18
7
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
До Анонимен4,разбрахме го разбира се,пенсиите не трябва да са повече от 50-60 лв.,според това,което са внасяли търтеите и ,че по принцип пенсията не е по-голяма от 50-60%от последната заплата,като са получавали заплати по 100 лв.как пенсиите на тия мърш.и са 200 лв.къде има по света пенсията да ти е по-голяма от заплатата,българин да си на тоя свят и най-вече български пенсионер,шапка на тояга,цял живот крадене,клатене на крака,после продаваш децата си по чужбина,така се прави
17
5
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
момчета наблягаите на книгите там е спасението по добра работа по висока заплатаи от там пенсия оставете телефоните и дискотеките аз винаги съм получавала повечеот съпруга си 8 години съм работила нощни смени за да си вдигна пенсията домаксималната
16
6
 
19
 
! Отговори
Оф преди 5 години
До 17Като искаш висока пенсия, ставаш миньорка, програмистка, инженерка... Ако не ти стигат силите за тези професии, ОК, но не се оплаквай защо вземаш по-ниска пенсия от тях. Това е поредната манипулативна статия като тези за ИК, домашното насилие и половата дискриминация.
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Много плоско разсъждавш а миньорите могат ли да раждаг деца как една миньоpка ще ражда деца то детето ще се роди с редица увреждания Ти искаш ли детето ти да се роди с увреждания Тук става въпрос и за една поне що годе свястна сума да им се даде какво е туй 230 лв ти живей с 230 лв
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
другари, показването само на едни средни стойности в случая е кофти манипулация. За да се направи обоснован извод за съществуването на сексизъм в трудовите отношения в България, трябва да се покажат например още: разпределението на осигурителните вноски на работилите, средно на човек (мъже и жени), по периоди, да речем от 1960-2010, също съответните средни заплати и поне съответно средния стаж до пенсиониране и тогава да сравнявате. Независимо от това, сексизъм в България съществува!