Пищни булки, богат чеиз, години традиция... Сватбите в Рибново!

Традиционо пищните тържества продължават няколко дни
30 яну 2019 07:12,
87

Зимата в родопското село Рибново е време за сватби. Под пищната украса на булката, богатия чеиз и сложните ритуали се крие отдаденост на десетки години традиция.

Традиционно пищните първенства продължават с няколко дни. Първият ден е този, в който родителите на младоженеца организират тържество.

Канят се роднини на младоженеца, а пред дома се изнася чеиза, подготвен за младото семейство. Вижте още във видеото на Deutsche Welle

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Много е хубаво, че преди 5 години
хората от Рибново са си запазили традициите и правят сватби.От коментаторите има хора,които обиждат тези традиции.Като,че ли тези хора нещо им пречат,или пък да не би тях някой да ги кара да се женят като тези хора,та приказват.Това е хубаво,че тези хора още си правят сватби,защото при българите християни тази традиция вече отмря.Българите вече изобщо не правят сватби.Даже много от българите вече изобщо не създават семейства,нямат деца и живеят цял живот като монасиНо тръгнали да одумват другите
28
0
 
5
 
! Отговори
фалш преди 5 години
Какви традиции? Булката маскирана като кукер, НО младоженеца в костюм от 21 век.
27
0
 
1
 
! Отговори
До Перко преди 5 години
това са вековни традиции и не няма да ги съобразяваме с на'пиканата ти Европаако не ти харесва границите са отворени
26
2
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Хулите своите съграждани щото са по ,,различни,,? А какво да кажем за днешните българи които се прехласват по уестърните? И те са каубойска традиция отпреди 200 години....или щото само затова че са американци? :) Аре у лево!
25
0
 
3
 
! Отговори
до 23 Aнонимен преди 5 години
Сигурно е имала някаква причина да е разрушено т Доблестната армия .. като например някой местен Ахмед Ага Баруталията
24
0
 
13
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Тези хора на някого пречат ли, не разбрах? Нещо натрапват ли ни? Карат ли ни и ние да се боядисваме? И аз съм от Родопите, тази традиция ми е чужда, както и на 99,99 процента от помаците в района, но не ми пречи и ми е интересна от гледна точка на това от къде идва тя и каква е символиката й! Не на омразата! Мир и любов на всички желая!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До родопски п_к в СофияСемо Тъмраш е разрушено и опожарено от доблестната българска армия.Жителите му си построяват ново, в Турция, но все още говорят и български.
22
1
 
4
 
! Отговори
читател преди 5 години
Примитивизъм със смартфон в ръката.Парче от централна Африка в Европа.
21
1
 
1
 
! Отговори
dk преди 5 години
ако не бяха идвали емисари в родопите и бай тошо беше продължил политиката на солидното образование още малко ,то думата *** от младото поколение в средните родопи няма да се знаеиска им се на някои да създаде проблем с това население но няма да им се получи ,защото самосъзнанието е българско и религията остана на заден план,както и традициите само песните са най хубавото нещо и всички ги харесватиначе упоритостта и трудолюбието на някои да станат англичани испанци сащ,белгийци швейца
20
6
 
13
 
! Отговори
Родопчанин преди 5 години
Млади жители на Рибново, в кой век сте? Защо позволявате на старите да се налагат и да Ви правят на плашила? Каква е тази традия, какъв е смисъла от този панаир? Каква е тази селска показност на чаизи- десетки одеяла, възглавници, килими, пердета и какво ли още не? Показване на фалшива демонстрация на заможност, често показана с огромни дългове на родителите? Не сте интересни! Смешни сте!
19
9
 
7
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Иначе сме европейци - кукери, сурвакари, рисувани кадъни!По-зле сме от *** по островите ...
18
5
 
11
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Тези ,които са настроени негативно към тази общност и пишат обидни коментари ,как биха реагирали ,ако наредят техните 3-4деца до дръвника и ги попитат какво избират-живот за децата си,макар и със чужда религия или смърт за цялото семейство.Аз като родител не бих жертвал децата си.Ако цялото село откаже и ги избият -какво печелим.Религия се сменя,но майчин език -не.
17
1
 
14
 
! Отговори
Памет Родопска преди 5 години
Помним жестокостите на тъмръшлии спрямо околните християнски села.
16
5
 
11
 
! Отговори
родопски п_к в София преди 5 години
до Вълчо Ми аз да те върна пък още назад в историята - как е наложено християнството в България...учи се в 3-ти клас!? Наложено е като политическо решение, както в днешно време се влиза в НАТО! Срещу това политическо решение са въстанали 40-50 болярски рода, които добрия княз Борис Първи е укротил като на всеки член на тези родове е хвръкнала главата на дръвника! Така ли е! Е и вие сте изоставили Тангра и сте "плюли" на него...мхм!
15
2
 
10
 
! Отговори
я преди 5 години
тези не 100, те са 300 години назад с гердани от пари
14
5
 
16
 
! Отговори
Vellizarii преди 5 години
Малко история-Това са най-запазените Българи, макар и мюсюлмани/ знаете защо са станали- кланетата на дръвника 15-16 век от турците на техните деди Християни/, чисто физически не са закачани от турците вече! Но вече 4-5 века децата им виждат само джамията и това е! Иначе са прекрасни хора, по-Българи са от нас Християните дето се тупаме в гърдите. Много са зъблудени, че още 10 век били приели "доброволно" исляма от уж дошли араби от халифата! Стига лъжи, това са свестни хора!
13
7
 
13
 
! Отговори
Вълчо преди 5 години
Преди 500 години тези хора са плюли на българското православие. Какво да кажем повече? Всички знаят.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Булките са готови за международния маскараден фестивал "Кукерландия"провеждащ се в Ямбол.Не напразно времето за сватби в Рибново съвпада с маскарадния фестивал.
11
1
 
12
 
! Отговори
родопски п_к в София преди 5 години
Поредната невярна и изтъркана парцалстатика за Рибново, поредния повод за хейтърски коментарчета по адрес на т.н. помаци! Първо, този ритуал въобще не се практикува от всички помаци.Напротив, практикува се само в с.Рибново и е някаква интересна столетна традиция, запазила се там и само там! Интересна е от изследователска/историческа/етнографска гледна точка. Просто и ясно...интересна! Но не е привлекателна, нито практикувана от помаците, които масово, повтарям МАСОВО практикуват гражданския брак
10
1
 
7
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
А "богатия" чеиз... за пет поколения напред.Сигурно стои неизползван да прашлясва.